Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Polacy stosują na potęgę. Jej używanie jest bardzo szkodliwe

124

Popularna w Polsce przyprawa, czyli tzw. jarzynka jest chętnie dodawana do wielu potraw, m.in. zup, sosów czy dressingów sałatkowych. I chociaż poprawia smak dania, to jej stosowanie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jej skład jeży włos na głowie.

Polacy stosują na potęgę. Jej używanie jest bardzo szkodliwe
Uwaga na popularną "jarzynkę". Lepiej nie dodawać jej do zupy (Licencjodawca)

Wielu mieszkańców kraju nad Wisłą stosuje w kuchni popularną mieszankę przypraw, żeby nadać wyrazisty smak ulubionym daniom. Zanim jednak sięgniemy po "jarzynkę", warto bliżej zapoznać się z jej składem. W uniwersalnej mieszance – jak sama nazwa wskazuje - rzeczywiście znajdziemy suszone warzywa, takie jak marchewka, czosnek, cebula, papryka, natka pietruszki, pasternak, liście selera czy pomidory.

Niestety stanowią one tylko 15 proc. wśród wszystkich składników. Pozostałe z nich to sól, cukier, barwniki oraz sztuczne polepszacze smaku. Jedną z najbardziej szkodliwych substancji obecną w przyprawie jest sól, która nie bez powodu jest potocznie nazywana białą śmiercią. Dieta bogata w sól podnosi ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, zawału serca, udaru mózgu, kamicy nerek, osteoporozy oraz niektórych nowotworów, a szczególnie raka żołądka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), każdy z nas w trosce o swoje zdrowie nie powinien przekraczać dziennej dawki soli, która wynosi pięć gramów. Nadmiar cukru w codziennym jadłospisie również niekorzystnie wpływa na naszą kondycję zdrowotną. Sięgając regularnie po produkty o dużej zawartości tej słodkiej substancji, narażamy się na pojawienie się nadwagi, otyłości, próchnicy zębów, cukrzycy oraz nasilenie stanów zapalnych.

Glutaminianu sodu - eksperci ostrzegają

Swoje walory smakowe "jarzynka" zawdzięcza przede wszystkim zawartości glutaminianu sodu, który występuje w niej pod postacią ekstraktu drożdżowego, hydrolizatu białka roślinnego i glutaminianu monosodowego. Eksperci ostrzegają, że nadmiar tej substancji w naszym organizmie niesie ze sobą wiele niepożądanych konsekwencji zdrowotnych.

Po spożyciu glutaminianu sodu w nadmiarze pojawić się mogą zawroty głowy, mrowienie w karku, czerwone plamy na skórze, zaczerwienienie na twarzy, drżenie rąk oraz wzrasta ciśnienie krwi z powodu nadmiaru sodu – podkreślała podczas rozmowy WP abcZdrowie ekspertka żywieniowa mgr Agnieszka Piskała-Topczewska.

Chcąc w przyszłości uniknąć problemów zdrowotnych, zamiast tzw. jarzynki do potraw lepiej dodajmy świeże warzywa i zdrowe przyprawy takie jak lubczyk, tymianek czy estragon.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić