Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Dodaj do kawy. Spala tłuszcz, chroni stawy przed degradacją

6

Kawa, cynamon i imbir od wieków cieszą się popularnością na całym świecie, dopiero niedawno zaczęliśmy jednak doceniać ich kombinację w kontekście zdrowia i odchudzania. Te trzy składniki w jednej filiżance to zdrowy i smaczny spalacz tłuszczu!

Dodaj do kawy. Spala tłuszcz, chroni stawy przed degradacją
Co warto dodać do kawy? (Licencjodawca)

Zalety kawy

Czarna kawa, będąca napojem o dużej zawartości kofeiny, stymuluje nasz organizm, pomagając w zwalczaniu zmęczenia i zwiększając naszą zdolność do koncentracji. Poza swoimi oczywistymi funkcjami kofeina ma dwie inne zalety — zdolność do obniżania stężenia histaminy (związanej z reakcjami alergicznymi) oraz umiejętność rozszerzania oskrzeli (a więc przynoszenia ulgi astmatykom).

Kawa może oddziaływać na nasz organizm jeszcze lepiej, jeśli dodamy do niej dwie przyprawy: imbir i cynamon. Wystarczy szczypta każdej z nich na jedną filiżankę!

Imbir

Imbir zawiera związki bioaktywne, w tym gingerole i shogaole, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Przyprawa ta może również wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu oraz hamować agregację płytek krwi, zmniejszając ryzyko zakrzepów i chorób sercowo-naczyniowych.

W zeszłym roku opublikowano metaanalizę obejmującą aż 24 badania na temat zdrowotnych właściwości imbiru. Potwierdzono, że jego spożywanie ma pozytywny wpływ na poziom cukru i lipidów we krwi, chorobę zwyrodnieniową stawów, ciśnienie krwi, biomarkery stanu zapalnego i kontrolę wagi.

Skoro już o kontroli wagi mowa, to warto zauważyć, że jedną z korzyści imbiru jest jego zdolność do pobudzania trawienia i ułatwiania przepływu pokarmu.

Cynamon

Korzenny cynamon cejloński też wypełniony jest prozdrowotnymi związkami. Zawartość aldehydu cynamonowego, kumaryny, kwasu cynamonowego i eugenolu jest gwarancją właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

Badania wykazały, że osoby, które przez kilkadziesiąt dni spożywają 1-6 gramów cynamonu dziennie, doświadczają obniżenia ciśnienia oraz poziomu cukru i lipidów we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Picie kawy wpływa na rozmiar mózgu. Niezwykłe wyniki badań szwajcarskich naukowców

Czy kawa zawsze jest zdrowa?

Choć czarna kawa z cynamonem i imbirem ma wiele dietetycznych zalet i niewiele kalorii, już samo dodanie do niej mleka, zwłaszcza pełnotłustego, znacznie zwiększa kaloryczność napoju. Jeśli do kubka lub filiżanki dolejemy smakowego syropu i dosypiemy cukru, przestanie już właściwie być kawą i stanie się niezbyt zdrowym deserem.

Cel związany z redukcją wagi nie powinien nam również przesłaniać potencjalnych niebezpieczeństw związanych z nadużywaniem kawy – również jej zdrowej wersji.

Warto pamiętać o tym, że kofeina może podwyższyć ciśnienie tętnicze - dopiero jednak wtedy, gdy przekroczy się jej zalecaną dzienną dawkę, która dla dorosłego człowieka wynosi 400 mg. Przyjęło się uważać, że 400 mg to cztery filiżanki kawy dziennie, ale jest to pewne uproszczenie — duże znaczenie ma gatunek kawy i metoda jej parzenia.

Tym, którzy sączą kawę cały dzień nie jest polecana Robusta, która zawiera nawet dwukrotnie więcej kofeiny niż Arabica.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić