Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kornelia Ramusiewicz
Kornelia Ramusiewicz
|

Najgorszy sposób przyrządzania jajek. Uderza w serce

36
Podziel się:

Smażone, gotowane, w koszulkach, na miękko czy na twardo? Wielu z nas zastanawia się, jak sposób podawania jaj, wpływa na ich właściwości odżywcze. Postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości.

Najgorszy sposób przyrządzania jajek. Uderza w serce
Najlepszy i najgorszy sposób przyrządzania jajek (Getty Images, Tomekbudujedomek)

Jaja to źródło wielu cennych właściwości odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) oraz witaminy z grupy B. To także bogactwo żelaza, siarki oraz potasu, wapnia, miedzi, jodu, manganu czy fosforu. I chociaż jeszcze niedawno uważano, że mogą być szkodliwe ze względu na obecność cholesterolu, to naukowcy obalili ten mit. Dziś dietetycy zalecają, aby jajka na stałe zagościły w naszym codziennym jadłospisie. Warto jednak wiedzieć, że sposób przygotowania ma ogromny wpływ na ich właściwości zdrowotne.

Według dietetyków gotowanie jajek sprawia, że związki w nich obecne, takie jak np. białko, są lepiej trawione. Temperatura wpływa również pozytywnie na wchłanianie przez organizm biotyny. Niestety, gotowanie, zwłaszcza jeśli trwa długo, zmniejsza liczbę obecnych w jajach antyoksydantów, dlatego eksperci ds. żywienia polecają, by jajka gotować krótko, a wtedy zachowają najcenniejsze składniki odżywcze. Wysoka temperatura może też powodować wytwarzanie oksysteroli, które są niekorzystne dla naszego serca.

Ze względu na i tak wysoką kaloryczność jaj, nie poleca się ich smażenia. Dieta bogata w smażone jaja, spożywane najczęściej w towarzystwie boczku czy frytek, może doprowadzić do rozwoju nadwagi, otyłości i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Aby wydobyć z jaj jak najwięcej prozdrowotnych właściwości, dietetycy zalecają wybierać jaja z chowu ekologicznego oznaczone na skorupce cyfrą 0. Z kolei by ograniczyć kalorie, najlepiej wybierać jaja gotowane w koszulce, na miękko lub na twardo. A jeśli już zdecydujemy się jajka smażone, to do ich przygotowania wybierajmy oleje, które pozostają stabilne w wysokich temperaturach. Wówczas podczas smażenia nie będą tworzyć się rakotwórcze związki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(36)
Mistrzuniu
3 miesiące temu
Ja codziennie jem jajecznicę i mam się dobrze
Zzzzzzz
3 miesiące temu
Wszystko z umiarem Nawet najlepsze lekarstwo w nadmiarze zabija
Tomasz
3 miesiące temu
Dietetycy: jeszcze nadal nie za wiele wiedzą? Dalej grają swoje 5 posiłków dziennie
Obok
3 miesiące temu
Pani mądra inaczej przestrzega przed jajecznicą, a nie wspomina o masowym pochłanianiu jajek w słodkich wypiekach- to jest plagą otyłości te słodkie bułeczki, ciasteczka, drożdżoweczki a nie jajecznica! Zacznijcie w końcu mówić prawdę o wszechobecnym szkodliwym cukrze w diecie, bo glukoza to jest dosypywana do wszystkiego nawet do wędlin na masową skalę, pasą nas cukrem nawet nie zdając sobie z tego sprawy, a jak zwykle tłuszcz obrywa. Odtłuszczają sery i jogurty dosypując tam cukier a głupi konsument to łyka. O to chodzi żeby się uzależnić od słodkiego smaku i przemysł się kręci.
Pędrak
3 miesiące temu
Mój azor codziennie liże się po jajach i jest zdrowy i ma kondycie
Bres
3 miesiące temu
Jajecznica chlopska/na winie. Czesta w lepszych hotelach. Stoi kucharz i wedle zyczenia pakuje na patelnie doslownie wszystko. Jaja, cebule, pomidor, grzyb, boczek, szynka, kielbasa, szczypior, anchois, ...
Leniwiec
3 miesiące temu
Panią Kornelie trzeba trochę doksztalcic, jeśli już coś pisać to dobrze by było mieć odrobinę wiedzy. A takie brednie to nie wypada się pod tym podpisywać. Pozdrawiam
Maria10
3 miesiące temu
Matka, mojej znajomej jadła na śniadanie, Codziennie podkreślam ,codziennie dwa gotowane jajka niezależnie od tego ,czy były to na miękko czy na twardo, ale dwa gotowane jajka codziennie zjadała na śniadanie dożyła 99 lat.
Cvcv
3 miesiące temu
Najlepsze ze szczepionką przeciw covid 19. Nie wierzycie ? Zapytajcie Simona !
Emeryt
3 miesiące temu
Nie ma różnicy z jakiego chowu są jajka, wartość odzywcza jest taka sama i przestańcie bredzić.
Beatta
3 miesiące temu
A ja lubie jajka bycze !!
Maja
3 miesiące temu
Jem od lat jajka pod każdą postacią i mam się całkiem dobrze, będę dalej jadła, prawie codziennie
Brygidka
3 miesiące temu
Chłodne jajka w komplecie z ptaszkiem są najlepsze .
Hanka
3 miesiące temu
Jem codziennie jajka na śniadanie od 25lat. Codzień nie. Smażę, ale tak, że żółtko jest całe miękkie. Praktycznie prawie surowe. Do tego duźo surowych warzyw. Mam świetne wyniki. A jem dwa jajka dzień nie A czasem trzy.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić