Najgorszy sposób przyrządzania jajek. Uderza w serce

Smażone, gotowane, w koszulkach, na miękko czy na twardo? Wielu z nas zastanawia się, jak sposób podawania jaj, wpływa na ich właściwości odżywcze. Postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości.

EggSeparate egg yolks and egg whitesTomekbudujedomekNajlepszy i najgorszy sposób przyrządzania jajek
Źródło zdjęć: © Getty Images | Tomekbudujedomek
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

Jaja to źródło wielu cennych właściwości odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) oraz witaminy z grupy B. To także bogactwo żelaza, siarki oraz potasu, wapnia, miedzi, jodu, manganu czy fosforu. I chociaż jeszcze niedawno uważano, że mogą być szkodliwe ze względu na obecność cholesterolu, to naukowcy obalili ten mit. Dziś dietetycy zalecają, aby jajka na stałe zagościły w naszym codziennym jadłospisie. Warto jednak wiedzieć, że sposób przygotowania ma ogromny wpływ na ich właściwości zdrowotne.

Według dietetyków gotowanie jajek sprawia, że związki w nich obecne, takie jak np. białko, są lepiej trawione. Temperatura wpływa również pozytywnie na wchłanianie przez organizm biotyny. Niestety, gotowanie, zwłaszcza jeśli trwa długo, zmniejsza liczbę obecnych w jajach antyoksydantów, dlatego eksperci ds. żywienia polecają, by jajka gotować krótko, a wtedy zachowają najcenniejsze składniki odżywcze. Wysoka temperatura może też powodować wytwarzanie oksysteroli, które są niekorzystne dla naszego serca.

Ze względu na i tak wysoką kaloryczność jaj, nie poleca się ich smażenia. Dieta bogata w smażone jaja, spożywane najczęściej w towarzystwie boczku czy frytek, może doprowadzić do rozwoju nadwagi, otyłości i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Aby wydobyć z jaj jak najwięcej prozdrowotnych właściwości, dietetycy zalecają wybierać jaja z chowu ekologicznego oznaczone na skorupce cyfrą 0. Z kolei by ograniczyć kalorie, najlepiej wybierać jaja gotowane w koszulce, na miękko lub na twardo. A jeśli już zdecydujemy się jajka smażone, to do ich przygotowania wybierajmy oleje, które pozostają stabilne w wysokich temperaturach. Wówczas podczas smażenia nie będą tworzyć się rakotwórcze związki.

Źródło artykułu: o2pl

Wybrane dla Ciebie

Uderzą w Polskę. Synoptycy IMGW potwierdzają. Między 14 a 20 lipca
Uderzą w Polskę. Synoptycy IMGW potwierdzają. Między 14 a 20 lipca
Katastrofa samolotu w Indiach. Jeden z pilotów miał cierpieć na depresję
Katastrofa samolotu w Indiach. Jeden z pilotów miał cierpieć na depresję
UOKiK oskarża Jeronimo Martins Polska i firmy transportowe. Czego dotyczą zarzuty?
UOKiK oskarża Jeronimo Martins Polska i firmy transportowe. Czego dotyczą zarzuty?
"To akt frustracji". Niemcy spokojni. A Polak? Oburzył się
"To akt frustracji". Niemcy spokojni. A Polak? Oburzył się
Auto potrąciło właścicielkę. Sceny w Jastrzębiu. Policja komentuje
Auto potrąciło właścicielkę. Sceny w Jastrzębiu. Policja komentuje
Podkarpacie mierzy się ze skutkami burz. Tu strażacy mieli najwięcej pracy
Podkarpacie mierzy się ze skutkami burz. Tu strażacy mieli najwięcej pracy
Dramat w Małopolsce. W środku było 500 osób. Księża ogłaszają
Dramat w Małopolsce. W środku było 500 osób. Księża ogłaszają
Polka poleciała do Egiptu. Nagle taki widok. Nagranie hitem sieci
Polka poleciała do Egiptu. Nagle taki widok. Nagranie hitem sieci
Drugie życie piłek tenisowych z Wimbledonu. Będą chronić gatunek
Drugie życie piłek tenisowych z Wimbledonu. Będą chronić gatunek
Lądował awaryjnie w Pyrzowicach. Tak wyglądał dziób samolotu
Lądował awaryjnie w Pyrzowicach. Tak wyglądał dziób samolotu
Takie zdjęcie w książce. Od razu ruszył do lasu. "Natrafiłem na coś"
Takie zdjęcie w książce. Od razu ruszył do lasu. "Natrafiłem na coś"
Problem Elona Muska. Tesla obniża ceny w Kanadzie
Problem Elona Muska. Tesla obniża ceny w Kanadzie