Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka
|

Wypełniacze i rakotwórcze dodatki. Takiej kiełbasy nigdy nie kupuj

101
Podziel się:

Bez tego mięsnego wyrobu większość z nas nie wyobraża sobie białego barszczu podawanego co roku podczas Wielkanocy. Mowa oczywiście o białej kiełbasie. Zanim jednak zrobimy świąteczne zakupy, warto dowiedzieć się, na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze kiełbasy.

Wypełniacze i rakotwórcze dodatki. Takiej kiełbasy nigdy nie kupuj
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? (Piotr Jedzura/REPORTER)

Białą kiełbasę większość osób kojarzy z tradycyjną polską kuchnią. Okazuje się, że ten rarytas powstał w Monachium w 1857 roku. Sepp Moser właściciel jadłodajni o nazwie "Zum ewigen Licht" stworzył go przez przypadek. Podczas przygotowywania zabrakło mu jelit baranich, więc użył wieprzowych, które sparzył wodą. Biała kiełbasa po raz pierwszy pojawiła się na polskim stole w 1893 roku. Obecnie jest ona nieodzownym kulinarnym elementem Świąt Wielkiej Nocy.

Nie zawsze jednak kupowana przez nas biała kiełbasa, jest produktem spożywczym, po który warto sięgać. Emilia Kołodziejska, ekspert żywieniowy i dietetyk, podczas rozmowy z serwisem WP abcZdrowie podpowiada, jak rozpoznać prawdziwą białą kiełbasę. Zdaniem dietetyczki bardzo ważne jest przeczytanie składu produktu umieszczonego na etykiecie.

Producenci dodają składniki, które przedłużają trwałość oraz poprawiają smak i konsystencję. Dodawane są też zapychacze, np. białko roślinne lub błonnik. Oprócz tego na liście składników znajdziemy takie substancje jak difosforany, trifosforany, azotany, glutaminian monosodowy - ostrzega ekspertka. Azotany to związki o udokumentowanym działaniu rakotwórczym, dlatego lepiej wystrzegać się ich w pożywieniu.

Prawdziwa biała kiełbasa powinna zawierać majeranek, czosnek, pieprz i sól. Poza składem warto zwrócić uwagę również na jej kolor. Intensywnie różowy kolor kiełbasy świadczy o zawartości środków konserwujących.

Najgorszym błędem, jaki możemy popełnić, to kupno kiełbasy wytworzonej z mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM). Emilia Kołodziejska przestrzega, że duża liczba składników może oznaczać, że jakość wybranego przez nas mięsa pozostawia wiele do życzenia.

Jeżeli już zaopatrzymy się w dobrej jakości produkt, należy go odpowiednio przyrządzić. Ekspert radzi, żeby w trosce o zdrowie unikać smażenia kiełbasy i wzbogacania jej tłuszczem, który i tak w sobie zawiera. Poza tym nie powinno się jeść kiełbasy w nadmiarze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(101)
Pasiflora
5 miesięcy temu
Polecam bardzo dobre wyroby wędliniarskie od Górala. 99% mięsa. Zero nakłuć od wstrzykiwania wody,wszystko pyszne rozpływa się w ustach.
Landy
5 miesięcy temu
Jaka biała? Co to za szerzenie rasizmu...
MIS
5 miesięcy temu
Ja ostatnio chciałem kupić szynkę świąteczna że znanej starej firmy Jano. Po przyniesieniu do domu, okazało się że zawiera tylko 65% mięsa a reszta to chemia. Odniosłem a kasy nie zwrócili, mówiąc, że mają taką recepture😠😠😠😠🤮
Ciemnamasa
5 miesięcy temu
Tylko wyborcza kiełbasa 🤣
Franek z rekl...
5 miesięcy temu
Niech franek kupi Tuskowi te różowa to wkoncu rudy ściemniacz może nie ściemniać ale co na to powiedzą jego lemingi???
Hugo
6 miesięcy temu
Dlatego się tak dzieje bo nie ma zadnej kontroli i każdy robi jak chce i to tyle
juzek
6 miesięcy temu
Jezus jadł sushi i popijał na umór Sake
zdrowo myśląc...
6 miesięcy temu
Do Jurka jak cię PiS truje to idź do po
Virginia Virg...
6 miesięcy temu
Dlaczego dopuszcza się do sprzedaży związki rakotwórcze sanepid powinien tego zabronić.
Pantalon z Ko...
6 miesięcy temu
Modlitwa jest najważniejsza, zaprawdę powiadam wam, kiełbasa przyrządzana z gorliwą modlitwą na ustach jest wykonana z najlepszych składników i ma własciwosci odchudzające i prozdrowotne. Albowiem Pan Jezus spożywał ten dar niebios i miał dużo siły na głoszenie kazań i uzdrawianie braci i sióstr. Z Bogiem kochani, miłujcie się bracia i siostry, amen.
Win7
6 miesięcy temu
Całkowicie zabronić utrzymania różnych E i wypełniaczy sprawa załatwiona jak można w jedną noc zmienić prawo to i to można załatwić tylko po co jak ktoś ma z tego niezłe pieniądze
Sławomir
6 miesięcy temu
… skoro tyle mądrych rad, to dlaczego te wszystkie szkodliwe dodatki i gotowe wyroby dopuszczone są do sprzedaży?!
To ja
6 miesięcy temu
Biała nie gotować tylko parzyć 20 minut. Temperatura 75 stopni
To ja
6 miesięcy temu
Biała 10 kg. Sitko. Pręga wolowa 3 mlm. Szynka 13 mlm. Boczek 10 mlm
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić