Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Jest uważana za najzdrowszą zupę świata. Obniża ryzyko raka

36
Podziel się:

Jeśli chcesz wzbogacić swój codzienny jadłospis o nietypową potrawę, to zamiast tradycyjnego rosołu, zupy ogórkowej lub pomidorowej, koniecznie wypróbuj przepis na zielony przysmak z Egiptu. Molokhia to danie, które zaskoczy cię nie tylko smakiem, ale również... walorami zdrowotnymi.

Jest uważana za najzdrowszą zupę świata. Obniża ryzyko raka
Molokhia jest uznawana za jedną z najzdrowszych zup świata (Getty Images, Yulia Malakhova)

Mrożone liście molokhii znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością i marketach spożywczych. Zupa z molokhii jest jedną z egipskich potraw narodowych. Możemy jej skosztować również na Cyprze czy w Tunezji.

Danie ma lekko kleistą konsystencję i gorzkawy smak. Molokhia zawiera takie cenne składniki jak witaminy A i C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, cynk i beta-karoten. Dlatego też mówi się, że jest to jedna z najzdrowszych zup na świecie.

Przez niektórych jest uznawana za afrodyzjak. Poza tym wykazuje właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu obniża ryzyko nowotworów, niszczy wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się organizmu.

Molokhia. Składniki zupy:

  • opakowanie mrożonych liści molokhii,
  • 1 litr rosołu,
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry,
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • cytryna.

Molokhia. Sposób przygotowania

Na początek należy rozgrzać oliwę na patelni, połowę porcji czosnku z solą i kolendrą. Róbmy to ostrożnie, żeby nie przypalić naszej mieszanki. Do wcześniej przygotowanego wywaru na bazie warzyw i mięsa wrzucamy rozmrożone liście molokhii i świeży czosnek. Zupę gotujemy przez 20 minut, po czym wlewamy do niej podsmażony czosnek i kolendrę. Potrawę podgotowujemy jeszcze przez chwilę, dodajemy do niej świeży sok z cytryny i odrobinę pieprzu. Molokhię można podawać z ryżem lub kaszą i mięsem z rosołu.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Neurochirurg Marta Zębala: "Każdy człowiek ma nieco inny mózg"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(36)
Smakosz
miesiąc temu
SMACZNEGO!A ja wole porzadny rosol z roznych mies.
Mer
miesiąc temu
Dobre dla królika
Lasman
miesiąc temu
Pokrzywowa zdrowsza!
asia
miesiąc temu
zupa pokrzywowa to jest to - jedliście? jak nie to spróbujcie
tomek
miesiąc temu
Tylko ze rosolek podwyzsza ryzyko zachorowania na raka , jako ze bialko zwierzece transportuje komorki rakowe bardzo sprawnie 😢
Kaśka1234
miesiąc temu
A ja sama czesto robię te zupę! Jest przepyszna
Docent Furman
miesiąc temu
Parę razy wdepnąłem w coś takiego, ale nigdy tego nie jadłem!
Raja
miesiąc temu
Najzdrowsze są zupki chińskie sprzedawane w każdym sklepie, co na tą chemię sanepid?
Zbyszek
miesiąc temu
Niedługo będą nas namawiać w mediach żeby odżywiać się jak świnie, tzn. gotować pokrzywy, kartofle i serwatkę, tylko nie wiem czy jeszcze są w sprzedaży parowniki.
Polak
miesiąc temu
Pokrzywy sa dużo zdrowsze i tańsze😂
Hihihi
miesiąc temu
Micha ryżu jest najzdrowsza!!!!!
Inka
miesiąc temu
Ciekawa jestem kto te bzdury wymyśla🤮🤮👎🏿😡jeszcze gorsze jest to, że ktoś pozwala na publikację takich głupot 🤮
WaZa
miesiąc temu
Ile misek tej zupy trzeba zjeść by nie zachorować /z przejedzenia/?
Merks
miesiąc temu
brednie
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić