Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Nigdy ich nie wyrzucaj. Tracisz najcenniejsze

22
Podziel się:

Większość z nas skorupki jaj wyrzuca do kosza na śmieci. Robiąc to, nie zdajemy sobie sprawy, jakie cenne składniki są w nich zawarte. Zanim się pozbędziesz skorupek z jajek, dowiedz się, w jaki sposób można je wykorzystać.

Nigdy ich nie wyrzucaj. Tracisz najcenniejsze
Nie wyrzucaj skorupek po jajkach. (via Getty Images, ilbusca)

W skorupkach jajek znajdziemy takie mikroelementy jak cynk, miedź, chrom, żelazo, fluor, mangan i fosfor. Poza tym zawierają aż 90 proc. cennego dla naszego organizmu wapnia, który jest podstawowym budulcem kości i zębów. Dlatego nie warto się pozbywać skorupek, lepiej skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości.

Żeby przygotować wapniowy proszek, skorupki należy gotować przez 10 min we wrzącej wodzie a następnie odcedzić i położyć na blasze do pieczenia. Rano wstawiamy je na 10 min do piekarnika i pieczemy w 100 stopniach Celsjusza. Następnie skorupki mielimy za pomocą młynka lub moździerza i wsypujemy do słoika. Tak przygotowany proszek możemy dodać do koktajlu warzywno-owocowego, zupy czy sosu sałatkowego. Spożywanie jednej łyżeczki dziennie zmielonych skorupek usprawnia pracę układu odpornościowego i oczyszcza krew.

Innym sposobem na przyrządzenie domowego specyfiku jest zmielenie 6 skorupek z jajek i zalanie ich 3 litrami przegotowanej wody. Potem miksturę należy wstawić na 7 dni do lodówki. Do leczniczego napoju możemy dodać świeży sok wyciśnięty z cytryny i miód. Dzięki temu podniesiemy jego walory zdrowotne.

Regularne sięganie po domowe preparaty na bazie skorupek z jajek wzmacnia nasze kości, łagodzi bóle reumatyczne, zwalcza objawy infekcji, ogranicza wchłanianie tłuszczu i pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(22)
Closs.
2 miesiące temu
To jest prawda ja zawsze skorupki do kosza miedzianego i rozsypuje na działce jako nawóz naturalny i wszystko ładne duże
Końradzio
2 miesiące temu
""i należy gotować przez 10 min we wrzącej wodzie""==masło maślane.Jaa gotuję w zimnej wodzie ii zjadam z apetytem na kolację, dlatego mam tak ładne i twarde jaja.
Traktriktrok
3 miesiące temu
A jak nóżki wieprzowe to wyrosną....
rex
3 miesiące temu
A od jedzenia móżdżków przybywa rozumu. Bu, ha, ha!
qqqq.
3 miesiące temu
Gdzie kupić tanią perukę,od jedzenia skorupek z jajek jestem łysy.Pomozcie
Gaga
3 miesiące temu
Kury też najlepiej jeść z piórami,a w pazurach też są witaminy i wapno.
der wiesiek
3 miesiące temu
A ja jestem praktykującym gejem. Dzisiaj osiedlowemu ochroniarzowi w budce opciongłem lahe. I jest git!
Helen
3 miesiące temu
Smacznego
Iga
3 miesiące temu
Oddać kurkom z powrotem, żeby się dowapnily
Weganka
3 miesiące temu
Przychodzi facet do restauracji, podchodzi kelner i proponuje że w menu mają pyszny ozorek w sosie chrzanowym. Gość odmawia mówiąc ...fuj nie będę jadł czegoś kto miał coś wcześniej w gębie! Zamiast ozorka poproszę jajka na twardo w sosie chrzanowym.
edo
3 miesiące temu
macie jakis sposób na gołębie, już mam dość, wszystko osrane
obserwator
3 miesiące temu
"skorupki gotować przez 10min we wrzącej wodzie" a w zimnej nie można???
Erato
3 miesiące temu
Święta, czas przebaczania ale czy ja mam prawo przebaczać zdrajcom ojczyzny pod dyrekcją Tuska. Tym co plują na mój kraj i zawsze są przeciw. Wesołych świąt dla tych co kochają Polskę i Polaków.
Mieczysław
3 miesiące temu
Ja zawsze jem jajka razem ze skorupkami. Tak samo nigdy nie obieram jabłek, gruszek i pomidorów ze skórki.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić