Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Obniża cholesterol, przyspiesza odchudzanie. Wystarczą 3 g dziennie

51

Ta cenna przyprawa pochodząca z okolic Morza Śródziemnego, niestety nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. A szkoda, bo to cenne źródło m.in witaminy C, żelaza i kuminolu. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie sięgać po kumin.

Obniża cholesterol, przyspiesza odchudzanie. Wystarczą 3 g dziennie

Kumin, czyli kmin rzymski to roślina z rodziny pietruszkowatych o zielono-niebieskawych liściach, białych lub różowych kwiatach i podłużnych brązowych ziarnach z jasnymi paskami. W naszym kraju można kupić nasiona tej rośliny, najczęściej w postaci zmielonej. Przyprawa ta ma ostry, lekko gorzkawy smak i intensywny zapach. Niezmielone nasiona kuminu, najlepiej przed użyciem przeprażyć, w celu podniesienia ich walorów smakowych.

Kumin doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do gulaszu wieprzowego, kiszonej kapusty, humusu, zupy, spaghetti bolognese, tortilli i wielu innych potraw. Poza szerokim zastosowaniem kulinarnym roślina ta ma również kilka prozdrowotnych właściwości. W kuminie znajdziemy sporo cennej witaminy A i C oraz wapń, żelazo, mangan i fosfor. Napar z nasion kuminu podnosi odporność, a także pomaga pozbyć się grypy, przeziębienia, stanów zapalnych, biegunki, wzdęć, kolki i niestrawności.

Przyprawa wykazuje właściwości rozkurczowe, moczopędne. Kolejną jej zaletą jest korzystny wpływ na układ krążenia, co obniża ryzyko zawału serca. Obecność kuminu rzymskiego w codziennym jadłospisie pomoże pozbyć się z organizmu toksycznych substancji i obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w organizmie. Dzięki zawartości kuminolu oraz kuminaldehydu kmin rzymski stymuluję trzustkę do produkcji insuliny, co pozwala utrzymywać stężenie glukozy we krwi na właściwym poziomie. Poza tym okłady z kuminu są bardzo pomocne przy leczeniu obrzęków na ciele.

Jak potwierdziły wyniki badań opublikowanych na łamach ”Complementary Therapies in Clinical Practice”, kumin skutecznie i dosyć szybko pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. W eksperymencie wzięło udział 88 kobiet, które przez 3 miesiące spożywały jogurt z dodatkiem 3 g sproszkowanego kminu rzymskiego. Jak się okazało, uczestniczki badań jedzące regularnie kumin traciły o 50 proc. więcej masy ciała, niż kobiety nie spożywające tej przyprawy, a będące na tej samej diecie. Warto dodać, że nie były to jedyne badania, które potwierdziły odchudzające właściwości kuminu.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Syn legendy Juventusu Turyn wybiera reprezentację Czech
Mistrzyni olimpijska ostro o decyzji Trumpa. "Nie dam się zastraszyć"
W strefie przemysłowej w Nowej Soli doszło do wypadku. Nie żyje 53-latek
Amerykanista nie ma wątpliwości. Kolejny krok należy do Rosji
Tragedia w świecie sportu. Zginęła w katastrofie lotniczej
Już 500 kg martwych ryb. Wody Polskie walczą, żeby nie wpływały do jeziora Jamno
Nie było lekarza, pacjent zmarł. Trwa dochodzenie
Tragedia na Morzu Śródziemnym. Sześciu migrantów zginęło, 40 zaginionych
Chciał pomóc zepchnąć busa. Dramat na trasie S2
J.D. Vance krytykuje Wielką Brytanię. "Stoi w miejscu z powodu imigracji"
Na górali padł blady strach. Biją na alarm
To on poprowadzi mecz Polska-Litwa. UEFA potwierdza
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić