Nie pomyl z natką. Oczyszcza z metali ciężkich, obniża cholesterol

Kolendra jest rośliną z rodziny selerowatych, która jest szeroko stosowana jako przyprawa w wielu kuchniach świata. Poza walorami smakowymi, ma również walory zdrowotne! Nie warto więc jej pomijać, kiedy następnym razem będziemy przygotowywać chilli con carne.

Dlaczego warto jeść kolendrę?Dlaczego warto jeść kolendrę?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Halfdark
Katarzyna Chudzik

Składniki odżywcze zawarte w kolendrze

Kolendra zawiera sporo składników odżywczych, których znaczenia nie możemy przecenić.

  • Flawonoidy. Naturalne związki chemiczne o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
  • Fitosterole. Składniki roślinne, które mogą pomóc w regulacji poziomu cholesterolu.
  • Garbniki. Mające właściwości ściągające i antyoksydacyjne.
  • Witaminy. Kolendra zawiera witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B.
  • Minerały. Wśród nich znajdują się magnez, wapń i żelazo.
  • Kwasy organiczne. Mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
  • Związki białkowe. Białka są niezbędne dla budowy i naprawy tkanek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubczyk – naturalny afrodyzjak

Dlaczego warto regularnie jeść kolendrę?

Kolendra może przyczyniać się do wzmacniania układu odpornościowego, poprawy trawienia oraz regulacji poziomu cholesterolu. Jej właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne sprzyjają walce z drobnoustrojami i infekcjami. Zawarte w niej związki wspierają kondycję skóry oraz przyspieszają gojenie ran i oparzeń.

Kolendra działa pozytywnie na układ pokarmowy i wydalniczy. Może zwiększać apetyt, redukować dolegliwości żołądkowe i wzdęcia. Ma działanie rozkurczowe i żółciopędne, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i może zwiększać wydalanie moczu. Badania wskazują, że może również obniżać poziom cukru we krwi oraz wspierać usuwanie metali ciężkich z organizmu.

Przeciwwskazania do spożywania kolendry

Kolendra jest zazwyczaj bezpieczna, niektórzy mogą jednak doświadczyć alergii lub nadwrażliwości na tę roślinę, a osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi powinny ją spożywać w bardzo małych ilościach - kolendra może bowiem wpływać na czas krzepnięcia.

Warto również pamiętać o tym, że ponadnormatywne spożycie kolendry może prowadzić do nadmiernej aktywacji pewnych enzymów wątrobowych.

Źródło artykułu: o2pl

Wybrane dla Ciebie

Wyniki Lotto 19.07.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 19.07.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Leżał zaklejony przy drodze w Łodzi. Otworzyli karton. Serce pęka
Leżał zaklejony przy drodze w Łodzi. Otworzyli karton. Serce pęka
Ludzie nie mogli się powstrzymać. Nagranie z plaży w Jantarze
Ludzie nie mogli się powstrzymać. Nagranie z plaży w Jantarze
Powalili 34-latka z nożem na ziemię. Akcja w Międzyzdrojach
Powalili 34-latka z nożem na ziemię. Akcja w Międzyzdrojach
Pędził hulajnogą po obwodnicy. Internauci zdziwieni. "Dawca organów"
Pędził hulajnogą po obwodnicy. Internauci zdziwieni. "Dawca organów"
Ostatnie Pokolenie przyszło na kontrmanifestację. Sceny w Warszawie
Ostatnie Pokolenie przyszło na kontrmanifestację. Sceny w Warszawie
Lionel Messi obraził się na trzy miesiące. I to przez pomyłkę
Lionel Messi obraził się na trzy miesiące. I to przez pomyłkę
Wjechał tuż pod pociąg. Nie żyje 77-latek
Wjechał tuż pod pociąg. Nie żyje 77-latek
Partnerka Baumgartnera pokazała nagranie. To był jego ostatni lot
Partnerka Baumgartnera pokazała nagranie. To był jego ostatni lot
Młoda piłkarka przestała rozpaczać dopiero po SMS-ie od Zlatana
Młoda piłkarka przestała rozpaczać dopiero po SMS-ie od Zlatana
Kłusował nad Wisłą. Pojechali do jego domu. Oto co zobaczyli
Kłusował nad Wisłą. Pojechali do jego domu. Oto co zobaczyli
Jechali we dwoje na rowerze. Doszło do tragedii. 18-latek nie żyje
Jechali we dwoje na rowerze. Doszło do tragedii. 18-latek nie żyje