Poprawiają jakość snu i chronią wątrobę. Miej zawsze pod ręką
Jagody goji, niewielkie owoce o intensywnej czerwonej barwie, to jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Codziennie warto dodawać, chociaż kilka sztuk, do owsianki - nasz organizm nam za to podziękuje. Co się stanie, kiedy włączymy goji do codziennego menu?
Gdzie kupić jagody goji?
Jagody goji wywodzą się z Azji, gdzie od ponad dwóch tysięcy lat wykorzystywane są zarówno w medycynie, jak i w kuchni. Obecnie dostępne są one globalnie - w Polsce znajdziemy je już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale również w zwykłych hipermarketach. Dlaczego warto włożyć je do koszyka podczas następnych zakupów?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Superfood w twoim ogrodzie
1. Ochrona oczu
Badania wykazały, że jagody goji mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju jaskry i chorób oczu związanych z wiekiem. Zeaksantyna, obecna w jagodach w wysokim stężeniu, wspomaga wzrok, chroniąc oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV, wolnych rodników oraz stresu oksydacyjnego.
2. Wsparcie dla układu odpornościowego
Jagody goji wzmacniają układ odpornościowy, zwalczając wolne rodniki i stany zapalne. Witaminy A i C, obecne w jagodach, są niezbędne do budowania odporności i zapobiegania chorobom - od przeziębienia po nowotwory.
3. Ochrona przed nowotworami
Antyoksydanty zawarte w jagodach goji, w tym witamina C, zeaksantyna i karotenoidy, walczą z komórkami nowotworowymi, spowalniając wzrost guzów, redukując stany zapalne i wspomagając eliminację szkodliwych substancji z organizmu.
4. Zdrowa skóra
Jagody goji są źródłem beta-karotenu, który promuje zdrowie skóry i jest składnikiem wielu kremów pielęgnacyjnych. Beta-karoten poprawia stan skóry, łagodzi podrażnienia i chroni przed negatywnym wpływem słońca oraz starzeniem się.
5. Stabilizacja poziomu cukru
Jagody goji pomagają w stabilizacji uwalniania cukru do krwi, regulując poziom insuliny i glukozy, co jest szczególnie korzystne dla osób z cukrzycą typu 2.
6. Poprawa nastroju i jakości snu
Badania wykazały, że jagody goji mogą poprawić nastrój i jakość snu poprzez redukcję objawów depresji i lęku.
7. Zapobieganie uszkodzeniom wątroby
Jagody goji wspierają zdrowie tego narządu i zapobiegają rozwojowi alkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby.
Jak włączyć jagody goji do diety?
Jagody goji można łatwo dodać do herbaty i naparów, jogurtów, owsianek, sałatek oraz deserów. Są dostępne w formie świeżej i suszonej.
Chociaż jagody goji mogą być stosunkowo drogie, ich liczne korzyści zdrowotne mogą uzasadniać wyższą cenę. Należy jednak pamiętać o ich potencjalnych interakcjach z niektórymi lekami (m.in. przeciwzakrzepowymi, przeciwcukrzycowymi i tymi, które stosowane są na nadciśnienie) oraz możliwych alergiach. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed włączeniem jagód goji do diety.