Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Najgorszy dodatek do kawy. Wyniszczy nie tylko wątrobę

303

Prozdrowotne właściwości tego popularnego napoju pobudzającego nie raz zostały udowodnione naukowo. Należy jednak pamiętać, że picie kawy w nadmiernych ilościach i spożywanie jej z nieodpowiednimi dodatkami może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Czego nie powinniśmy dodawać do kawy?

Najgorszy dodatek do kawy. Wyniszczy nie tylko wątrobę
Kawa jest bogatym źródłem cennego błonnika, niacyny i przeciwutleniaczy (Getty Images, Chad Graham 250.622.8421)

Dodawanie śmietanki w proszku do kawy nie jest najlepszym pomysłem. Ten produkt jest tylko imitacją prawdziwej śmietanki. Bardzo często zawiera olej roślinny i syrop kukurydziany. Pijąc kawę z tym dodatkiem, dostarczamy do swojego organizmu puste kalorie i duże ilości cukru, które powodują nadwagę i otyłość.

Nie od dzisiaj wiadomo, że nadmiar cukru w diecie prowadzi do rozwoju cukrzycy i innych poważnych problemów zdrowotnych. Pamiętajmy, że wsypanie dwóch łyżeczek cukru do porannej kawy jest bardzo niezdrowym sposobem na rozpoczęcie dnia. Szczególnie kiedy w towarzystwie ulubionego napoju pojawia się słodka drożdżówka lub ciastko.

Aspartam to powszechnie stosowana sztuczna substancja słodząca. Niestety wyniki niektórych badań naukowych potwierdziły, że ten pozornie zdrowszy zamiennik cukru może przyczynić się do rozwoju komórek nowotworowych w organizmie lub powodować nawracające biegunki, które stopniowo wyniszczają nasze jelita.

Najgorszym połączeniem jest kawa z dodatkiem alkoholu. Regularne sięganie po tę mieszankę nie tylko niszczy naszą wątrobę. Depresant i stymulant spożywane jednocześnie mogą zaburzać prawidłową pracę układu nerwowego. Poza tym każdy rodzaj alkoholu spożywany w nadmiernych ilościach w rezultacie powoduje uzależnienie i stopniową degradację wszystkich narządów w naszym organizmie. Z kolei przedawkowanie kofeiny może objawiać się zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym i kołataniem serca.

Na kawę serwowaną w kawiarniach również należy uważać. Znajdziemy w niej różnego rodzaju dodatki smakowe takie jak syropy waniliowe, orzechowe lub karmelowe. Te produkty zawierają znaczne ilości cukru oraz sztucznych barwników i aromatów, których powinniśmy unikać.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić