Neurolodzy są pewni. Oto co chroni przed stwardnieniem rozsianym
Eksperci z całego świata podkreślają, jak ogromny wpływa na nasze zdrowie, ma dieta. Najnowsze badania wskazują, że jeden model żywieniowy może znacznie zmniejszać ryzyko rozwoju stwardnienia rozsianego i łagodzi jego objawy. Zdaniem badaczy to najzdrowsza dieta świata.
Stwardnienie rozsiane (SM) to poważne schorzenie, z którym boryka się ok. 2,8 mln mieszkańców naszej planety. Jak wynika ze statystyk, na SM częściej chorują kobiety niż przedstawiciele płci męskiej.
U pacjentów z tą chorobą przewlekłą dochodzi do uszkodzenia osłonki mielinowej, która jest warstwą ochronną włókien nerwowych będących częścią ośrodkowego układu nerwowego.
Do najbardziej powszechnych symptomów SM można zaliczyć takie dolegliwości jak zaburzenie widzenia i czucia powierzchniowego, drżenie, spastyczność i niedowład kończyn, problemy z utrzymaniem równowagi, zawroty głowy i uporczywe zmęczenie. Inne objawy to zaburzenia emocjonalne i zaburzenie funkcji poznawczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cudowne właściwości diety śródziemnomorskiej
Niestety pomimo ciągłego postępu medycy, obecnie nie wynaleziono skutecznego lekarstwa na stwardnienie rozsiane, jednak istnieją sposoby na spowolnienie rozwoju choroby i łagodzenie ich objawów.
W tym przypadku bardzo ważne jest wczesne postawienie jednoznacznej diagnozy i jak najszybsze wdrożenie leczenia. Poza terapią farmakologiczną podczas walki z chorobą bardzo istotną rolę odgrywa stosowanie odpowiednio dobranej diety. Podczas 75. Amerykańskiej Akademii Neurologii eksperci z Icahn School of Medicine at Mount Sinai w Nowym Jorku zabrali głos w tej sprawie.
Ich zdaniem najkorzystniejszym modelem żywieniowym dla osób chorujących na SM jest dieta śródziemnomorska powszechnie uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. Wnioski, do których doszli amerykańscy naukowcy, zostały oparte na wynikach badań z udziałem 563 pacjentów z SM. Uczestników podzielono na trzy grupy, które różniły się między sobą pod względem codziennego jadłospisu.
Czytaj też: Pojawia się na stopach. To objaw raka płuc
Po przeprowadzeniu testów na sprawność umysłową zauważono, że osoby ściśle przestrzegające zalecenia diety śródziemnomorskiej są o 20 proc. mniej narażone na pojawienie się zaburzeń poznawczych, w porównaniu z pozostałymi uczestnikami.
Dieta śródziemnomorska jest bogata zarówno w świeże warzywa i owoce, jak i chude mięso, rośliny strączkowe, owoce morza i pełnoziarniste produkty zbożowe. Dostarcza do naszego organizmu nie tylko witaminy i cenne związki mineralne, ale również znaczne ilości przeciwutleniaczy.
Obecne w diecie śródziemnomorskiej przeciwutleniacze redukują nadmiar wolnych rodników wywołujących stres oksydacyjny, który jest jednym z czynników ryzyka rozwoju stwardnienia rozsianego.