Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Najgorszy sposób przyrządzania jajek. Uderza w serce

91

Smażone, gotowane, w koszulkach, na miękko czy na twardo? Wielu z nas zastanawia się, jak sposób podawania jaj, wpływa na ich właściwości odżywcze. Postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości.

Najgorszy sposób przyrządzania jajek. Uderza w serce
Najlepszy i najgorszy sposób przyrządzania jajek (Getty Images, Tomekbudujedomek)

Jaja to źródło wielu cennych właściwości odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) oraz witaminy z grupy B. To także bogactwo żelaza, siarki oraz potasu, wapnia, miedzi, jodu, manganu czy fosforu. I chociaż jeszcze niedawno uważano, że mogą być szkodliwe ze względu na obecność cholesterolu, to naukowcy obalili ten mit. Dziś dietetycy zalecają, aby jajka na stałe zagościły w naszym codziennym jadłospisie. Warto jednak wiedzieć, że sposób przygotowania ma ogromny wpływ na ich właściwości zdrowotne.

Według dietetyków gotowanie jajek sprawia, że związki w nich obecne, takie jak np. białko, są lepiej trawione. Temperatura wpływa również pozytywnie na wchłanianie przez organizm biotyny. Niestety, gotowanie, zwłaszcza jeśli trwa długo, zmniejsza liczbę obecnych w jajach antyoksydantów, dlatego eksperci ds. żywienia polecają, by jajka gotować krótko, a wtedy zachowają najcenniejsze składniki odżywcze. Wysoka temperatura może też powodować wytwarzanie oksysteroli, które są niekorzystne dla naszego serca.

Ze względu na i tak wysoką kaloryczność jaj, nie poleca się ich smażenia. Dieta bogata w smażone jaja, spożywane najczęściej w towarzystwie boczku czy frytek, może doprowadzić do rozwoju nadwagi, otyłości i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Aby wydobyć z jaj jak najwięcej prozdrowotnych właściwości, dietetycy zalecają wybierać jaja z chowu ekologicznego oznaczone na skorupce cyfrą 0. Z kolei by ograniczyć kalorie, najlepiej wybierać jaja gotowane w koszulce, na miękko lub na twardo. A jeśli już zdecydujemy się jajka smażone, to do ich przygotowania wybierajmy oleje, które pozostają stabilne w wysokich temperaturach. Wówczas podczas smażenia nie będą tworzyć się rakotwórcze związki.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić