Nie ma wątpliwości. Tu znajduje się najwięcej antyrakowych składników

Ze względu na walory smakowe oraz bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów, każdy powinien włączyć owoce do swojego codziennego menu. Sprawdziliśmy, które wykazują najsilniejsze właściwości antyrakowe.

Skórka z cytryny to ogrom antyrakowych właściwości. Cytrusy na stałe powinny zagościć w naszym menuCytrusy na stałe powinny zagościć w naszym menu. Nie każdy jednak wie, że więcej antyrakowych składników ma skórka cytryny, niż sam owoc
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Heike Flora Herden

Do najzdrowszych owoców można zaliczyć cytrynę, grejpfruta, limonkę, pomarańczę oraz pomelo. W cytrusach znajdziemy m.in. witaminę C, E, witaminy z grupy B, potas, miedź, wapń, fosfor, magnez, błonnik pokarmowy, garbniki oraz beta-karoten. Dzięki zawartości cennych składników, pomagają one obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału serca.

Poza tym usprawniają pracę układu immunologicznego i wpływają korzystnie na równowagę kwasowo-zasadową. Antyoksydanty obecne w owocach cytrusowych zwalczają szkodliwe wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią go przed rozwojem komórek nowotworowych.

Podczas badań naukowych poświęconych prozdrowotnym właściwościom cytrusów, eksperci odkryli, że zawierają one D-limonen, który wchodzi w skład olejków eterycznych. Jak zauważyli badacze, substancja ta wykazuje silne właściwości antynowotworowe. Jej wysoka zawartość nadaje cytrusom świeży i aromatyczny zapach. Co ciekawe, najwięcej D-limonenu znajdziemy w skórce owoców cytrusowych. Wynik badań potwierdziły, że regularne dodawanie startej skórki do ulubionych potraw, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Inne egzotyczne owoce, które są w stanie uchronić nasz organizm przed niektórymi chorobami nowotworowymi, to mango, kiwi, kaki, gnata, figa i ananas. W trosce o swoje zdrowie, do naszej diety powinniśmy włączyć również jagody goi, truskawki, jeżyny, borówki, aronię i czarną porzeczkę. W owocach jagodowych można znaleźć naturalne antyrakowe barwniki, garbniki oraz mnóstwo witamin i związków minerałów. Tego rodzaju produkty wzmacniają kondycję narządu wzroku, pomagają na problemy trawienne, obniżają cholesterol i wspierają prawidłową pracę naszego układu sercowo-naczyniowego.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Witamina D a walka z koronawirusem

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?