Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Cios prosto w trzustkę. Lepiej już dziś wyrzucić z menu

476

Trzustka pełni w naszym organizmie dwie bardzo istotne funkcje: produkuje enzymy odpowiedzialne za procesy trawienne i wytwarza hormony, które regulują stężenie glukozy w krwiobiegu. Żeby ten narząd jak najdłużej pracował na pełnych obrotach, powinniśmy przede wszystkim wyeliminować z codziennego jadłospisu szkodliwe elementy. Dowiedz się, jakie produkty niszczą naszą trzustkę.

Cios prosto w trzustkę. Lepiej już dziś wyrzucić z menu
Surowe warzywa obciążają trzustkę (Licencjodawca, Massimiliano Pieraccini)

Alkohol i papierosy

Regularne sięganie po nadmierne ilości alkoholu szkodzi nie tylko wątrobie, ale także stopniowo wyniszcza naszą trzustkę. Powinny o tym pamiętać szczególnie osoby z chorą trzustką i pacjenci z cukrzycą. Z badań statystycznych wynika, że stała obecność w diecie napojów alkoholowych przyczynia się do 90 proc. przypadków zapalenia trzustki. Warto wspomnieć, że trzustce szkodzi także palenie papierosów i może powodować przewlekłe lub ostre zapalenie tego narządu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Produkty, których nie lubi twoja trzustka

Surowe owoce i warzywa

Wprawdzie surowe owoce i warzywa są powszechnie uważane za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych, ale jak się okazuje, w niektórych przypadkach mogą być szkodliwe. Jeżeli zjedzenie ich niewielkiej ilość wywołuje u nas wzdęcia i inne problemy gastryczne, wówczas w trosce o dobrą kondycję naszej trzustki lepiej sięgać po produkty gotowane na parze. Poza tym tego typu problemy zdrowotne powinny nas skłonić do wizyty u gastrologa.

Mięso

Zbyt duża ilość mięsa (zwłaszcza przetworzonego i smażonego) w menu wpływa niekorzystnie prawidłową pracę trzustki i zwiększa ryzyko stanu zapalnego tego organu. Smażenie sprawia, że w mięsie mogą pojawić się związki wykazujące właściwości kancerogenne. Z kolei konserwy mięsne, pasztety, parówki - podnoszą stężenie cholesterolu we krwi, dlatego tych produktów powinny unikać zarówno osoby zdrowe, jak i pacjenci z chorą trzustką.

Cukier

Nadmiar cukru w diecie podnosi ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości i niebezpiecznych schorzeń w tym chorób trzustki i jelit. Pamiętajmy, że tzw. biała śmierć znajduje się nie tylko w naszej cukiernicy, ale także w słodyczach i wielu innych produktach spożywczych. Poza cukrem rafinowanym w żywności i napojach występuje również szkodliwy dla zdrowia zamiennik białego cukru - syrop glukozowo-fruktozowy.

Smażone i tłuste dania

Spożywanie tłustych i smażonych, a zarazem ciężkostrawnych posiłków z pewnością nie wyjdzie nam na zdrowie. Takie potrawy podnoszą poziom złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, przyczyniają się do stłuszczeń narządów wewnętrznych i obciążają trzustkę. Zdrowszym zamiennikiem są dania pieczone bez dodatku tłuszczu lub gotowana na parze.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić