Probiotyki i prebiotyki: jakie mają znaczenie dla zdrowia?

1

Probiotyki i prebiotyki to dwa terminy ściśle ze sobą powiązane. Mają inne definicje, jednak słusznie kojarzą się z podobną sferą. Probiotyki są to żywe mikroorganizmy wywierające korzystny wpływa na zdrowie, zaś prebiotyki to stymulujące dla probiotyków substancje, których zadaniem jest wspieranie ich wzrostu i działania. Jakie mają znaczenie dla zdrowia?

Probiotyki i prebiotyki: jakie mają znaczenie dla zdrowia?
Probiotyki i prebiotyki: jakie mają znaczenie dla zdrowia? (Pixabay)

Prebiotyki są substancjami znajdującymi się w jedzeniu, które stanowią pożywienie dla bakterii obecnych w jelitach - tak zwanych priobotyków. Prebiotyki wpływają korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Są pomocne między innymi w odbudowywaniu zaburzonej mikroflory jelitowej, usprawniają działanie przewodu pokarmowego i są przydatne w leczeniu nietolerancji laktozy.

Probiotyki - co to jest?

Termin probiotyk pochodzi z języka greckiego - od słowa "pro bios", które tłumaczy się "dla życia". Powołując się na definicję FAO/WHO z 2002 roku, probiotyki to żywe mikroorganizmy, które w pozytywny sposób wpływają na zdrowie, jeśli są podawane we właściwych proporcjach.

Probiotyki, nazywane często dobrymi bakteriami, wykazują cenne właściwości lecznicze w wielu aspektach, m.in. w dolegliwościach jelitowych, leczeniu biegunek, alergii, atopii, stanów zapalnych wątroby, a także przyczyniają się do poprawy odporności organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Galerie handlowe. Polacy ograniczają wydatki, firmy kuszą promocjami

Prebiotyki i probiotyki – gdzie się znajdują?

Prebiotyki można znaleźć w lekach, suplementach diety, ale przede wszystkim należy ich szukać w produktach naturalnych. Występują bowiem w codziennej żywności - w owocach, warzywach oraz produktach zbożowych (m.in. cykoria, ziemniaki, szparagi, topinambur, cebula, por, czosnek, pomidory, karczochy, otręby, pszenica, owies, banany, miód, jęczmień). Obecnie na sklepowych półkach można kupić wiele produktów z zawartością prebiotyków, np. jogurty, dżemy, pieczywo, galaretki, sosy, a nawet słodycze.

Do probiotyków zalicza się grupę bakterii, które produkują kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus (np. L. acidophilus, L. casei, L. reuteri. L. rhamnosus) i Bifidobacterium (B. animalis, B. breve). Ale to nie wszystko - drożdżaki Saccharomyces boulardii również należą do probiotyków.

Działanie probiotyków uzależnione jest od rozmaitych rodzajów mikroorganizmów, ich stężenia oraz od czasu spędzonego w jelitach. Kluczowe jest zatem, aby dobrze wybierać probiotyki - tylko właściwy dobór i stosowanie zgodne z zaleceniami lekarskimi, czy specjalisty żywienia, będzie przynosiło oczekiwane korzyści. Dobór odpowiednich probiotyków powinien uwzględniać indywidualne potrzeby każdego człowieka i jego stan zdrowia.

Probiotyk i prebiotyk - właściwości

Bakterie probiotyczne mają wpływ na powiększenie się pozytywnej mikroflory jelitowej. Tak samo skutecznie działają na zaburzoną mikroflorę jelitową, przyczyniając się do likwidacji ilości bakterii patogennych. Najważniejsze, by razem z pozostałością trawionego jedzenia nie zostały usunięte właśnie cenne bakterie probiotyczne. Aby tego uniknąć, powinny się one wyróżniać dobrą przyczepnością do ściany jelita, co stanowi dodatkową ochronę jelit.

Wśród cennych właściwości bakterii probiotycznych wymienia się także szybszą rekonwalescencję po przejściu ostrych biegunek u dzieci i dorosłych. Stosowanie ich podczas antybiotykoterapii przyczynia się do zmniejszenia ryzyka biegunki po zakończeniu leczenia. Generalnie uznaje się, że probiotyki powinny być obowiązkowym uzupełnieniem każdej antybiotykoterapii. Ich korzystne działanie odnosi się również do zakażeń Helicobacter pylori.

Prebiotyk a probiotyk

Znając już definicję probiotyków i prebiotyków, a także mając świadomość ich cennych właściwości prozdrowotnych, bez problemu można je odróżnić. Probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które wywierają korzystny wpływa na zdrowie, gdy są podawane we właściwych proporcjach. Do organizmu można dostarczyć je spożywając konkretne produkty spożywcze, leki lub suplementy diety. Prebiotyki zaś to stymulująca dla probiotyków substancja, której zadaniem jest wspieranie ich wzrostu i działania.

Autor: JAR
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić