Nie żałuj sobie. Wg naukowca to najzdrowsza przyprawa

W całym świecie, a zwłaszcza w Ameryce Południowej i Azji, pikantne dania cieszą się ogromną popularnością. Pasjonaci ostrych smaków mogą być jednak zaskoczeni tym, że regularne spożywanie takich potraw nie tylko nie szkodzi, ale może przynieść korzyści zdrowotne.

Przedłuża życie i chroni przed chorobami. Nie żałuj sobie chilliPrzedłuża życie i chroni przed chorobami. Nie żałuj sobie chilli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Papryczka chilli to ulubiona przyprawa osób lubiących ostry smak. Ta papryka zawiera kapsaicynę, która jest odpowiedzialna za jej charakterystyczny, piekący smak. Kapsaicyna, będąca organicznym związkiem chemicznym z grupy alkaloidów, ma także silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu redukuje nadmiar wolnych rodników, co opóźnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.

Dodawanie chilli do potraw przynosi wiele korzyści dla metabolizmu i zdrowia. Chilli usprawnia procesy metaboliczne oraz reguluje poziom glukozy we krwi, co zapobiega insulinooporności i rozwojowi cukrzycy typu 2.

Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca

Kapsaicyna pomaga również obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Te dobroczynne właściwości zostały potwierdzone w licznych badaniach naukowych.

Dalsza część artykułu poniżej materiału wideo

Jedno z takich badań zostało przeprowadzone przez adiunkta żywienia z Harvard TH Chan School of Public Health. Lu Qi badał wpływ spożywania papryczki chilli na zdrowie prawie 500 000 dorosłych osób w Chinach.

Przedłuża życie i chroni przed chorobami

Analizy objęły również takie zmienne jak wiek, styl życia, płeć, wykształcenie, stan cywilny oraz codzienna dieta. Wyniki badania pokazały, że osoby jedzące pikantne potrawy niemal codziennie miały o 14 proc. niższe ryzyko przedwczesnej śmierci.

Dodatkowo zauważono, że spożywanie ostrych potraw zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego dzięki właściwościom przeciwzapalnym kapsaicyny. Ekspert podkreśla, że doprawianie potraw chilli to doskonały sposób na poprawę zdrowia.

Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra