Nie pomyl z natką. Oczyszcza z metali ciężkich, obniża cholesterol

Kolendra jest rośliną z rodziny selerowatych, która jest szeroko stosowana jako przyprawa w wielu kuchniach świata. Poza walorami smakowymi, ma również walory zdrowotne! Nie warto więc jej pomijać, kiedy następnym razem będziemy przygotowywać chilli con carne.

Dlaczego warto jeść kolendrę?Dlaczego warto jeść kolendrę?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Halfdark
Katarzyna Chudzik

Składniki odżywcze zawarte w kolendrze

Kolendra zawiera sporo składników odżywczych, których znaczenia nie możemy przecenić.

  • Flawonoidy. Naturalne związki chemiczne o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
  • Fitosterole. Składniki roślinne, które mogą pomóc w regulacji poziomu cholesterolu.
  • Garbniki. Mające właściwości ściągające i antyoksydacyjne.
  • Witaminy. Kolendra zawiera witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B.
  • Minerały. Wśród nich znajdują się magnez, wapń i żelazo.
  • Kwasy organiczne. Mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
  • Związki białkowe. Białka są niezbędne dla budowy i naprawy tkanek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubczyk – naturalny afrodyzjak

Dlaczego warto regularnie jeść kolendrę?

Kolendra może przyczyniać się do wzmacniania układu odpornościowego, poprawy trawienia oraz regulacji poziomu cholesterolu. Jej właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne sprzyjają walce z drobnoustrojami i infekcjami. Zawarte w niej związki wspierają kondycję skóry oraz przyspieszają gojenie ran i oparzeń.

Kolendra działa pozytywnie na układ pokarmowy i wydalniczy. Może zwiększać apetyt, redukować dolegliwości żołądkowe i wzdęcia. Ma działanie rozkurczowe i żółciopędne, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i może zwiększać wydalanie moczu. Badania wskazują, że może również obniżać poziom cukru we krwi oraz wspierać usuwanie metali ciężkich z organizmu.

Przeciwwskazania do spożywania kolendry

Kolendra jest zazwyczaj bezpieczna, niektórzy mogą jednak doświadczyć alergii lub nadwrażliwości na tę roślinę, a osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi powinny ją spożywać w bardzo małych ilościach - kolendra może bowiem wpływać na czas krzepnięcia.

Warto również pamiętać o tym, że ponadnormatywne spożycie kolendry może prowadzić do nadmiernej aktywacji pewnych enzymów wątrobowych.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"