Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 

Najgorszy sposób przyrządzania jajek. Uderza w serce

91

Smażone, gotowane, w koszulkach, na miękko czy na twardo? Wielu z nas zastanawia się, jak sposób podawania jaj, wpływa na ich właściwości odżywcze. Postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości.

Najgorszy sposób przyrządzania jajek. Uderza w serce
Najlepszy i najgorszy sposób przyrządzania jajek (Getty Images, Tomekbudujedomek)

Jaja to źródło wielu cennych właściwości odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) oraz witaminy z grupy B. To także bogactwo żelaza, siarki oraz potasu, wapnia, miedzi, jodu, manganu czy fosforu. I chociaż jeszcze niedawno uważano, że mogą być szkodliwe ze względu na obecność cholesterolu, to naukowcy obalili ten mit. Dziś dietetycy zalecają, aby jajka na stałe zagościły w naszym codziennym jadłospisie. Warto jednak wiedzieć, że sposób przygotowania ma ogromny wpływ na ich właściwości zdrowotne.

Według dietetyków gotowanie jajek sprawia, że związki w nich obecne, takie jak np. białko, są lepiej trawione. Temperatura wpływa również pozytywnie na wchłanianie przez organizm biotyny. Niestety, gotowanie, zwłaszcza jeśli trwa długo, zmniejsza liczbę obecnych w jajach antyoksydantów, dlatego eksperci ds. żywienia polecają, by jajka gotować krótko, a wtedy zachowają najcenniejsze składniki odżywcze. Wysoka temperatura może też powodować wytwarzanie oksysteroli, które są niekorzystne dla naszego serca.

Ze względu na i tak wysoką kaloryczność jaj, nie poleca się ich smażenia. Dieta bogata w smażone jaja, spożywane najczęściej w towarzystwie boczku czy frytek, może doprowadzić do rozwoju nadwagi, otyłości i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Aby wydobyć z jaj jak najwięcej prozdrowotnych właściwości, dietetycy zalecają wybierać jaja z chowu ekologicznego oznaczone na skorupce cyfrą 0. Z kolei by ograniczyć kalorie, najlepiej wybierać jaja gotowane w koszulce, na miękko lub na twardo. A jeśli już zdecydujemy się jajka smażone, to do ich przygotowania wybierajmy oleje, które pozostają stabilne w wysokich temperaturach. Wówczas podczas smażenia nie będą tworzyć się rakotwórcze związki.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kadyrow znów atakuje. Uderza w ważnych ludzi na Kremlu
Piłkarki dostały po 200 euro. W tym momencie powiedziały dość
Polecimy do greckich Salonik. LOT uruchamia nowy kierunek
Oto dorobek Igi Świątek w 2024 roku. Przyniosła Polakom powody do dumy
Rosjanie zaproponowali Ukraince grę dla ich kraju. Tyle chcieli jej zapłacić
Sukces brytyjskiego wywiadu. Rozbito masową "pralnię" rosyjskich pieniędzy
Rosja zamyka polski konsulat. Sikorski: Przyjmujemy to z dostojną obojętnością
Program "Czyste powietrze". PiS ostrzega: To zła decyzja dla Polaków
Sprzedawali fikcyjne przedmioty w internecie. Usłyszeli 160 zarzutów
Kupiła sztućce i straciła pracę. Dyrektor Muzeum Pana Tadeusza odwołana
Wiceszef polskiego MSZ. "Premier Izraela wie, czego może się spodziewać"
Wetrzyj to w lustro, a nie zaparuje. Genialny trik
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić