Wypełniacze i rakotwórcze dodatki. Takiej kiełbasy nigdy nie kupuj

Bez tego mięsnego wyrobu większość z nas nie wyobraża sobie białego barszczu podawanego co roku podczas Wielkanocy. Mowa oczywiście o białej kiełbasie. Zanim jednak zrobimy świąteczne zakupy, warto dowiedzieć się, na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze kiełbasy.

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę?Jak wybrać dobrą białą kiełbasę?
Piotr Jedzura/REPORTER
Katarzyna Krupka

Białą kiełbasę większość osób kojarzy z tradycyjną polską kuchnią. Okazuje się, że ten rarytas powstał w Monachium w 1857 roku. Sepp Moser właściciel jadłodajni o nazwie "Zum ewigen Licht" stworzył go przez przypadek. Podczas przygotowywania zabrakło mu jelit baranich, więc użył wieprzowych, które sparzył wodą. Biała kiełbasa po raz pierwszy pojawiła się na polskim stole w 1893 roku. Obecnie jest ona nieodzownym kulinarnym elementem Świąt Wielkiej Nocy.

Nie zawsze jednak kupowana przez nas biała kiełbasa, jest produktem spożywczym, po który warto sięgać. Emilia Kołodziejska, ekspert żywieniowy i dietetyk, podczas rozmowy z serwisem WP abcZdrowie podpowiada, jak rozpoznać prawdziwą białą kiełbasę. Zdaniem dietetyczki bardzo ważne jest przeczytanie składu produktu umieszczonego na etykiecie.

Producenci dodają składniki, które przedłużają trwałość oraz poprawiają smak i konsystencję. Dodawane są też zapychacze, np. białko roślinne lub błonnik. Oprócz tego na liście składników znajdziemy takie substancje jak difosforany, trifosforany, azotany, glutaminian monosodowy - ostrzega ekspertka. Azotany to związki o udokumentowanym działaniu rakotwórczym, dlatego lepiej wystrzegać się ich w pożywieniu.

Prawdziwa biała kiełbasa powinna zawierać majeranek, czosnek, pieprz i sól. Poza składem warto zwrócić uwagę również na jej kolor. Intensywnie różowy kolor kiełbasy świadczy o zawartości środków konserwujących.

Najgorszym błędem, jaki możemy popełnić, to kupno kiełbasy wytworzonej z mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM). Emilia Kołodziejska przestrzega, że duża liczba składników może oznaczać, że jakość wybranego przez nas mięsa pozostawia wiele do życzenia.

Jeżeli już zaopatrzymy się w dobrej jakości produkt, należy go odpowiednio przyrządzić. Ekspert radzi, żeby w trosce o zdrowie unikać smażenia kiełbasy i wzbogacania jej tłuszczem, który i tak w sobie zawiera. Poza tym nie powinno się jeść kiełbasy w nadmiarze.

Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Rosja zablokowała popularny komunikator. "Organizowanie działań terrorystycznych"
Rosja zablokowała popularny komunikator. "Organizowanie działań terrorystycznych"