Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 

Wypełniacze i rakotwórcze dodatki. Takiej kiełbasy nigdy nie kupuj

292

Bez tego mięsnego wyrobu większość z nas nie wyobraża sobie białego barszczu podawanego co roku podczas Wielkanocy. Mowa oczywiście o białej kiełbasie. Zanim jednak zrobimy świąteczne zakupy, warto dowiedzieć się, na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze kiełbasy.

Wypełniacze i rakotwórcze dodatki. Takiej kiełbasy nigdy nie kupuj
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? (Piotr Jedzura/REPORTER)

Białą kiełbasę większość osób kojarzy z tradycyjną polską kuchnią. Okazuje się, że ten rarytas powstał w Monachium w 1857 roku. Sepp Moser właściciel jadłodajni o nazwie "Zum ewigen Licht" stworzył go przez przypadek. Podczas przygotowywania zabrakło mu jelit baranich, więc użył wieprzowych, które sparzył wodą. Biała kiełbasa po raz pierwszy pojawiła się na polskim stole w 1893 roku. Obecnie jest ona nieodzownym kulinarnym elementem Świąt Wielkiej Nocy.

Nie zawsze jednak kupowana przez nas biała kiełbasa, jest produktem spożywczym, po który warto sięgać. Emilia Kołodziejska, ekspert żywieniowy i dietetyk, podczas rozmowy z serwisem WP abcZdrowie podpowiada, jak rozpoznać prawdziwą białą kiełbasę. Zdaniem dietetyczki bardzo ważne jest przeczytanie składu produktu umieszczonego na etykiecie.

Producenci dodają składniki, które przedłużają trwałość oraz poprawiają smak i konsystencję. Dodawane są też zapychacze, np. białko roślinne lub błonnik. Oprócz tego na liście składników znajdziemy takie substancje jak difosforany, trifosforany, azotany, glutaminian monosodowy - ostrzega ekspertka. Azotany to związki o udokumentowanym działaniu rakotwórczym, dlatego lepiej wystrzegać się ich w pożywieniu.

Prawdziwa biała kiełbasa powinna zawierać majeranek, czosnek, pieprz i sól. Poza składem warto zwrócić uwagę również na jej kolor. Intensywnie różowy kolor kiełbasy świadczy o zawartości środków konserwujących.

Najgorszym błędem, jaki możemy popełnić, to kupno kiełbasy wytworzonej z mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM). Emilia Kołodziejska przestrzega, że duża liczba składników może oznaczać, że jakość wybranego przez nas mięsa pozostawia wiele do życzenia.

Jeżeli już zaopatrzymy się w dobrej jakości produkt, należy go odpowiednio przyrządzić. Ekspert radzi, żeby w trosce o zdrowie unikać smażenia kiełbasy i wzbogacania jej tłuszczem, który i tak w sobie zawiera. Poza tym nie powinno się jeść kiełbasy w nadmiarze.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić