Nigdy nie wylewaj jej do zlewu. Ma drogocenne właściwości
Większość osób po ugotowaniu ryżu wylewa wodę do zlewu, co jest błędem. Nie należy się jej pozbywać, ponieważ posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto codziennie pić jedną szklankę wody ryżowej.
Woda po gotowaniu ryżu jest bogatym źródłem witamin z grupy B, która pomaga utrzymać dobrą kondycję naszej skóry i włosów. Żeby skorzystać z jej walorów zdrowotnych można ją dodać do kąpieli lub stosować zewnętrznie jako tonik do przemywania twarzy i skóry głowy.Dzięki temu nasze włosy staną się mocniejsze i będą się lepiej układać, a skóra będzie bardziej elastyczna i odzyska swój naturalny blask.
Woda ryżowa zawiera również kwas foliowy, żelazo, potas, cynk, magnez i sporo węglowodanów. Pijąc ją, dostarczymy do organizmu dawkę niezbędnej energii. Błonnik pokarmowy obecny w tej miksturze poprawia perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i usuwa z ciała toksyczne substancje. Poza tym obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i glukozy we krwi, a także pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
W wodzie po ryżu znajdziemy też antyoksydanty, które niszczą szkodliwe wolne rodniki i zmniejszają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie. Po ryżową miksturę powinny sięgać osoby borykające się z nadciśnieniem*. Woda ryżowa pomoże wyleczyć dolegliwości trawienne, biegunkę i gorączkę.
Żeby ją przygotować, wystarczy zagotować w uprzednio przefiltrowanej wodzie ryż (najlepiej pochodzący z uprawy ekologicznej), a następnie odcedzić. Kiedy woda wystygnie, możemy ją wypić. Zalecana dawka to jedna szklanka w ciągu dnia. Tak przygotowany napój można też przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej niż 3 dni.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą