Najzdrowsza kasza. Remedium na problemy z jelitami
Obok ziemniaków, makaronu i ryżu jest najpopularniejszym dodatkiem do potraw w naszym kraju. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, jakie niezwykłe właściwości posiada ten produkt spożywczy. Dowiedz się, po które rodzaje kaszy szczególnie warto sięgać.
W kaszy znajdziemy znaczne ilości błonnika, który wpływa korzystnie na pracę naszych jelit. Odpowiednie ilości włókna pokarmowego dostarczane do organizmu poprawiają perystaltykę jelit, dzięki czemu regulują rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom. Poza tym błonnik zmniejsza ryzyko rozwoju raka okrężnicy.
Kasza zawiera również m.in.: witaminy z grupy B, witaminę E, potas, żelazo, mangan, cynk, magnez, miedź i białko. Wprawdzie kasze są dosyć kaloryczne, co nie oznacza jednak, że nie mogą jeść ich osoby borykające się z nadwagą i otyłością Bez tuczących dodatków takich jak sosy z dodatkiem śmietany, tłuste mięso czy skwarki, kasza nie zafunduje nam nadprogramowych kilogramów.
Brutalne pobicie. Wszystko nagrywali telefonem
Warto dowiedzieć się, czym charakteryzują się poszczególne odmiany kasz. Kasza gryczana to bogate źródło białka i kwasu foliowego. Ten rodzaj kaszy lekarze polecają szczególnie pacjentom z dolegliwościami jelitowymi. To właśnie ją uznaje się, że najzdrowszą.
Z kolei kasza jaglana wyróżnia się żółtą barwą i słodkim posmakiem. Poza białkiem znajdziemy w niej lecytynę i krzemionkę. Stała obecność kaszy jaglanej w naszym menu pomaga złagodzić objawy alergii i niedokrwistości, a także poprawia kondycję naszych kości.
Kolejna popularna odmiana to kasza jęczmienna, najlepsze źródło witaminy PP, która ma w sobie sporo rozpuszczalnego błonnika.
Jeżeli chcemy rozpocząć dzień od zdrowego posiłku, to idealnym wyborem będzie kuskus. Jest skarbnicą węglowodanów białka, żelaza i witaminy B1.
Osoby mające problem z trzustką i często skarżą się na stany gorączkę i stany podgorączkowe powinny sięgnąć po kaszę mannę. Zawiera jod, skrobię i jest lekkostrawna.
Do codziennego jadłospisu warto włączyć również kaszę kukurydzianą. Ten produkt jest bogaty w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe i chroni organizm przed rozwojem miażdżycy.