Nasila obrzęk i bol stawów. Wyeliminuj z diety jak najszybciej

431

Artretyzm zazwyczaj dotyka osoby po 40. roku życia, ale może również pojawić się u osób młodszych. Żeby zmniejszyć ryzyko rozwoju nieuleczalnego zapalenia stawów, należy odpowiednio się odżywiać i zrezygnować z jedzenia niektórych produktów. Dowiedz się których.

Nasila obrzęk i bol stawów. Wyeliminuj z diety jak najszybciej
(123RF)

Objawy artretyzmu

Typowymi objawami artretyzmu jest zapalnie stawów, które powoduje ich ostry i nagły ból. Do innych symptomów można zaliczyć

  • gorączkę,
  • osłabienie organizmu,
  • spadek masy ciała,
  • zapalnie nerek,
  • trudności w poruszaniu się,
  • guzki dnawe,
  • napięcie skóry i obrzęk pojawiające się w okolicy stawów.

Żeby postawić trafną diagnozę, należy zbadać poziom kwasu moczowego. Osoby cierpiące na artretyzm powinny zadbać o obniżenie stężenia kwasu moczowego, w celu złagodzenia uciążliwych objawów tej choroby.

Dieta a artretyzm

W tym przypadku bardzo istotna jest odpowiednia dieta. Z codziennego jadłospisu powinny zniknąć takie produkty jak podroby, czerwone mięso, wysokoprzetworzona żywność, chipsy, alkohol i żywność bogata w konserwanty.

Nie wskazane jest również spożywanie białego pieczywa ze względu na obecność węglowodanów, a także słodyczy, które uwalniają w organizmie cytokiny. Tego rodzaju artykuły spożywcze mogą zaostrzyć objawy stanu zapalnego stawów.

Przy artretyzmie nie wolno także zapominać o regularnych ćwiczeniach dopasowanych do stanu zdrowia danego pacjenta. Żeby ustalić system ćwiczeń, który wpłynie korzystnie na bolące stawy, należy umówić wizytę u fizjoterapeuty w celu zasięgnięcia fachowej porady.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić