Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Katarzyna Krupka
|

Lekarze byli w szoku. Zawiera substancję, która niszczy komórki rakowe

16
Podziel się:

Ta popularna w Polsce roślina świetnie sprawdza się jako dodatek do ciasta, dżemu i kompotu. Z najnowszych badań wynika, że poza walorami smakowymi posiada również niezwykłe właściwości prozdrowotne. Czy rzeczywiście rabarbar może pomóc osobom chorym na raka?

Lekarze byli w szoku. Zawiera substancję, która niszczy komórki rakowe
Eksperci uważają, że rabarbar może być ''lekarstwem" na raka

Rabarbar zawiera witaminę A, C, E , błonnik pokarmowy, kwas foliowy oraz potas, magnez, sód, wapń i żelazo. Poza tymi cennymi elementami znajdziemy w nim również parietynę. Ten pomarańczowy barwnik występuje także w niektórych porostach. Badacze z Instytutu Onkologii w Emory University w Stanach Zjednoczonych postanowili dokładniej przyjrzeć się właściwościom tej substancji.

Okazało się, że parietyna wykazuje właściwości antynowotworowe. Wyniki tych badań zostało opublikowane na łamach magazynu "Nature Cell Biology".

Naukowcy użyli skoncentrowanej parietyny, żeby sprawdzić, czy jest w stanie poradzić sobie z białaczką. Ku zaskoczeniu badaczy, po dwóch dniach połowa komórek rakowych powodujących tę chorobę uległa zniszczeniu.

Amerykańscy badacze przeprowadzili podobne testy laboratoryjne z udziałem myszy, którym wszczepiono ludzkie komórki nowotworowe. Parietyna spowodowała zmniejszenie się guzów obecnych w organizmach zwierząt, nie uszkadzając przy tym zdrowych komórek. Analiza wykazała, że barwnik z rabarbaru, może okazać się skuteczny w leczeniu nowotworów głowy i szyi.

Wprawdzie badania dały pozytywne rezultaty, ale jednak były to eksperymenty przeprowadzone na organizmach zwierząt. Eksperci podkreślają, że świeże łodygi rabarbaru zawierają znacznie mniej cennego barwnika, niż w skoncentrowanej parietynie. Dlatego tej rośliny, nie można traktować jak panaceum na choroby nowotworowe. Na tym etapie ciężko mówić o wynalezieniu leku na raka, więc naukowcy zapowiedzieli kolejne badania. Poza tym rabarbaru nie powinno się spożywać zbyt często. W łodygach i liściach znajduje się kwas szczawiowy, którego w duże ilości hamują wchłanianie magnezu i wapnia do organizmu. Nadmiar tej substancji zwiększa również ryzyko kamicy nerkowej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(16)
CWL
4 miesiące temu
Co za BREDNIE !!!
Rosomak
4 miesiące temu
może pomoże, a może nie pomoże, lecz rabarbar ma dużo kwasu szczawiowego i przez to odwapnia kosci
pawel-
4 miesiące temu
nie lubie rabarbaru, wolę rzewień
heh
4 miesiące temu
Dlaczego ludzie ciągle umierają na raka, skoro według was prawie wszystko do jedzenia i picia chroni przed rakiem i zabija komórki nowotworowe? Przedtem były aronia, teraz rabarbar, dzika róża, a niedawno woda po pierogach czy gotowania ryżu. Dlaczego więc ludzie umierają na raka?
schab
4 miesiące temu
podobno mirabelki też leczą !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Eh...
4 miesiące temu
Czyli co. Rak precz, kamico nerek witaj😎😏
123
4 miesiące temu
ciasto drożdżowe z rabarbarem smak dzieciństwa
qqq
4 miesiące temu
system ma leczyć a nie wyleczyć.
Chucknienoris
4 miesiące temu
Oświadczam wszem i wobec że portal o2 już dawno sięgnął dna pisząc te bzdety i usuwając niewygodne komentarze totalne dno i wodorosty
Matka
4 miesiące temu
za to zawiera duże ilości szczawianów - bardzo szkodliwy dla nerek!
Zby
4 miesiące temu
Nie mogę ponoc
Laborant
4 miesiące temu
Rabarbar zawiera dużo kwasu szczawiowego co może się przekładać na kamicę nerkową i glikozydy które są po prostu trujące, nie jakoś silnie, ale powinno się go unikać. O właściwościach prozdrowotnych to jakaś nowa teoria.
kjkj
4 miesiące temu
Z rabarbarem trzeba ostrożnie, bo można nabawić się kamicy nerkowej, przez szczawiany.
Rozsądku
4 miesiące temu
Pewnie rabarbar nie schodzi. Wystarczy wcisnąć, że leczy raka i ktoś zawsze to łyknie jak "szczepienia" na covid19.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić