Kamil S. Sikora| 

Krótka droga do udaru i raka żołądka. Polacy je uwielbiają

39

Nadciśnienie to choroba cywilizacyjna, która dotyka coraz większą liczbę młodych osób z całego świata, a nieleczona w znacznym stopniu zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu, a nawet może doprowadzić do przedwczesnego zgonu. Podczas walki z tym schorzeniem bardzo istotna jest terapia farmakologiczna, ale również odpowiednia dieta. Dowiesz się, których produktów powinni unikać pacjenci z nadciśnieniem.

Krótka droga do udaru i raka żołądka. Polacy je uwielbiają
Masz wysokie ciśnienie? Tych produktów unikaj (Licencjodawca, Uladzimir Zuyeu)

Sól

Nie bez powodu ta bardzo popularna na całym świecie przyprawa jest nazywana "białą śmiercią". Nadmiar soli w codziennej diecie sprzyja rozwojowi dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego, osteoporozy, raka żołądka, kamicy nerkowej i demencji. Osoby cierpiąca na nadciśnienie powinny ograniczyć ją do absolutnego minimum. W tym przypadku należy nie tylko trzymać się z daleka od solniczki, ale również unikać produktów bogatych w tę białą substancję. Najwięcej soli znajdziemy w: fast foodach, gotowych wyrobach piekarniczych, chipsach, konserwach, zupkach chińskich, gotowych daniach i innych wysokoprzetworzonych produktach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Mrożona pizza zakazana w diecie osób z wysokim ciśnieniem

Alkohol i papierosy

Zarówno osoby zdrowe, jak i te, które borykają się zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym, powinny rzucić palenie i zrezygnować z regularnego sięgania po napoje zawierające procenty. Są to używki, które podnoszą ciśnienie krwi, zaburzają prawidłową pracę całego naszego organizmu i znacznie zwiększają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie.

Mięso

Eksperci żywieniowi i lekarze od jakiegoś czasu przestrzegają przed zgubnymi skutkami spożywania przetworzonych produktów mięsnych takich jak mielonki w puszce, pasztety, parówki czy peklowane wędliny. Są bogate w sól, przez co mogą prowadzić do pojawienia się niebezpiecznych incydentów kardiologicznych. Powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby z nadciśnieniem.

Cukier

Uwielbiane przez wielu Polaków słodkie przekąski często zawierają nie tylko cukier, ale również sól oraz bardzo szkodliwe tłuszcze trans. Te substancje wpływają niekorzystnie na nasz układ krążenia i mogą przyczynić się do zachorowania na nadciśnienie. Poza tym słodycze sprzyjają rozwojowi nadwagi, otyłości, stanów zapalnych w organizmie i próchnicy zębów.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić