Najgorszy sposób przyrządzania jajek. Uderza w serce

Smażone, gotowane, w koszulkach, na miękko czy na twardo? Wielu z nas zastanawia się, jak sposób podawania jaj, wpływa na ich właściwości odżywcze. Postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości.

EggSeparate egg yolks and egg whitesTomekbudujedomekNajlepszy i najgorszy sposób przyrządzania jajek
Źródło zdjęć: © Getty Images | Tomekbudujedomek
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

Jaja to źródło wielu cennych właściwości odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) oraz witaminy z grupy B. To także bogactwo żelaza, siarki oraz potasu, wapnia, miedzi, jodu, manganu czy fosforu. I chociaż jeszcze niedawno uważano, że mogą być szkodliwe ze względu na obecność cholesterolu, to naukowcy obalili ten mit. Dziś dietetycy zalecają, aby jajka na stałe zagościły w naszym codziennym jadłospisie. Warto jednak wiedzieć, że sposób przygotowania ma ogromny wpływ na ich właściwości zdrowotne.

Według dietetyków gotowanie jajek sprawia, że związki w nich obecne, takie jak np. białko, są lepiej trawione. Temperatura wpływa również pozytywnie na wchłanianie przez organizm biotyny. Niestety, gotowanie, zwłaszcza jeśli trwa długo, zmniejsza liczbę obecnych w jajach antyoksydantów, dlatego eksperci ds. żywienia polecają, by jajka gotować krótko, a wtedy zachowają najcenniejsze składniki odżywcze. Wysoka temperatura może też powodować wytwarzanie oksysteroli, które są niekorzystne dla naszego serca.

Ze względu na i tak wysoką kaloryczność jaj, nie poleca się ich smażenia. Dieta bogata w smażone jaja, spożywane najczęściej w towarzystwie boczku czy frytek, może doprowadzić do rozwoju nadwagi, otyłości i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Aby wydobyć z jaj jak najwięcej prozdrowotnych właściwości, dietetycy zalecają wybierać jaja z chowu ekologicznego oznaczone na skorupce cyfrą 0. Z kolei by ograniczyć kalorie, najlepiej wybierać jaja gotowane w koszulce, na miękko lub na twardo. A jeśli już zdecydujemy się jajka smażone, to do ich przygotowania wybierajmy oleje, które pozostają stabilne w wysokich temperaturach. Wówczas podczas smażenia nie będą tworzyć się rakotwórcze związki.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?