Kamil S. Sikora| 

Najzdrowsza herbata. Chroni przed zawałem, obniża ryzyko raka jelit

63

Podczas upalnych miesięcy chętniej sięgamy po zimne napoje. Zamiast gasić pragnienie napojami zawierającymi konserwanty, syntetyczne barwniki i znaczne ilości cukru, zdecydowanie lepiej wybrać zdrowszy zamiennik. Jednym z nich jest herbata jabłkowa, która nie tylko orzeźwia, ale również zmniejsza ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób. Koniecznie poznaj jej prozdrowotne właściwości.

Najzdrowsza herbata. Chroni przed zawałem, obniża ryzyko raka jelit
Herbata jabłkowa chroni przed rakiem (Licencjodawca, Elena Serovaeva)

Herbata jabłkowa to mieszanka czarnej herbaty, suszu jabłkowego lub świeżych jabłek i odrobiny cynamonu. Ten rodzaj herbaty skutecznie ugasi pragnienie i orzeźwi nas, gdy na zewnątrz panuje wysoka temperatura.

Poza tym herbata jabłkowa jest niskokaloryczna i ma zdecydowanie mniej cukru niż napoje gazowane i soki owocowe. Wykazuje również właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Herbata jabłkowa. Pomaga m.in. na bóle głowy

Regularne picie herbaty jabłkowej łagodzi objawy zapalenia stawów, pomaga na bóle głowy, usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego, chroni przed zawałem i zmniejsza ryzyko raka płuc, jelita grubego i prostaty.

Jabłka obecne w prozdrowotnej miksturze mają w sobie sporo błonnika, który wpływa korzystnie na pracę jelit, likwiduje zaparcia, pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspomaga proces spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy herbata z dodatkiem jabłek chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu. Ponadto poprawia pamięć, koncentrację i kondycję narządu wzroku, obniżając tym samym prawdopodobieństwo zachorowania na zaćmę. Po ten napój mogą śmiało sięgać pacjenci z cukrzycą typu 2.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić