Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka
|

Znak, że jajko jest zdrowe. Zwróć na uwagę na ten szczegół

5
Podziel się:

Zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią na naszych stołach zagoszczą potrawy jajeczne. Wielu z nas podczas ich przygotowania zastanawiało się, dlaczego jajka mają różny kolor żółtek i czy wpływa on na właściwości zdrowotne tego produktu. Wyjaśniamy.

Znak, że jajko jest zdrowe. Zwróć na uwagę na ten szczegół
Jak rozpoznać najzdrowsze jajka? (PRISCILA ZAMBOTTO)

Najważniejsze składniki, które decydują o intensywności koloru żółtka w jajku, to luteina i zeaksantyna. Są to związki należące do grupy karotenoidów. Wielu producentów jajek karmi kury sztucznymi paszami, które są tańsze niż naturalne barwniki.

Zdolność barwienia, jaką wykazują organiczne substancje, jest uzależniona od tego, jak szybko kura trawi pożywienie i w jakim stopniu gromadzi się ono w jej organizmie. Największą skuteczność mają ksantofile. Te naturalne barwniki znajdziemy w kukurydzy i paszy glutenowej. Rozpuszczają one się w tłuszczach i są łatwo przyswajane się w organizmach kur.

Dzięki temu dostają się do pęcherzyków jajowych, nadając im żółtą barwę. Karotenoidy pełnią również funkcje przeciwutleniaczy, które chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko nowotworów.

Jak wyjaśnia dyrektor programów bezpieczeństwa żywności dr Hilary Shallo Thesmar, ciemniejsze żółtka mają jajka znoszone przez kury z wolnego wybiegu. Patki hodowane w ten sposób są karmione ekologicznymi paszami i mają więcej ruchu, przez co są zdrowsze. W chowie konwencjonalnym kurom bardzo często podaje się paszę zawierającą GMO, sterydy, pestycydy i antybiotyki. To sprawia, że kury faszerowane ulepszaczami znoszą 10 razy więcej jajek niż ptaki z wolnego wybiegu, ale nie będą one zdrowsze. Wręcz przeciwnie.

Wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w Pensylwanii potwierdziły, że ciemniejsze żółtko w jajku świadczy o większej zawartości cennego dla organizmu beta-karotenu, witaminy A, D i E oraz kwasów omega-3. Jaśniejsza barwa żółtka może być efektem zmian pór roku. Często zdarza się, że w zimie kury otrzymują mniej naturalnego pokarmu. Warto wiedzieć, że nie tylko mocny kolor żółtka jest wyznacznikiem jakości jajek. Mleczny kolor białka również oznacza, że spożywany przez nas produkt jest świeży.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
zdrowejaja
3 miesiące temu
hormony i antybiotyki dodaje się zwierzętom tylko aby nie padły. I nikt zwykły nie ma dostępu do tych danych. Po co pisać o takich rzeczach, wystarczy zabronić. Wcześniej do roku 1994 i w PRL było zabronione zrobienie kiełbasy z różnych rodzajów mięs(pomijając, czy to szkodliwe jakaś manipulacja), a teraz kiełbasa drobiowo-wołowo-wieprzowa, i z pikantnymi dodatkami i solą wciąga wielu.
Jajadokwadrat...
3 miesiące temu
Każdy rolnik żeby sprzedać i zarobić będzie komponował! No chyba że ktoś chowa parę kuruk dla siebie ,to są to zdrowe kurki i jajka,reszta to myst !!
Emeryt
3 miesiące temu
Wartość odżywcza, zawsze będzie taka sama.
wap
3 miesiące temu
moral,z tego taki,ze czy kupimy takie jajka czy bio jajka,zawsze beda,karmione jakas pasza,bo zima,i kury nie moga biegac,zeby nazwac je z wolnego wybiegu,choc widzialm kury w zimie chidzace,ale watpie aby w sniegu,znalazly jakies ziarenko
Alberto
3 miesiące temu
Czemu pokazujecie bez przerwy kretyna radka sikorskiego????????
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić