Nie żałuj sobie. Naukowiec: To najzdrowsza przyprawa świata

Pikantne dania są bardzo popularne zwłaszcza w Ameryce Południowej i w Azji, ale chyba w prawie w każdym zakątku świata można spotkać wiele osób, które uwielbiają ich ostry smak. Niektórzy zastanawiają się, czy regularne sięganie po tego typu potrawy może być szkodliwe dla naszego organizmu. Jak się okazuje, są nie tylko zdrowe, ale mogą nawet przedłużyć nasze życie.

Chilli wydłuża życieChilli wydłuża życie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Miłośnicy ostrych smaków bardzo często dodają do potraw papryczkę chilli. W tej popularnej przyprawie znajdziemy kapsaicynę, która nadaje jej charakterystyczny piekący smak. Ponadto ten należący do grupy alkaloidów organiczny związek chemiczny wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu redukuje szkodliwy nadmiar wolnych rodników, spowalnia naturalny proces starzenia się organizmu i obniża ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Poza tym usprawnia procesy metaboliczne, reguluje poziom glukozy w krwiobiegu, chroniąc tym samym przed insulinoopornością i cukrzyca typu 2. Pomaga również obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, który w rezultacie może prowadzić do pojawienia się zmian miażdżycowych oraz podnosi prawdopodobieństwo wystąpienie udaru mózgu i zawału serca. Dobroczynne działanie kapsaicyny zostały potwierdzone w wielu badaniach naukowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania

Jednym z nich jest analiza przeprowadzona przez adiunkta żywienia z Harvard TH Chan School of Public Health. Lu Qi wziął pod lupę działanie produktów zawierających papryczkę chilli, żeby sprawdzić, w jaki sposób regularne sięganie po tego typu żywność wpływa na długość naszego życia. Ekspert przyjrzał się skutkom ich spożywania wśród niemal 500 000 dorosłych osób mieszkających w Chinach.

W badaniach wziął pod uwagę również takie czynniki jak wiek, styl życia, płeć, wykształcenie, stan cywilny i codzienny jadłospis. Po ich zakończeniu okazało się, że ci, którzy prawie codziennie jedli pikantne dania byli o 14 proc. narażeni na przedwczesną śmierć. Ponadto główny autor badania zauważył, że pikantne potrawy obniżają ryzyko rozwoju komórek rakowych w przewodzie pokarmowym. Swoje właściwości zawdzięcza wspomnianej wcześniej kapsaicynie, które zmniejsza objawy stanów zapalnych. Ekspert nie ma wątpliwości - warto doprawiać potrawy chilli, bo to najzdrowsza przyprawa świata.

Wybrane dla Ciebie
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody