Nigdy nie jedz takiego mięsa. Może wywołać niedowład mięśni

24

Z najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Michigan wynika, że jedzenie niedogotowanego mięsa ma wpływ na pojawienie się objawów zespołu Guillain-Barre (GBS) przez zarażenie się bakterią Campylobacter jejuni. Informacje zostały opublikowane w ''Journal of Autoimmunity''.

Niedogotowane mięso może powodować rozwój groźnej choroby
Niedogotowane mięso może powodować rozwój groźnej choroby

Spożywanie mięsa, które zostało ugotowane w zbyt niskiej temperaturze lub poddane niewłaściwej obróbce termicznej, może powodować zarażenie bakterią Campylobacter jejuni. Według najnowszych badań szczepy tej bakterii mogą prowadzić do wystąpienia zespołu Guillain- Barre.

Wczesne objawy tej choroby to drętwienie, uczucie mrowienia w palcach oraz osłabienie kończyn dolnych. Przez kilka do kilkunastu dni następuje pogłębienie tych symptomów, co prowadzi do niedowładu mięśni. Wtedy pojawiają się problemy ze stawaniem na palcach, zaciskaniem dłoni i wchodzeniem po schodach. Poza tym tej chorobie towarzyszą trudności z mówieniem i przełykaniem.

W najgorszym przypadku może wystąpić porażenie mięśni twarzy i kończyn, co uniemożliwia wykonywanie jakichkolwiek ruchów. Kolejne poważniejsze symptomy GBS to wahanie ciśnienia krwi i problemy z oddychaniem. Według statystyk 5 proc. ludzi cierpiących na to schorzenie umiera.

Naukowcy chcą teraz sprawdzić czy inne bakterie i wirusy mogą powodować rozwój GBS. Według badaczy ich odkrycie umożliwi pracę nad nowszymi metodami leczenia, które w przyszłości pomogą pacjentom będącym w ciężkim stanie wyjść z tej choroby. Jest to niezwykle ważne, ponieważ duża grupa pacjentów chorujących na GBS nie może uczestniczyć w testowaniu nowych leków ze względu na zły stan zdrowia.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić