Znak, że jajko jest zdrowe. Zwróć na uwagę na ten szczegół

Zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią na naszych stołach zagoszczą potrawy jajeczne. Wielu z nas podczas ich przygotowania zastanawiało się, dlaczego jajka mają różny kolor żółtek i czy wpływa on na właściwości zdrowotne tego produktu. Wyjaśniamy.

Jak rozpoznać najzdrowsze jajka?Jak rozpoznać najzdrowsze jajka?
PRISCILA ZAMBOTTO
Katarzyna Krupka

Najważniejsze składniki, które decydują o intensywności koloru żółtka w jajku, to luteina i zeaksantyna. Są to związki należące do grupy karotenoidów. Wielu producentów jajek karmi kury sztucznymi paszami, które są tańsze niż naturalne barwniki.

Jak z bajki. Jechaliśmy świątecznym pociągiem do Wilna

Zdolność barwienia, jaką wykazują organiczne substancje, jest uzależniona od tego, jak szybko kura trawi pożywienie i w jakim stopniu gromadzi się ono w jej organizmie. Największą skuteczność mają ksantofile. Te naturalne barwniki znajdziemy w kukurydzy i paszy glutenowej. Rozpuszczają one się w tłuszczach i są łatwo przyswajane się w organizmach kur.

Dzięki temu dostają się do pęcherzyków jajowych, nadając im żółtą barwę. Karotenoidy pełnią również funkcje przeciwutleniaczy, które chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko nowotworów.

Jak wyjaśnia dyrektor programów bezpieczeństwa żywności dr Hilary Shallo Thesmar, ciemniejsze żółtka mają jajka znoszone przez kury z wolnego wybiegu. Patki hodowane w ten sposób są karmione ekologicznymi paszami i mają więcej ruchu, przez co są zdrowsze. W chowie konwencjonalnym kurom bardzo często podaje się paszę zawierającą GMO, sterydy, pestycydy i antybiotyki. To sprawia, że kury faszerowane ulepszaczami znoszą 10 razy więcej jajek niż ptaki z wolnego wybiegu, ale nie będą one zdrowsze. Wręcz przeciwnie.

Wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w Pensylwanii potwierdziły, że ciemniejsze żółtko w jajku świadczy o większej zawartości cennego dla organizmu beta-karotenu, witaminy A, D i E oraz kwasów omega-3. Jaśniejsza barwa żółtka może być efektem zmian pór roku. Często zdarza się, że w zimie kury otrzymują mniej naturalnego pokarmu. Warto wiedzieć, że nie tylko mocny kolor żółtka jest wyznacznikiem jakości jajek. Mleczny kolor białka również oznacza, że spożywany przez nas produkt jest świeży.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"