Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Nie żałuj sobie. Silna broń. Jest w stanie cofnąć uszkodzenia wątroby

28

Wątroba jest największym gruczołem i zarazem jednym z najważniejszych organów w naszym organizmie. Jeśli chcemy, żeby jak najdłużej pracowała na pełnych obrotach, powinniśmy przede wszystkim zrezygnować z alkoholu i wysokoprzetworzonej żywności. Poza tym do codziennej diety warto na stałe włączyć niektóre produkty. Dowiedz się, o jakie chodzi.

Nie żałuj sobie. Silna broń. Jest w stanie cofnąć uszkodzenia wątroby
Oliwa z oliwek chroni wątrobę przed stłuszczeniem (Licencjodawca, Supersmario)

Pełne ziarno

Produkty pełnoziarniste usprawniają procesy metaboliczne, przyspieszają perystaltykę jelit, pomagają utrzymać prawidłową wagę, wspomagają odchudzanie i zmniejszają ryzyko rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Mikstura oczyszczająca wątrobę

Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają obecności błonnika, który na długo pozostawia uczucie sytości, a także redukuje stany zapalne wątroby i pomaga ją zregenerować. Wyniki jednych z najnowszych badań, które zostały opublikowane na łamach czasopisma "Nutrients" potwierdziły, że spożywanie przynajmniej 7,5 grama włókna pokarmowego w ciągu dnia zawartego w jęczmieniu, owsie czy innych tego typu produktach pomaga złagodzić objawy zwłóknienia wątroby.

Owoce i warzywa

W trosce o dobrą kondycję naszej wątroby warto sięgać po jarmuż, brukselkę, kapustę i brokuły. Warzywa kapustne są bogatym źródłem indolu, który zapobiega stłuszczeniu wątroby i jest w stanie zahamować jego rozwój. Do diety powinniśmy włączyć także jagody, które zawierają antyoksydanty. Jak wynika z badań przeprowadzonych na organizmach szczurów z dysfunkcją wątroby i markerami schorzeń metabolicznych, ekstrakt z tych owoców może w przyszłości okazać się silną bronią w walce z tego rodzaju problemami zdrowotnymi, pomagając wielu pacjentom. Do takich wniosków doszli naukowcy z Arabii Saudyjskiej.

Oliwa z oliwek

Ten rodzaj tłuszczu pomaga podnieść stężenie dobrego cholesterolu HDL w krwiobiegu. Oznacza to, że oliwa z oliwek zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia stłuszczenia wątroby. Wszystko to za sprawą zawartości kwasu oleinowego, związków fenolowych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią nasz organizm przed szkodliwym wpływem stresu oksydacyjnego. To sprawia, że może zapobiegać uszkodzeniom wątroby, a nawet je odwracać.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić