Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|
aktualizacja

Lepiej wyrzuć z kuchni. Rakotwórczy cios dla wątroby i trzustki

231
Podziel się:

Nie od dzisiaj wiadomo, że sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Niektóre produkty zwiększają ryzyko chorób nowotworowych. Jeden z nich znajduje się w każdej kuchni.

Mąka oczyszczona jest szkodliwa dla zdrowia
Mąka oczyszczona jest szkodliwa dla zdrowia

Rakotwórczy produkt w obecny twojej kuchni

Wysokoprzetworzona żywność, czerwone mięso, tłuste i grillowane potrawy, alkohol, napoje i produkty w puszkach oraz artykuły z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych ulepszaczy smaku i zapachu - podnoszą ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie. Kancerogenne właściwości tego rodzaju produktów spożywczych zostały potwierdzone licznymi badaniami naukowymi.

Jak się okazuje, obecna w każdej polskiej kuchni oczyszczona mąką również nie pozostaje obojętna wobec naszego zdrowia. Wybielanie mąki jest procesem chemicznym, który znacznie obniża wartości odżywcze gotowego produktu. Poza tym produkty na bazie białej mąki mają wysoki indeks glikemiczny. Regularne spożywanie takiej żywności zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, insulinoporności i cukrzycy typu 2. Szczególnie obciąża wątrobę i trzustkę.

Co więcej, cukry proste obecne w mące zwiększają ryzyko groźnych chorób nowotworowych, takich jak rak żołądka, jelita grubego, piersi, trzustki czy wątroby.

Aby zmniejszyć ryzyko niebezpiecznych konsekwencji zdrowotnych, eksperci żywieniowi i lekarze zalecają, by nasza dieta była bogata w świeże warzywa, owoce oraz produkty pełnoziarniste. Nie wolno także zapominać o odstawieniu używek, odpowiedniej ilości snu, ruchu oraz regularnym wykonywaniu badań kontrolnych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(231)
ONA
rok temu
Tak jak w tym żarcie,najlepiej oduczyć się jedzenia.
BB
rok temu
Przestańcie pisać te bzurne artykuły wyssane z palca, a ludzie będą zdrowsi
Pepa
rok temu
Co to za bzdury.Przecież tego się czytać nie da. Nic nie jeść,nic nie pić.
villoL
rok temu
jak watroba dla mnie Biotad plus to number1 poczytaj sobie
Polpol
rok temu
Stek bzdur. W Europie nikt nie bieli mąki. Takich autorów powinno się karać grzywnami za oglupianie czytelników.
ha,ha,ha
rok temu
Warzywa i owoce to też sama chemia, zapytaj rolnika ile razy je opryskiwał......
Borysek
rok temu
Warzywa i owoce tak samo są szkodliwe, bo są szprycowane i pryskane różnymi chemikaliami ;)
Wiera
rok temu
To po co produkuje sie produkty ktore szkodzą zdrowiu i kto dopuszcza do sprzedaży..
mona
rok temu
Co jeść, co jesć..??? Sama woda? czy moze z dodatkiem trawy lub paprotki z okna?
Jem wszystko,...
rok temu
Czytam wasze artykuły o odżywianiu. Gdybym wszystko wzięła do serca i na poważnie to bym już umarła z głodu. Większość żywności w waszych postach jest rakotwórcza i lepiej wyeliminować ją z diety🤦‍♀️
Fretka
rok temu
Aha, co jeszcze mam wyrzucic z kuchni oprócz maki?
***** ***
rok temu
Nasi przodkowie odżywiali się wyłącznie produktami ekologicznymi - bo innych nie było. O konserwantach, barwnikach i GMO nie było mowy. Zażywali dużo ruchu na świeżym powietrzu, wolnym od spalin i smogu. Nie przejadali się. Jedli dużo owoców, bo upolowanie czegokolwiek było trudne, wyczerpujące i ryzykowne, a jak który dożył czterdziestki, to uchodził za długowiecznego.
Gość
rok temu
Jedzmy dużo warzyw i owoców one "powinne" być zdrowe
villoos
rok temu
jak watroba dla mnie Biotad plus to number1 poczytaj sobie
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić