Milena Górecka| 
aktualizacja 

Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem. Jedz, nie żałuj sobie

23

Potrawy z dyni kojarzą nam się z intensywnym kolorem i rozgrzewającą mocą — dwoma elementami, które szczególnie istotne są jesienią. Okazuje się jednak, że dynia ma więcej walorów. Czy wiesz, że chroni przed nowotworem płuc?

Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem. Jedz, nie żałuj sobie
Jakie właściwości ma dynia? (Licencjodawca, Artverau)

Dynia. Zdrowie nie tylko jesienią

Dynia, będąca symbolem jesieni, jest również cennym składnikiem diety, który przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Jej wartość dietetyczna wynika z bogactwa składników odżywczych, takich jak witaminy A, B1, B2, B6, C, E, K, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, a także minerałów: żelazo, wapń, potas, magnez i fosfor.

Wpływ dyni na zdrowie

Dynia sprawdza się w kontekście leczenia schorzeń nerek oraz układu krążenia. Jej składniki odżywcze regulują również przemianę materii oraz obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi, co oznacza, że sprawdzają się w zapobieganiu cukrzycy i chorób układu krwionośnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Produkty, które chronią przed rakiem płuc

Ponadto, dynia stymuluje wydzielanie żółci, działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy oraz wątrobę, co szczególnie istotne jest dla osób borykających się z problemami trawiennymi czy wątrobowymi.

Ochrona przed nowotworami. Nie tylko płuc

Dynia, dzięki zawartości antyoksydantów, w tym beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Beta-karoten neutralizuje wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniem i zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.

Witamina A odgrywa również ważną rolę w utrzymaniu zdrowia błon śluzowych dróg oddechowych, co może przyczynić się do ochrony przed rakiem płuc. Z badań wynika, że ryzyko raka płuc u palaczy spożywających spore ilości dyni jest dwukrotnie niższe niż u palaczy, których dieta jest dyni pozbawiona.

Naukowcy udowodnili również, że wysokie spożycie dyni zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi i prostaty, a jej pestek — m.in. raka żołądka i jelita grubego.

Dynia jest więc warzywem, które zasługuje na stałe miejsce w naszej diecie i z pewnością przyczynia się do poprawy ogólnego stanu zdrowia oraz profilaktyki nowotworowej.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić