Polacy się nimi zajadają. Tak wyniszczysz jelita i żołądek

Jesień to czas, w którym wielu z nas rusza do lasu, aby zebrać swoje ulubione grzyby. Wielu Polaków uważa je za wyjątkowy przysmak. Tymczasem nadmierne spożycie grzybów, zwłaszcza tych marynowanych, może być niebezpieczne dla zdrowia.

Marynowane grzyby są znacznym obciążeniem dla żołądka i wątrobyMarynowane grzyby są znacznym obciążeniem dla żołądka i wątroby
Źródło zdjęć: © Getty Images

Grzyby idealnie nadają się do zup, sosów, sałatek, farszu do pierogów oraz krokietów. Jesienne dary lasu możemy także marynować lub suszyć, aby cieszyć się ich smakiem i aromatem przez cały rok, nawet gdy nie są łatwo dostępne.

Grzyby zawierają wiele cennych witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Jednak gotowanie pozbawia ich większości właściwości. Jak się okazuje, marynowanie też nie jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Może negatywnie wpływać na układ trawienny ze względu na zawarty w zalewie ocet spirytusowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sezon grzybowy w pełni. Rady eksperta, które mogą uratować życie

Uważaj z grzybami. Organizm ci za to podziękuje

Ocet spirytusowy, spożywany w nadmiarze, może podrażniać błonę śluzową żołądka oraz uszkadzać jego ścianki, a także pogłębiać objawy choroby wrzodowej. Pomimo że marynaty stymulują produkcję kwasów żołądkowych, nie powinny być spożywane codziennie. Nadmiar octu zaburza równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, prowadząc do problemów takich jak bóle stawów, zapalenie jelit, chroniczne zmęczenie, migreny oraz skurcze. Dodatkowo, kwas octowy może rozpuszczać czerwone krwinki, co przyczynia się do rozwoju osteoporozy i anemii.

Są grupy osób, które zdecydowanie powinny unikać marynowanych grzybów i innych produktów tego rodzaju. To pacjenci z niedokrwistością oraz kobiety w ciąży. Niski poziom czerwonych krwinek u kobiet ciężarnych może negatywnie wpływać na rozwój płodu.

Jednak ocet spirytusowy ma zdrowszą alternatywę. Specjaliści żywieniowi zalecają do marynowania używać ocet jabłkowy, ponieważ sprzyja on trawieniu oraz reguluje poziom cukru we krwi. Ponadto, zdrowszą alternatywą dla marynowania grzybów jest ich kiszenie.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 19.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 19.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tragedia w Hiszpanii. Turystkę z Niemiec porwały fale
Tragedia w Hiszpanii. Turystkę z Niemiec porwały fale
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach