Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Pij po każdym posiłku. Zbija cukier we krwi, ratuje trzustkę

35

Słynie ze swoich właściwości uspokajających, ale jego zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi jest już jednak mniej znana. A szkoda! Po napar z rumianku warto sięgnąć po każdym obfitym posiłku.

Pij po każdym posiłku. Zbija cukier we krwi, ratuje trzustkę
Herbata z rumianku to naturalna ochrona przed cukrzycą (Licencjodawca, Lisa5201)

Rumiankowa herbata po posiłku

Napar z rumianku zawiera związki roślinne (flawonoidy i terpenoidy), które mogą wpływać na metabolizm glukozy i poprawiać wrażliwość na insulinę, co przekłada się na obniżenie poziomu cukru we krwi.

Wypijanie naparu z rumianku tuż po posiłkach może pomóc w ograniczeniu gwałtownego wzrostu poziomu cukru, co z kolei chroni również przed długoterminowymi skutkami cukrzycy. Przy okazji zapobiega rozmaitym problemom trawiennym, w tym wzdęciom, niestrawności i zgadze.

Rumianek redukuje również stany zapalne związane z insulinoopornością i zaburzeniami metabolizmu glukozy, z powodzeniem wspiera więc zdrowie metaboliczne. To także ratunek dla obciążonej trzustki.

Właściwości zdrowotne rumianku

Regulacja poziomu cukru we krwi oraz ukojenie nerwów nie są jedynymi zaletami spożywania naparu z rumianku. Warto wiedzieć, że picie herbaty z rumianku wspiera układ odpornościowy, pomaga w łagodzeniu bólu głowy lub bólu menstruacyjnego oraz ma pozytywny wpływ na skórę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Remisja cukrzycy typu drugiego możliwa. Najnowsze badania naukowców

W tym ostatnim przypadku napar może być stosowany również zewnętrznie — w ten sposób załagodzi trądzik, łuszczycę, podrażnienia i ukąszenia owadów. Jego działanie łagodzące, przeciwzapalne i przeciwobrzękowe sprawia, że często używa się go również jako naturalnego, domowego środka do redukcji cieni i opuchlizny pod oczami.

Napar z rumianku — wskazówki

Do przygotowania naparu z rumianku wystarczy łyżeczka suszonych kwiatów (lub torebka gotowej herbaty) i szklanka wrzątku. Napar powinien parzyć się przez 5-10 minut.

Po zaparzeniu (i ewentualnym odcedzeniu kwiatów) rumianek można wypijać od razu lub w wersji schłodzonej.

Utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi jest kluczowe dla kontroli cukrzycy i redukcji ryzyka jej powikłań, a napar z rumianku jest skutecznym i smacznym sposobem na osiągnięcie tego celu. Warto jednak pamiętać, że nie zastąpi zdrowej diety ani ewentualnego leczenia farmakologicznego.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić