Kamil S. Sikora| 

Karmi raka. Największe spustoszenie robi w trzustce i wątrobie

375

Ten bardzo ważny narząd wytwarza hormony, które regulują stężenie glukozy w krwiobiegu i dostarcza do jelita cienkiego niezbędne enzymy trawienne. Trzustka odgrywa w naszym organizmie niezwykle istotną rolę, dlatego warto o nią codziennie dbać, stosując odpowiednią dietę. Dowiedz się, które produkty należy wyeliminować z jadłospisu lub ograniczyć ich spożywanie do minimum.

Karmi raka. Największe spustoszenie robi w trzustce i wątrobie
Uwaga na cukier. Ukrywa się nawet w jogurtach (Licencjodawca, Claudio Caridi)

Żywność bogata w cukier

Lekarze i dietetycy od dawna ostrzegają, że cukier karmi raka i zwiększa ryzyko rozwoju wielu innych poważnych chorób. Regularne sięganie po słodkie przekąski zaburza pracę wątroby, jelit i trzustki oraz może przyczynić się do zachorowania na cukrzycę. Pamiętajmy, że tzw. biała śmierć znajduje się nie tylko w naszej cukiernicy i słodyczach, ale również w takich produktach jak napoje gazowane, soki owocowe zupy w proszku, gotowe dania, ketchup czy płatki śniadaniowe. Cukier może występować w żywności również pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego i sztucznych słodzików, które wpływają negatywnie na nasze zdrowie.

Bardzo dużo zawierają go jogurty. Naukowcy z uniwersytetu w Leeds przeanalizowali niemal 900 jogurtów sprzedawanych w supermarketach. Okazało się, że najwięcej cukru znajduje się w deserach bazujących na jogurtach. Najgorzej jest z jogurtami owocowymi - zawierają około 12 g cukru na 100 g. To nawet więcej niż w coli!

Smażone i tłuste potrawy

Smażone dania, które zawierają znaczne ilości tłuszczu, można śmiało zaliczyć do jednych z najbardziej szkodliwych produktów spożywczych. Tego rodzaju potrawy podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi oraz obciążają wątrobę i trzustkę. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest pieczenie lub gotowanie na parze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sztuczne barwniki w mięsie i słodyczach mogą powodować raka jelit. Badania naukowców z USA

Mięso

Destrukcyjnie na naszą trzustkę wpływa również spożywanie czerwonego mięsa. Warto z niego zrezygnować na rzecz chudego białego mięsa, tłustych ryb morskich i roślin strączkowych. Osoby mające problemy z trzustką powinny szerokim łukiem omijać przetworzone produkty mięsne takie jak konserwy, pasztety, parówki i niektóre wędliny. Znajdziemy w nich polepszacze smaku, substancje mające na celu przedłużenie terminu przydatności i związki o właściwościach kancerogennych.

Alkohol

Jak się okazuje napoje zawierające procenty, nie tylko niszczą naszą wątrobę, ale również szkodzą pacjentom z cukrzycą i przyczyniają się do rozwoju stanu zapalnego trzustki. Poza tym alkohol zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, nieżytu żołądka i zaburza prawidłową pracę układu nerwowego.

Papierosy

O tym, że wdychanie dymu tytoniowego sprzyja rozwojowi raka płuc, nie trzeba nikogo uświadamiać. Palenie papierosów prowadzi również do wystąpienia dolegliwości żołądkowych i przewlekłego lub ostrego zapalenia trzustki.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić