Kamil S. Sikora| 

Jest uważana za najzdrowszą zupę świata. Obniża ryzyko raka

53

Jeśli chcesz wzbogacić swój codzienny jadłospis o nietypową potrawę, to zamiast tradycyjnego rosołu, zupy ogórkowej lub pomidorowej, koniecznie wypróbuj przepis na zielony przysmak z Egiptu. Molokhia to danie, które zaskoczy cię nie tylko smakiem, ale również... walorami zdrowotnymi.

Jest uważana za najzdrowszą zupę świata. Obniża ryzyko raka
Molokhia jest uznawana za jedną z najzdrowszych zup świata (Getty Images, Yulia Malakhova)

Mrożone liście molokhii znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością i marketach spożywczych. Zupa z molokhii jest jedną z egipskich potraw narodowych. Możemy jej skosztować również na Cyprze czy w Tunezji.

Danie ma lekko kleistą konsystencję i gorzkawy smak. Molokhia zawiera takie cenne składniki jak witaminy A i C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, cynk i beta-karoten. Dlatego też mówi się, że jest to jedna z najzdrowszych zup na świecie.

Przez niektórych jest uznawana za afrodyzjak. Poza tym wykazuje właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu obniża ryzyko nowotworów, niszczy wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się organizmu.

Molokhia. Składniki zupy:

  • opakowanie mrożonych liści molokhii,
  • 1 litr rosołu,
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry,
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • cytryna.

Molokhia. Sposób przygotowania

Na początek należy rozgrzać oliwę na patelni, połowę porcji czosnku z solą i kolendrą. Róbmy to ostrożnie, żeby nie przypalić naszej mieszanki. Do wcześniej przygotowanego wywaru na bazie warzyw i mięsa wrzucamy rozmrożone liście molokhii i świeży czosnek. Zupę gotujemy przez 20 minut, po czym wlewamy do niej podsmażony czosnek i kolendrę. Potrawę podgotowujemy jeszcze przez chwilę, dodajemy do niej świeży sok z cytryny i odrobinę pieprzu. Molokhię można podawać z ryżem lub kaszą i mięsem z rosołu.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Neurochirurg Marta Zębala: "Każdy człowiek ma nieco inny mózg"
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić