Nie ma wątpliwości. Tu znajduje się najwięcej antyrakowych składników

Ze względu na walory smakowe oraz bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów, każdy powinien włączyć owoce do swojego codziennego menu. Sprawdziliśmy, które wykazują najsilniejsze właściwości antyrakowe.

Skórka z cytryny to ogrom antyrakowych właściwości. Cytrusy na stałe powinny zagościć w naszym menuCytrusy na stałe powinny zagościć w naszym menu. Nie każdy jednak wie, że więcej antyrakowych składników ma skórka cytryny, niż sam owoc
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Heike Flora Herden

Do najzdrowszych owoców można zaliczyć cytrynę, grejpfruta, limonkę, pomarańczę oraz pomelo. W cytrusach znajdziemy m.in. witaminę C, E, witaminy z grupy B, potas, miedź, wapń, fosfor, magnez, błonnik pokarmowy, garbniki oraz beta-karoten. Dzięki zawartości cennych składników, pomagają one obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału serca.

Poza tym usprawniają pracę układu immunologicznego i wpływają korzystnie na równowagę kwasowo-zasadową. Antyoksydanty obecne w owocach cytrusowych zwalczają szkodliwe wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią go przed rozwojem komórek nowotworowych.

Podczas badań naukowych poświęconych prozdrowotnym właściwościom cytrusów, eksperci odkryli, że zawierają one D-limonen, który wchodzi w skład olejków eterycznych. Jak zauważyli badacze, substancja ta wykazuje silne właściwości antynowotworowe. Jej wysoka zawartość nadaje cytrusom świeży i aromatyczny zapach. Co ciekawe, najwięcej D-limonenu znajdziemy w skórce owoców cytrusowych. Wynik badań potwierdziły, że regularne dodawanie startej skórki do ulubionych potraw, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Inne egzotyczne owoce, które są w stanie uchronić nasz organizm przed niektórymi chorobami nowotworowymi, to mango, kiwi, kaki, gnata, figa i ananas. W trosce o swoje zdrowie, do naszej diety powinniśmy włączyć również jagody goi, truskawki, jeżyny, borówki, aronię i czarną porzeczkę. W owocach jagodowych można znaleźć naturalne antyrakowe barwniki, garbniki oraz mnóstwo witamin i związków minerałów. Tego rodzaju produkty wzmacniają kondycję narządu wzroku, pomagają na problemy trawienne, obniżają cholesterol i wspierają prawidłową pracę naszego układu sercowo-naczyniowego.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Witamina D a walka z koronawirusem

Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową