Lepiej ograniczyć. Może trwale uszkodzić wzrok
Jaskra jest bardzo niebezpieczną chorobą, która nieleczona może prowadzić nawet do nieodwracalnej utraty wzroku. Okazuje się, że jednym z czynników ryzyka zachorowania na jaskrę i wystąpienia zespołu eksfoliacji, jest regularne picie znacznych ilości kawy.
Jaskra to schorzenie, która powoduje postępujące pogorszenie wzroku. Główną przyczyną rozwoju tej choroby jest za wysokie ciśnienie w gałce ocznej. W przedniej komorze oka znajduje się przejrzysta ciecz. Kiedy jej przepływ jest zaburzony, wówczas wzrasta ciśnienie i dochodzi do uszkodzenia nerwu wzrokowego.
Zobacz także: Najgorszy dodatek do kawy. Może uszkodzić wątrobę
Niezwykły jarmark świąteczny. Mimo 30 st. C, cztery razy dziennie pada tu śnieg
Na wstępnym etapie rozwoju jaskra może nie dawać żadnych symptomów lub wysyłać sygnały, które wydają się niegroźne, dlatego często są bagatelizowane i nieleczone przez lata.
Pamiętajmy jednak, że nie podjęcie leczenia może powodować nawet całkowitą utratę wzroku. W grupie podwyższonego ryzyka znajdują się osoby cierpiące na cukrzycę, krótkowzroczność, nadciśnienie, miażdżycę i hiperglikemię. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców, na jaskrę narażeni są również ci, którzy spożywają duże ilości kawy zawierającej kofeinę.
Zobacz także: Uderza w trzustkę. Nigdy nie łącz z kawą
Wyniki tej analizy zostały opublikowane w naukowym czasopiśmie okulistycznym "Investigative Ophthalmology & Visual Science". Badacze doszli do wniosku, że nadmierne spożywanie kawy, czyli przynajmniej trzech filiżanek dziennie, przyczynia się do złuszczania torebki soczewki ocznej i tym samym zwiększa ryzyko rozwoju jaskry wtórnej.
Jeden z autorów badań, dr Anthony Khawaja z Ophthalmology University College London (UCL), podkreślił, że najbardziej narażone na rozwój jaskry torebkowej i wystąpienie zespołu eksfoliacji są osoby obciążone genetycznie. Dlatego osoby, u których w rodzinie odnotowano przypadki jaskry, powinny ograniczyć picie kawy. Podczas badań nie zauważono, jakoby spożywanie innych produktów z kofeiną takich jak herbata, kakao czy czekolada, niosło ze sobą ryzyko rozwoju jaskry.