Nie ma wątpliwości. Tu znajduje się najwięcej antyrakowych składników

Ze względu na walory smakowe oraz bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów, każdy powinien włączyć owoce do swojego codziennego menu. Sprawdziliśmy, które wykazują najsilniejsze właściwości antyrakowe.

Skórka z cytryny to ogrom antyrakowych właściwości. Cytrusy na stałe powinny zagościć w naszym menuCytrusy na stałe powinny zagościć w naszym menu. Nie każdy jednak wie, że więcej antyrakowych składników ma skórka cytryny, niż sam owoc
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Heike Flora Herden

Do najzdrowszych owoców można zaliczyć cytrynę, grejpfruta, limonkę, pomarańczę oraz pomelo. W cytrusach znajdziemy m.in. witaminę C, E, witaminy z grupy B, potas, miedź, wapń, fosfor, magnez, błonnik pokarmowy, garbniki oraz beta-karoten. Dzięki zawartości cennych składników, pomagają one obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału serca.

Poza tym usprawniają pracę układu immunologicznego i wpływają korzystnie na równowagę kwasowo-zasadową. Antyoksydanty obecne w owocach cytrusowych zwalczają szkodliwe wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią go przed rozwojem komórek nowotworowych.

Podczas badań naukowych poświęconych prozdrowotnym właściwościom cytrusów, eksperci odkryli, że zawierają one D-limonen, który wchodzi w skład olejków eterycznych. Jak zauważyli badacze, substancja ta wykazuje silne właściwości antynowotworowe. Jej wysoka zawartość nadaje cytrusom świeży i aromatyczny zapach. Co ciekawe, najwięcej D-limonenu znajdziemy w skórce owoców cytrusowych. Wynik badań potwierdziły, że regularne dodawanie startej skórki do ulubionych potraw, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Inne egzotyczne owoce, które są w stanie uchronić nasz organizm przed niektórymi chorobami nowotworowymi, to mango, kiwi, kaki, gnata, figa i ananas. W trosce o swoje zdrowie, do naszej diety powinniśmy włączyć również jagody goi, truskawki, jeżyny, borówki, aronię i czarną porzeczkę. W owocach jagodowych można znaleźć naturalne antyrakowe barwniki, garbniki oraz mnóstwo witamin i związków minerałów. Tego rodzaju produkty wzmacniają kondycję narządu wzroku, pomagają na problemy trawienne, obniżają cholesterol i wspierają prawidłową pracę naszego układu sercowo-naczyniowego.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Witamina D a walka z koronawirusem

Wybrane dla Ciebie
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus