Polacy się nimi zajadają. Tak wyniszczysz jelita i żołądek

Jesień to czas, w którym wielu z nas rusza do lasu, aby zebrać swoje ulubione grzyby. Wielu Polaków uważa je za wyjątkowy przysmak. Tymczasem nadmierne spożycie grzybów, zwłaszcza tych marynowanych, może być niebezpieczne dla zdrowia.

Marynowane grzyby są znacznym obciążeniem dla żołądka i wątrobyMarynowane grzyby są znacznym obciążeniem dla żołądka i wątroby
Źródło zdjęć: © Getty Images

Grzyby idealnie nadają się do zup, sosów, sałatek, farszu do pierogów oraz krokietów. Jesienne dary lasu możemy także marynować lub suszyć, aby cieszyć się ich smakiem i aromatem przez cały rok, nawet gdy nie są łatwo dostępne.

Są w KGW. Oto co mówią o zaangażowaniu młodzieży

Grzyby zawierają wiele cennych witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Jednak gotowanie pozbawia ich większości właściwości. Jak się okazuje, marynowanie też nie jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Może negatywnie wpływać na układ trawienny ze względu na zawarty w zalewie ocet spirytusowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Uważaj z grzybami. Organizm ci za to podziękuje

Ocet spirytusowy, spożywany w nadmiarze, może podrażniać błonę śluzową żołądka oraz uszkadzać jego ścianki, a także pogłębiać objawy choroby wrzodowej. Pomimo że marynaty stymulują produkcję kwasów żołądkowych, nie powinny być spożywane codziennie. Nadmiar octu zaburza równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, prowadząc do problemów takich jak bóle stawów, zapalenie jelit, chroniczne zmęczenie, migreny oraz skurcze. Dodatkowo, kwas octowy może rozpuszczać czerwone krwinki, co przyczynia się do rozwoju osteoporozy i anemii.

Są grupy osób, które zdecydowanie powinny unikać marynowanych grzybów i innych produktów tego rodzaju. To pacjenci z niedokrwistością oraz kobiety w ciąży. Niski poziom czerwonych krwinek u kobiet ciężarnych może negatywnie wpływać na rozwój płodu.

Jednak ocet spirytusowy ma zdrowszą alternatywę. Specjaliści żywieniowi zalecają do marynowania używać ocet jabłkowy, ponieważ sprzyja on trawieniu oraz reguluje poziom cukru we krwi. Ponadto, zdrowszą alternatywą dla marynowania grzybów jest ich kiszenie.

Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra