Pomogą na cukrzycę i dnę moczanową. Ten rodzaj nie ma sobie równych
Ta odmiana jabłek jest krzyżówką amerykańskich odmian Ralls Genet i Red Delicious. Jabłka Fuji mają słodko-kwaśny smak i lekki ananasowy aromat. Posiadają także wiele prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego te pyszne owoce warto na stałe włączyć do swojej codziennej diety.
Jabłka Fuji najlepiej jeść na surowo razem ze skórką. Wtedy w pełni wykorzystamy prozdrowotne właściwości tych smacznych owoców. Można też z nich zrobić dżem, mus lub zdrowy sok. Świetnie sprawdzają się także jako składnik ciast i deserów.
Poza dużą ilością pektyn w jabłkach Fuji znajdziemy takie cenne składniki jak witamina C, witaminy z grupy B, potas, fosfor i sód. Regularne sięganie po te owoce wpływa korzystnie na naszą pamięć, usprawnia pracę układu pokarmowego oraz wzmacnia nasze zęby i dziąsła. Poza tym regulują poziom kwasu moczowego, dlatego są polecane osobom cierpiącym na cukrzycę i dnę moczanową.
Zobacz także: Pieczone jabłka nadziewane. Idealne na deser
Jabłka Fuji poprawiają samopoczucie, pomagają usunąć metale ciężkie z organizmu, utrzymać prawidłowy poziom glukozy w krwiobiegu, a także zredukować objawy stanów zapalnych jelit i żołądka. Po jabłka Fuji powinni sięgać pacjenci ze schorzeniami reumatycznymi, otyłością, chorobami nerek.
Dzięki obecności histydyny, owoce te obniżają ciśnienie krwi, uspokajają i obniżają gorączkę, redukują zaburzenia snu. Kolejną zaletą jabłek Fuji jest pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego, proces przemiany materii oraz kondycję zdrowotną stawów, kości i mięśni. Ten gatunek jabłek świetnie sprawdza się przy leczeniu niedokrwistości, zapalenia stawów i artrozy.