o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
KAM
|

Nigdy nie jedz takiego mięsa. Może wywołać niedowład mięśni

9
Podziel się

Z najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Michigan wynika, że jedzenie niedogotowanego mięsa ma wpływ na pojawienie się objawów zespołu Guillain-Barre (GBS) przez zarażenie się bakterią Campylobacter jejuni. Informacje zostały opublikowane w ''Journal of Autoimmunity''.

Niedogotowane mięso może powodować rozwój groźnej choroby
Niedogotowane mięso może powodować rozwój groźnej choroby
bDYnuOfF

Spożywanie mięsa, które zostało ugotowane w zbyt niskiej temperaturze lub poddane niewłaściwej obróbce termicznej, może powodować zarażenie bakterią Campylobacter jejuni. Według najnowszych badań szczepy tej bakterii mogą prowadzić do wystąpienia zespołu Guillain- Barre.

Wczesne objawy tej choroby to drętwienie, uczucie mrowienia w palcach oraz osłabienie kończyn dolnych. Przez kilka do kilkunastu dni następuje pogłębienie tych symptomów, co prowadzi do niedowładu mięśni. Wtedy pojawiają się problemy ze stawaniem na palcach, zaciskaniem dłoni i wchodzeniem po schodach. Poza tym tej chorobie towarzyszą trudności z mówieniem i przełykaniem.

bDYnuOfH

W najgorszym przypadku może wystąpić porażenie mięśni twarzy i kończyn, co uniemożliwia wykonywanie jakichkolwiek ruchów. Kolejne poważniejsze symptomy GBS to wahanie ciśnienia krwi i problemy z oddychaniem. Według statystyk 5 proc. ludzi cierpiących na to schorzenie umiera.

Naukowcy chcą teraz sprawdzić czy inne bakterie i wirusy mogą powodować rozwój GBS. Według badaczy ich odkrycie umożliwi pracę nad nowszymi metodami leczenia, które w przyszłości pomogą pacjentom będącym w ciężkim stanie wyjść z tej choroby. Jest to niezwykle ważne, ponieważ duża grupa pacjentów chorujących na GBS nie może uczestniczyć w testowaniu nowych leków ze względu na zły stan zdrowia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bDYnuOgi
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(9)
Jaga
3 tyg. temu
A tatara można jeść?
Patryiotka
3 tyg. temu
Oj Polacy Polacy żaden ptak nie nasra na swoje gniazdo tylko my niektórzy "wierzący" to robimy Pozatym czy ten Pan nie chodzi do sklepów między ludzi i tam się zaraził Ludzie używajcie rozumu - myślcie logicznie a nie idźcie za pomowieniami
Smakosz
3 tyg. temu
W Biedronce sprzedają mięso gotowane w 40°C
bDYnuOgj
Marek
3 tyg. temu
Skąd wy tych naukowców bierzecie, chyba z redakcji trwam lub pislandu. Z głodu byśmy pomarli a japońce tak jedzą i żyją. Debilizm. Ja cała pandemia od skośno okich Wyszka tam cisza już a świąt szajeje.
Układ nerwowy...
3 tyg. temu
Podobne objawy jak przy covid Jednak weganie mają rację nie jadać mięs.
benO
3 tyg. temu
da sie cos "ugotowac w zbyt niskiej temperaturze..."?
Zaryzykuję
3 tyg. temu
Wygląda apetycznie
pavelek
4 tyg. temu
Chorowałem na to świństwo w 2014, -nikomu nie życzę. Wylądowałem na wózku. Dzisiaj już chodzę. NFZ wybulił na mnie prawie 90 tyś zł. Na immunoglobuliny. Dlatego nie dam nic złego na NFZ powiedzieć. Na nowo musiałem się chodzić uczyć. Upór w rehabilitacji i życie wróciło do normy -tylko dzięki młodej lekarce ze szpitala w K-cach Murckach z oddz. neurologicznego której się chciało i która mnie prawidłowo zdiagnozowała. To bardzo ciężka choroba neurologiczna. Atakuje układ nerwowy. Przebywanie w długotrwałym stresie bardzo jej sprzyja!!!
hania z piły
4 tyg. temu
u chińczyka mięso zawsze niedogotowane i jak sie ta nacja ma - płodzą sie jak króliki i zalewaja swiat
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić