Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 

Lekarze byli w szoku. Zawiera substancję, która niszczy komórki rakowe

24

Ta popularna w Polsce roślina świetnie sprawdza się jako dodatek do ciasta, dżemu i kompotu. Z najnowszych badań wynika, że poza walorami smakowymi posiada również niezwykłe właściwości prozdrowotne. Czy rzeczywiście rabarbar może pomóc osobom chorym na raka?

Lekarze byli w szoku. Zawiera substancję, która niszczy komórki rakowe
Eksperci uważają, że rabarbar może być ''lekarstwem" na raka

Rabarbar zawiera witaminę A, C, E , błonnik pokarmowy, kwas foliowy oraz potas, magnez, sód, wapń i żelazo. Poza tymi cennymi elementami znajdziemy w nim również parietynę. Ten pomarańczowy barwnik występuje także w niektórych porostach. Badacze z Instytutu Onkologii w Emory University w Stanach Zjednoczonych postanowili dokładniej przyjrzeć się właściwościom tej substancji.

Okazało się, że parietyna wykazuje właściwości antynowotworowe. Wyniki tych badań zostało opublikowane na łamach magazynu "Nature Cell Biology".

Naukowcy użyli skoncentrowanej parietyny, żeby sprawdzić, czy jest w stanie poradzić sobie z białaczką. Ku zaskoczeniu badaczy, po dwóch dniach połowa komórek rakowych powodujących tę chorobę uległa zniszczeniu.

Amerykańscy badacze przeprowadzili podobne testy laboratoryjne z udziałem myszy, którym wszczepiono ludzkie komórki nowotworowe. Parietyna spowodowała zmniejszenie się guzów obecnych w organizmach zwierząt, nie uszkadzając przy tym zdrowych komórek. Analiza wykazała, że barwnik z rabarbaru, może okazać się skuteczny w leczeniu nowotworów głowy i szyi.

Wprawdzie badania dały pozytywne rezultaty, ale jednak były to eksperymenty przeprowadzone na organizmach zwierząt. Eksperci podkreślają, że świeże łodygi rabarbaru zawierają znacznie mniej cennego barwnika, niż w skoncentrowanej parietynie. Dlatego tej rośliny, nie można traktować jak panaceum na choroby nowotworowe. Na tym etapie ciężko mówić o wynalezieniu leku na raka, więc naukowcy zapowiedzieli kolejne badania. Poza tym rabarbaru nie powinno się spożywać zbyt często. W łodygach i liściach znajduje się kwas szczawiowy, którego w duże ilości hamują wchłanianie magnezu i wapnia do organizmu. Nadmiar tej substancji zwiększa również ryzyko kamicy nerkowej.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić