Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Ulga dla zapchanych jelit. Zapomnisz o zaparciach

3

Jednym z czynników pozytywnie wpływających na zdrowie układu trawiennego i jelit jest dieta bogata w produkty pochodzenia roślinnego, tłuszcze nienasycone, błonnik i żywność fermentowaną. Wśród wielu składników, które spełniają te kryteria, kilka wyróżnia się na tyle, że możemy nazwać je "superfoods". Ich wpływ na jelita jest niebagatelny!

Ulga dla zapchanych jelit. Zapomnisz o zaparciach
Ze śliwek można przygotować pyszny dżem (Licencjodawca, Markus Volk)

Rzeżucha wodna

Rzeżucha jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy C, która działa przeciwzapalnie. Zawiera również składniki fitochemiczne, które mogą przeciwdziałać rozwojowi bakterii patogennych w jelitach. Regularne spożywanie rzeżuchy wspomaga prawidłową perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i niweluje ryzyko rozwoju raka żołądka.

Pistacje

Pistacje są doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i stymuluje regularne wypróżnienia. Zawierają również związki antyoksydacyjne, pomagające chronić jelita przed działaniem wolnych rodników. Badania sugerują, że pistacje mogą wpływać korzystnie na mikrobiom jelitowy, promując wzrost "dobrych" bakterii.

Kefir

Kefir jest źródłem przyswajalnych mikroorganizmów, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie jelit, a nawet leczyć lub zapobiegać ich stanom zapalnym. Dobre bakterie zawarte w kefirze pomagają w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej, co ma kluczowe znaczenie dla zdrowia układu pokarmowego.

Śliwki

Śliwki są bogate w błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Spożywanie śliwek może pomóc w zapobieganiu zaparciom - wyniki badania, w którym przez 8 tygodni oceniano czterdziestu pacjentów z zaparciami, wykazały, że spożywanie 50 gramów śliwek dziennie (około 4-6 śliwek) skutkowało poprawą konsystencji i częstotliwości wypróżnień.

Śliwki zawierają również związki fenolowe, które działają przeciwzapalnie i mogą chronić błonę śluzową jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Śliwki - dlaczego warto je jeść?

Banany

Banany to źródło prebiotyków, które stymulują wzrost korzystnych bakterii w jelitach. Są też doskonałym źródłem potasu, który pomaga w regulacji równowagi płynów w organizmie i może łagodzić objawy biegunki. Zawarty w bananach błonnik może wspomagać trawienie i zapewniać uczucie sytości.

Wspierając zdrowie układu pokarmowego poprzez odpowiednią dietę, dbamy jednocześnie o cały organizm. Warto pamiętać, że równowaga mikroflory jelitowej ma wpływ nie tylko na trawienie, ale także na ogólną odporność, samopoczucie i zdrowie psychiczne.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić