Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Obalono ponad stuletnią teorię na temat soli. Prawda jest zupełnie inna

125

Kiedy zjemy produkt zawierający znaczne ilości soli, bardzo często chce nam się pić. Jak wynika z najnowszych badań, jest to krótkotrwała reakcja. Wysoka zawartość soli w diecie nie spowoduje, że dostarczymy do organizmu więcej płynów.

Obalono ponad stuletnią teorię na temat soli. Prawda jest zupełnie inna
Czy sól szkodzi zdrowiu? (frederique wacquier)

Wprawdzie po zjedzeniu słonej potrawy odczuwamy wzmożone pragnienie, jednak to uczucie zmniejsza się po 24 godzinach. Dzieje się tak, ponieważ sól sprawia, że w naszym organizmie odkładają się większe ilości wody. Odkrycie amerykańskich i niemieckich badaczy podważa informacje, które inni naukowcy zbierali przez ponad 100 lat. Efekty najnowszych analiz opublikowano w czasopiśmie medycznym "Journal of Clinical Investigation".

Na ich podstawie stwierdzono, że wysokie stężenie sodu we krwi może zwiększać ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, miażdżycy, chorób serca i cukrzycy. Wcześniej uważano, że kiedy wydalamy sól spożywczą podczas oddawania moczu, pozbywamy się również cennych płynów. Okazuje się, że jest odwrotnie. Wydalanie soli pobudza organizm do produkcji i magazynowania wody.

Do magazynowania wody, nasze ciało potrzebuje sporej dawki energii, którą pobiera z masy mięśniowej. Kierownik badań prof. Jens Titze, specjalista w dziedzinie medycyny, biofizyki i fizjologii molekularnej, powiedział bez ogródek, że w ten sposób przyjmujemy więcej pożywienia, niż faktycznie potrzebujemy.

Uczestnikami eksperymentu naukowego trwającego trzy lata byli kosmonauci. Podczas programu symulacji lotu w kosmos, odbywającej się w placówce naukowo-badawczej, mężczyźni zwiększyli dzienne spożycie soli z 6 do 12 gramów. Efektem tej zmiany była zmniejszona ilość wypijanej wody.

Po innych badaniach przeprowadzonych na myszach udowodniono, że duża ilość soli w diecie powoduje zwiększenie stężenia glikokortykoidów, które rozkładają białko mięśniowe. W rezultacie zmniejsza się masa mięśniowa, potęguje się uczucie głodu i zwiększa się ryzyko rozwoju poważnych schorzeń.

Do tej pory koncentrowaliśmy się na roli soli w rozwoju nadciśnienia tętniczego. Nasze odkrycia sugerują, że problem jest bardziej złożony. Wysokie spożycie soli może także predysponować do rozwoju zespołu metabolicznego – podsumował główny autor badań.
Zobacz także: Śnieg nas jeszcze zaskoczy? Ekspert IMGW o prognozie na wiosnę
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić