Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Pełno ich w lasach. Hamują produkcję cholesterolu w wątrobie

23

Grzyby, od dawna cenione za walory smakowe, zdobywają coraz większe uznanie w dziedzinie medycyny za swoje korzystne właściwości zdrowotne. Jakie są kluczowe korzyści z regularnego spożywania grzybów?

Pełno ich w lasach. Hamują produkcję cholesterolu w wątrobie
Dlaczego warto jeść grzyby shitake? (Licencjodawca, wulingyun)

Bogactwo składników odżywczych

Grzyby są istotnym źródłem witamin, takich jak witamina D i A oraz witaminy z grupy B (w tym niacyna, ryboflawina i kwas foliowy), białka, błonnika pokarmowego oraz ważnych minerałów, w tym selenu, potasu i cynku.

Te składniki odżywcze odgrywają kluczową rolę w wielu procesach metabolicznych, takich jak produkcja energii, synteza DNA i ochrona przed stresem oksydacyjnym.

Obniżenie poziomu cholesterolu

Niektóre gatunki grzybów, takie jak shiitake, zawierają związki, które mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grzyby, których grzybiarze nie znają oraz wiele ciekawych gatunków

Erytadeniny obecne w grzybach shiitake hamują produkcję cholesterolu w wątrobie, co może przyczynić się do ogólnej poprawy profilu lipidowego.

Regulacja wchłaniania sodu

Grzyby mogą działać jak naturalne inhibitory wchłaniania sodu, co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem tętniczym czy tych, którzy dążą do zmniejszenia spożycia soli.

Wspieranie odporności

Grzyby są bogatym źródłem beta-glukanów – naturalnych polisacharydów, które mogą wzmacniać układ odpornościowy poprzez aktywację pewnych komórek odpornościowych, takich jak makrofagi i limfocyty T.

Poprawa funkcji jelit i mózgu

Grzyby działają jako prebiotyk, który promuje wzrost korzystnej mikroflory jelitowej, wspierając zdrowie układu pokarmowego.

Ponadto, pewne związki obecne w grzybach mogą mieć potencjalne właściwości neuroprotekcyjne, wspierając zdrowie i funkcjonowanie mózgu. Pieczarki zawierają z kolei dużo potasu, który obniża psychiczne napięcia.

Potencjalne działanie antynowotworowe

Badania prowadzone w latach 1966-2020 wykazały, że regularne spożywanie grzybów, w ilości 18 g dziennie, może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Badania te wykazały aż 45-procentowy spadek ryzyka nowotworu wśród osób regularnie spożywających grzyby.

Grzyby to bogate źródło potężnych antyoksydantów - ergotienoiny i glutationu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić