aktualizacja 

Lepiej wyrzuć z kuchni. Rakotwórczy cios dla wątroby i trzustki

459

Nie od dzisiaj wiadomo, że sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Niektóre produkty zwiększają ryzyko chorób nowotworowych. Jeden z nich znajduje się w każdej kuchni.

Mąka oczyszczona jest szkodliwa dla zdrowia
Mąka oczyszczona jest szkodliwa dla zdrowia

Rakotwórczy produkt w obecny twojej kuchni

Wysokoprzetworzona żywność, czerwone mięso, tłuste i grillowane potrawy, alkohol, napoje i produkty w puszkach oraz artykuły z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych ulepszaczy smaku i zapachu - podnoszą ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie. Kancerogenne właściwości tego rodzaju produktów spożywczych zostały potwierdzone licznymi badaniami naukowymi.

Jak się okazuje, obecna w każdej polskiej kuchni oczyszczona mąką również nie pozostaje obojętna wobec naszego zdrowia. Wybielanie mąki jest procesem chemicznym, który znacznie obniża wartości odżywcze gotowego produktu. Poza tym produkty na bazie białej mąki mają wysoki indeks glikemiczny. Regularne spożywanie takiej żywności zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, insulinoporności i cukrzycy typu 2. Szczególnie obciąża wątrobę i trzustkę.

Co więcej, cukry proste obecne w mące zwiększają ryzyko groźnych chorób nowotworowych, takich jak rak żołądka, jelita grubego, piersi, trzustki czy wątroby.

Aby zmniejszyć ryzyko niebezpiecznych konsekwencji zdrowotnych, eksperci żywieniowi i lekarze zalecają, by nasza dieta była bogata w świeże warzywa, owoce oraz produkty pełnoziarniste. Nie wolno także zapominać o odstawieniu używek, odpowiedniej ilości snu, ruchu oraz regularnym wykonywaniu badań kontrolnych.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić