Nie pomyl z natką. Oczyszcza z metali ciężkich, obniża cholesterol

Kolendra jest rośliną z rodziny selerowatych, która jest szeroko stosowana jako przyprawa w wielu kuchniach świata. Poza walorami smakowymi, ma również walory zdrowotne! Nie warto więc jej pomijać, kiedy następnym razem będziemy przygotowywać chilli con carne.

Dlaczego warto jeść kolendrę?Dlaczego warto jeść kolendrę?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Halfdark
Katarzyna Chudzik

Składniki odżywcze zawarte w kolendrze

Kolendra zawiera sporo składników odżywczych, których znaczenia nie możemy przecenić.

  • Flawonoidy. Naturalne związki chemiczne o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
  • Fitosterole. Składniki roślinne, które mogą pomóc w regulacji poziomu cholesterolu.
  • Garbniki. Mające właściwości ściągające i antyoksydacyjne.
  • Witaminy. Kolendra zawiera witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B.
  • Minerały. Wśród nich znajdują się magnez, wapń i żelazo.
  • Kwasy organiczne. Mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
  • Związki białkowe. Białka są niezbędne dla budowy i naprawy tkanek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubczyk – naturalny afrodyzjak

Dlaczego warto regularnie jeść kolendrę?

Kolendra może przyczyniać się do wzmacniania układu odpornościowego, poprawy trawienia oraz regulacji poziomu cholesterolu. Jej właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne sprzyjają walce z drobnoustrojami i infekcjami. Zawarte w niej związki wspierają kondycję skóry oraz przyspieszają gojenie ran i oparzeń.

Kolendra działa pozytywnie na układ pokarmowy i wydalniczy. Może zwiększać apetyt, redukować dolegliwości żołądkowe i wzdęcia. Ma działanie rozkurczowe i żółciopędne, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i może zwiększać wydalanie moczu. Badania wskazują, że może również obniżać poziom cukru we krwi oraz wspierać usuwanie metali ciężkich z organizmu.

Przeciwwskazania do spożywania kolendry

Kolendra jest zazwyczaj bezpieczna, niektórzy mogą jednak doświadczyć alergii lub nadwrażliwości na tę roślinę, a osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi powinny ją spożywać w bardzo małych ilościach - kolendra może bowiem wpływać na czas krzepnięcia.

Warto również pamiętać o tym, że ponadnormatywne spożycie kolendry może prowadzić do nadmiernej aktywacji pewnych enzymów wątrobowych.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 27.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 27.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Morze w Walii wyrzuciło je na brzeg. Jest ich ponad 400
Morze w Walii wyrzuciło je na brzeg. Jest ich ponad 400
Polacy usłyszeli wołanie o pomoc w Tatrach. Węgier utknął na skale
Polacy usłyszeli wołanie o pomoc w Tatrach. Węgier utknął na skale
Włochy. Turyści dręczą rzadką fokę. Ekspert alarmuje
Włochy. Turyści dręczą rzadką fokę. Ekspert alarmuje
Opuścił ośrodek dla seniorów. Szukało go 60 osób
Opuścił ośrodek dla seniorów. Szukało go 60 osób
Sztorm uderzył w Szwecję. Jedna ofiara śmiertelna i wiele zniszczeń
Sztorm uderzył w Szwecję. Jedna ofiara śmiertelna i wiele zniszczeń
"To cud, że ten pies żyje". Dramatyczna akcja ratunkowa na Wiśle
"To cud, że ten pies żyje". Dramatyczna akcja ratunkowa na Wiśle
Strażak zmarł w drodze na akcję. "90 minut walki"
Strażak zmarł w drodze na akcję. "90 minut walki"
Silne trzęsienie ziemi na Tajwanie. Trwa szacowanie strat
Silne trzęsienie ziemi na Tajwanie. Trwa szacowanie strat
W środku dnia podeszły pod domy. Niezwykłe nagranie
W środku dnia podeszły pod domy. Niezwykłe nagranie
Radiowóz zderzył się z osobówką w Kielcach. Policjant trafił do szpitala
Radiowóz zderzył się z osobówką w Kielcach. Policjant trafił do szpitala
Cyberatak sparaliżował Kuaishou. Boty zalały transmisje w Chinach
Cyberatak sparaliżował Kuaishou. Boty zalały transmisje w Chinach