Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Niebezpieczny grzyb, którym wciąż zajadają się Polacy. Omijaj z daleka

227
Podziel się:

Olszówka, czyli krowiak podwinięty to grzyb, który w latach osiemdziesiątych był uznawany za jadalny. Dzisiaj jest on na liście grzybów trujących, a jego zjedzenie może doprowadzić nawet do śmierci. Dowiedz się więcej na temat olszówki.

Olszówka to popularna nazwa krowiaka podwiniętego
Olszówka to popularna nazwa krowiaka podwiniętego (Getty Images/iStockphoto)

Olszówka rośnie najczęściej w wilgotnych lasach liściastych, iglastych oraz w zaroślach i na torfowiskach. Swoją potoczną nazwę zawdzięcza miejscom, w których najchętniej wyrasta (niedaleko olchy lub też brzozy).

Średnica kapelusza olszówki ma maksymalnie 13 cm. Ma on czerwonobrązowy, żółtobrązowy, szarobrunatny lub oliwkowy kolor, wklęsły kształt i podwinięte brzegi, które często pokrywają geste poplątane włoski. Podczas deszczu i wilgotnej pogody, kapelusz krowiaka podwiniętego jest śliski, natomiast kiedy jest sucho, wtedy robi się suchy i błyszczący. Olszówka posiada cienkie i gęste blaszki o żółtym lub rdzawym zabarwieniu. Trzon tego grzyba jest w kształcie walca, kolor podobny do kapelusza i osiąga od 3 do 7 cm wysokości.

Krowiak podwinięty zawiera toksyczne substancje. Jedną z nich jest muskaryna wpływająca negatywnie na pracę układu nerwowego. Symptomami zatrucia są problemy z oddychaniem, łzawienie, zwężenie źrenic, ślinotok, poty i spowolnienie akcji serca. Tego rodzaju dolegliwości pojawiają się po jakiś dwóch, trzech godzinach od zjedzenia olszówki.

Drugą szkodliwą substancją obecną w olszówce jest inwolutyna, która jest bardziej niebezpieczna dla naszego organizmu. Zatrucie objawia się bólem brzucha, nudnościami, biegunka i wymiotami. Inwolutyna może doprowadzić do zespołu hemolitycznego, którego skutki mogą być śmiertelne. W tym przypadku następuje rozpad czerwonych krwinek przypominający objawy anemii.

Jeszcze niedawno olszówka była uznawana za grzyb nadający się do spożycia, ponieważ na początku zatrucie inwolutyną nie daje żadnych objawów. Pierwsze dolegliwości pojawiają się dopiero po kolejnych konsumpcjach tego grzyba. Jeżeli zdarzyło ci się zjeść olszówkę i zauważysz u siebie wyżej wymienione objawy, niezwłocznie udaj się na pogotowie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(227)
typek
10 miesięcy temu
Autora tego artykułu trzeba wysłać do lasu na miesiąc i niech czyta książki z podstawówki . Ciekawe czy będzie jadł sarnie bobki po olszówkach czy ugotuje sobie Świerże ? ..smacznego.
gosiek
10 miesięcy temu
Olszowke zbieram od lat, ale ta mlodą olszowke.
Zg że Zgierza
10 miesięcy temu
Jestem grzybiarzem i znam się na grzybach zawsze zbierałem olszówkii jadłem je nie za dużo tak tylko do smaku i nic nie było,tylko trzeba dobrze odgotować to znaczy 2 razy
Fabian
10 miesięcy temu
Ale super news 😁 Nic, tylko pogratulować autorowi.
Pol
10 miesięcy temu
Napisął bzdury ,ale kasę za artykuł weźmie
Grzybiarz
10 miesięcy temu
Nie znasz się, nie pisz głupot
134
10 miesięcy temu
Odnośnie Olszowska jest ich 4rodzaie aKROWIAKjest jeden jak niewiesz co jest co to się nie produkuj
Niki
10 miesięcy temu
Ile ja w życiu zjadłam olszowek.Teraz jakoś ich nie widzę.
Jaro
10 miesięcy temu
Ciekawe co powiedza o grzybie kania tez trujacy heh
Hahahajuirds
10 miesięcy temu
Haha
Szczególara
10 miesięcy temu
Moja Babcia zbierała Olszówki, wiedziała dobrze które to są obgotowywała dwa razy i jadła. Ma obecnie 91 lat.
Rudolfino
10 miesięcy temu
Jedlismy Olszówki i żadna z tych wymienionych dolegliwości u nikogo z domowników nie wystąpiła. Od tego czasu minęło już 50 lat.
mihad
10 miesięcy temu
Wieś była moim dzieciństwem. Dom a obok zagajniki liściaste a w nich olszówki - jadalne. To co na fotografii nie jest grzybem o nazwie "olszówka".
Roy
10 miesięcy temu
No to mamy kolejny dopalacz
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić