Nigdy nie pakuj w nią kanapek. Powód cię przerazi
Wiele osób zawija kanapki i inne produkty do zjedzenia na wynos w folię aluminiową. Jest to z pewnością bardzo wygodny sposób pakowania jedzenia, ale jednak szkodliwy dla zdrowia. Dowiedz się, dlaczego nie powinniśmy tego robić.
Folię aluminiową można znaleźć praktycznie w każdej polskiej kuchni. Jest wykorzystywana m.in.: do przyrządzania mięsa, ryb i warzyw na grillu, pieczenia ciasta w piekarniku, przykrywania gorących dań i przechowywania żywności w lodowce. Bardzo często w folię aluminiową pakowane jest jedzenie na wynos. Warto jednak pamiętać, że zawijając w nią kanapki, warzywa czy owoce szkodzimy naszemu zdrowiu.
Zobacz także: Działa jak toksyna. Szczególnie uderza w śledzionę
Mówi o lekach na otyłość. Oto, co zadziała według niej lepiej
Aluminium to tak naprawdę glin. Zbyt wysokie stężenie tego pierwiastka może działać toksycznie na nasz organizm. Wprawdzie większość glinu jest wydalana razem z moczem, ale dla osób z chorymi nerkami może być on bardzo niebezpieczny.
Kumulacja tego pierwiastka w komórkach zwiększa ryzyko alzheimera, osteoporozy, zaburzeń hormonalnych i problemów z układem rozrodczym. Im dłużej żywność ma bezpośredni kontakt z folią aluminiową, tym więcej toksycznej substancji do niej przenika.
W folię nie należy zawijać zwłaszcza kwaśnych produktów spożywczych, które po wejściu w reakcję z aluminium tworzą szkodliwe sole glinu. W ten sposób nie powinny być pakowane m.in.: owoce cytrusowe, kapusta kiszona, ogórki kiszone, pomidory i jabłka.
Dotyczy to również kanapek zawierających tego typu produkty oraz jedzenia z dużą ilością przypraw. W trosce o swoje zdrowie folię aluminiową najlepiej zastąp papierem śniadaniowym lub pojemnikami wielokrotnego użytku.