Kamil S. Sikora| 

Nigdy ich nie wyrzucaj. Tracisz najcenniejsze

82

Większość z nas skorupki jaj wyrzuca do kosza na śmieci. Robiąc to, nie zdajemy sobie sprawy, jakie cenne składniki są w nich zawarte. Zanim się pozbędziesz skorupek z jajek, dowiedz się, w jaki sposób można je wykorzystać.

Nigdy ich nie wyrzucaj. Tracisz najcenniejsze
Nie wyrzucaj skorupek po jajkach. (via Getty Images, ilbusca)

W skorupkach jajek znajdziemy takie mikroelementy jak cynk, miedź, chrom, żelazo, fluor, mangan i fosfor. Poza tym zawierają aż 90 proc. cennego dla naszego organizmu wapnia, który jest podstawowym budulcem kości i zębów. Dlatego nie warto się pozbywać skorupek, lepiej skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości.

Żeby przygotować wapniowy proszek, skorupki należy gotować przez 10 min we wrzącej wodzie a następnie odcedzić i położyć na blasze do pieczenia. Rano wstawiamy je na 10 min do piekarnika i pieczemy w 100 stopniach Celsjusza. Następnie skorupki mielimy za pomocą młynka lub moździerza i wsypujemy do słoika. Tak przygotowany proszek możemy dodać do koktajlu warzywno-owocowego, zupy czy sosu sałatkowego. Spożywanie jednej łyżeczki dziennie zmielonych skorupek usprawnia pracę układu odpornościowego i oczyszcza krew.

Innym sposobem na przyrządzenie domowego specyfiku jest zmielenie 6 skorupek z jajek i zalanie ich 3 litrami przegotowanej wody. Potem miksturę należy wstawić na 7 dni do lodówki. Do leczniczego napoju możemy dodać świeży sok wyciśnięty z cytryny i miód. Dzięki temu podniesiemy jego walory zdrowotne.

Regularne sięganie po domowe preparaty na bazie skorupek z jajek wzmacnia nasze kości, łagodzi bóle reumatyczne, zwalcza objawy infekcji, ogranicza wchłanianie tłuszczu i pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić