Jest uważana za najzdrowszą zupę świata. Obniża ryzyko raka

Jeśli chcesz wzbogacić swój codzienny jadłospis o nietypową potrawę, to zamiast tradycyjnego rosołu, zupy ogórkowej lub pomidorowej, koniecznie wypróbuj przepis na zielony przysmak z Egiptu. Molokhia to danie, które zaskoczy cię nie tylko smakiem, ale również... walorami zdrowotnymi.

Egyptian Arabic traditional soup Molokhia or Mulukhiyah backgroundEgyptian and Arabic  vegetarian soup Molokhia or  Mulukhiyah in bowl on the tableYulia MalakhovaMolokhia jest uznawana za jedną z najzdrowszych zup świata
Źródło zdjęć: © Getty Images | Yulia Malakhova

Mrożone liście molokhii znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością i marketach spożywczych. Zupa z molokhii jest jedną z egipskich potraw narodowych. Możemy jej skosztować również na Cyprze czy w Tunezji.

Danie ma lekko kleistą konsystencję i gorzkawy smak. Molokhia zawiera takie cenne składniki jak witaminy A i C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, cynk i beta-karoten. Dlatego też mówi się, że jest to jedna z najzdrowszych zup na świecie.

Przez niektórych jest uznawana za afrodyzjak. Poza tym wykazuje właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu obniża ryzyko nowotworów, niszczy wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się organizmu.

Molokhia. Składniki zupy:

  • opakowanie mrożonych liści molokhii,
  • 1 litr rosołu,
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry,
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • cytryna.

Molokhia. Sposób przygotowania

Na początek należy rozgrzać oliwę na patelni, połowę porcji czosnku z solą i kolendrą. Róbmy to ostrożnie, żeby nie przypalić naszej mieszanki. Do wcześniej przygotowanego wywaru na bazie warzyw i mięsa wrzucamy rozmrożone liście molokhii i świeży czosnek. Zupę gotujemy przez 20 minut, po czym wlewamy do niej podsmażony czosnek i kolendrę. Potrawę podgotowujemy jeszcze przez chwilę, dodajemy do niej świeży sok z cytryny i odrobinę pieprzu. Molokhię można podawać z ryżem lub kaszą i mięsem z rosołu.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Neurochirurg Marta Zębala: "Każdy człowiek ma nieco inny mózg"

Wybrane dla Ciebie
Żak dostał zgodę na widzenia. Wiadomo kogo może zobaczyć
Żak dostał zgodę na widzenia. Wiadomo kogo może zobaczyć
Barbara Nowacka apeluje po tragedii w Jeleniej Górze. "Nie róbcie tego, proszę"
Barbara Nowacka apeluje po tragedii w Jeleniej Górze. "Nie róbcie tego, proszę"
Skandaliczne słowa Rosjanina. "Musimy zniszczyć Berlin"
Skandaliczne słowa Rosjanina. "Musimy zniszczyć Berlin"
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan
Kenijczycy walczyli dla Rosji w Ukrainie. Jest decyzja
Kenijczycy walczyli dla Rosji w Ukrainie. Jest decyzja