Zawartość soli w gotowych mieszankach przypraw

0

Gotowe mieszanki przypraw są niemal w każdym domu. Ułatwiają pracę w kuchni, pozwalają uzyskać wyraźniejszy smak, a także aromat potraw. Jednak wiele osób ich unika ze względu na zawartość soli oraz substancji wzmacniających, pośród których najpopularniejsze to glutaminian, kwas inozynowy czy hydrolizaty drożdżowe. Ile soli zawierają mieszanki przypraw? Czy są niezdrowe i warto wykluczyć je z diety?

Zawartość soli w gotowych mieszankach przypraw
Gotowe mieszanki przypraw są powszechnie stosowane w większości kuchni. (Unsplash, Zahrin Lukman)

Gotowe mieszanki przyprawowe

Są obecne w większości kuchni i na co dzień pomagają wzmocnić smak potraw. Gotowe mieszanki przypraw są wykorzystywane przez wiele gospodyń domowych i ułatwiają ich pracę. Czym dokładnie są mieszanki przypraw? W pracy "Mieszanki przyprawowe — ukryte źródło soli" M. Śmiechowskiej oraz A. Kaczmarek z Akademii Morskiej w Gdyni autorki wskazują, jak definiowane są mieszanki przez polskie regulacje. Są to produkty otrzymane przez wymieszanie wysuszonych, rozdrobnionych lub całych surowców, tj. kory, korzeni, kłącza, ziela, liści, owoców i nasion przeznaczonych do poprawy smaku, zapachu i wyglądu produktów spożywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dom kopułowy za 330 tys. zł pod klucz. Właściciel zbudował go sam

Wśród mieszanek przypraw można wyróżnić ich dwa rodzaje: mieszkanki ziół (np. zioła prowansalskie) oraz mieszanki złożone z roślin z dodatkiem różnych substancji. To właśnie ten drugi rodzaj odpowiada temu, o czym myślimy, gdy mówimy o gotowych mieszankach przypraw. Zawierają substancje wzmacniające smak, czyli m.in. popularny glutaminian sodu, który przez to, że nie cieszy się dobrą sławą, jest zamieniany na inne składniki.

Nadmiar soli w diecie

Jednak dla wielu osób zawartość soli stanowi najważniejszy problem w gotowym mieszankach przypraw. Sól jest nam potrzebna, szczególnie że stanowi ważne źródło sodu. Jednak nadmiar soli może być bardzo szkodliwy. Przekraczając dziennie zapotrzebowanie, które wynosi około 5 gramów, czyli jedną płaską łyżeczkę, sól zatrzymuje wodę w organizmie, prowadzi do nadciśnienia krwi, co zwiększa ryzyko udarów mózgu, a także ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, niewydolności serca, kamicy nerek, osteoporozy oraz nowotworów.

Nie dziwi więc, że powinniśmy interesować się tym, co trafia na nasze talerze. Niemal każdy przekracza zalecane dziennie spożycie soli, a mieszanki przypraw są istotną częścią problemu.

Zawartość soli w gotowych mieszankach przypraw

We wspomnianym artykule naukowym autorki przyglądają się temu, jaka jest zawartość soli w dostępnych na polskim rynku gotowych mieszankach przypraw. Co ważne, jedynie w 2 na 8 badanych produktów producenci podali procent zawartości soli. W 2 badanych próbkach zawartość soli wynosiła <30g/100g produktu, za to w 3 próbkach wynosiła <40g/100g, w 1 badanej próbce <50g/100g, a w kolejnych 2 zawartość przekroczyła 60g/100g.

Co to oznacza? W większość gotowych mieszanek przypraw zawartość soli jest bardzo wysoka i pojedyncze porcje przygotowane z dodatkiem pięciu badanych mieszanek pokrywają od mniej więcej 20 do 30 proc. dziennej zalecanej dawki soli na osobę. Z pozostałymi trzema to już od 33 proc. do 47 proc. To naprawdę wysoki wynik, biorąc pod uwagę, że w ciągu dnia spożywamy o wiele więcej i bardzo często zdarza się nam dosalać potrawy. Badaczki zaobserwowały także związek pomiędzy kolorem mieszanki a ilością obecnej w niej soli. Im jaśniejsza jest mieszanka, tym większa zawartość soli. 

Czy gotowe mieszanki przypraw są niezdrowe? Wiele osób podnosi argument, że taka produkty zawierają także suszone warzywa, dlatego wcale nie muszą być niezdrowe. Niestety, w większości badanych mieszanek zawartość suszonych warzyw wynosiła mniej więcej 15 proc., a w niektórych tylko 4,2 proc. czy 7,5 proc.

Przygotowując potrawy, warto więc starać się zrezygnować z posiłkowania się gotowymi mieszankami. Można także ograniczyć ich spożycie np. poprzez dodanie połowy z dotychczasowo stosowanej porcji. Najzdrowiej będzie jednak całkowicie z nich zrezygnować. Można także znaleźć wiele alternatyw, które w swoim składzie mają głównie warzywa. Dobrym pomysłem będzie także wykorzystanie suszonych ziół czy ususzona w piekarniku włoszczyzna.

Autor: OSK
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić