Problem nawet 10 milionów Polaków. Oto naturalne remedium
Nadciśnienie jest jednym ze schorzeń cywilizacyjnych, na które cierpi wielu dorosłych Polaków. Osoby dotknięte tą przypadłością powinny nie tylko regularnie zażywać leki, ale również wprowadzić w życie kilka zdrowych nawyków. Dowiedz się, w jaki sposób można obniżyć zbyt wysokie ciśnienie tętnicze.
Za prawidłową wartość ciśnienia tętniczego dorosłego człowieka przyjmuje się 120/80 mm Hg. U osób z nadciśnieniem regularnie występują wartości, które przekraczają 140/90 mm Hg. Jedną z głównych przyczyn rozwoju tego schorzenia jest niezdrowy tryb życia. Co należy zrobić, żeby uniknąć wystąpienia nadciśnienia lub wspomóc jego leczenie?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naturalne napoje na obniżenie ciśnienia krwi
Rzucenie palenia i wyeliminowanie alkoholu
Paląc papierosy, dostarczamy do naszego organizmu nikotynę, która jest neurotoksyną podnosząca ciśnienie krwi. Żeby je obniżyć, należy pozbyć się tego niezdrowego nałogu. Warto również ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować z picia napojów alkoholowych.
Ograniczenie soli
Nie bez powodu ten popularny dodatek do żywności jest nazywany ''białą śmiercią''. Lekarze od dawna ostrzegają, że nadmiar soli w diecie zwiększa ryzyko poważnych chorób - w tym nadciśnienia. Dlatego w trosce o nasze zdrowie nie powinniśmy dosalać naszych ulubionych potraw. Warto też zacząć używać zdrowszych zamienników soli, takich jak bazylia, pietruszka, czosnek, czy kardamon.
Odpowiednia dieta
Pacjenci z nadciśnieniem powinni do swojej codziennej diety włączyć niektóre produkty spożywcze. Można do nich zaliczyć czosnek, który zawiera allicynę. Ten silny przeciwutleniacz pomaga wyregulować ciśnienie, niszczy wolne rodniki i zmniejsz ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie. Inne warzywa, które wpływają korzystnie na nasz układ sercowo-naczyniowy to pomidory, seler i marchew. Chcąc zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi, warto również regularnie pić sok z aronii oraz ziołowe napary na bazie takich roślin jak jemioła, tymianek, głóg pierzastolistny, indyjski kminek i francuska lawenda.