aktualizacja 

Pyszne, ale rakotwórcze. Przysmak, którego lepiej się wystrzegać

2

Według badań naukowców z University of Texas MD Anderson Cancer Center mięso przyrządzane w wysokich temperaturach w połączeniu z uwarunkowaniami genetycznymi może zwiększać ryzyko nowotworu nerki. To nie koniec złych wiadomości.

Grillowane i smażone mięso jest rakotwórcze
Grillowane i smażone mięso jest rakotwórcze (Getty Images)

Grillowane i smażone mięso przyczyną raka nerki

Nie od wczoraj wiadomo, że jedzenie mięsa w nadmiarze może zwiększać ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, w tym raka. Sposób jego przygotowania również wpływa na kondycję naszego organizmu.

Smażenie czy grillowanie mięsa wiąże się z powstawaniem kancerogennych substancji.

Podczas obróbki cieplnej mięsa w wysokich temperaturach wytwarzają się aminy heterocykliczne i policykliczne aromatyczne węglowodory. Zdaniem National Cancer Institute, substancje te przyczyniają się do zmian w DNA, które zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów.

W badaniach naukowcy przeanalizowali związek między predyspozycjami genetycznymi, a spożywaniem tych rakotwórczych substancji pod kątem nowotworu nerki. Badacze porównali profile ryzyka genetycznego i wzorce żywieniowe u 659 pacjentów z nowo wykrytym nowotworem do wzorców 700 zdrowych osób.

Z badań wynika, że niektóre osoby jedzące białe i czerwone mięso, które zostało przypalone na grillu lub podczas smażenia, były bardziej narażone na wystąpienie raka nerki. Zdaniem naukowców zależy to w dużej mierze od wariantów genetycznych, które posiadamy. Osoby z mutacją genetyczną ITPR2 są bardziej podatne na rozwój nowotworu nerki.

Warto jednak pamiętać, że bez względu na nasz profil genetyczny, wyniki wielu badań naukowców z całego świata potwierdziły, że smażone i grillowane mięso spożywane w dużych ilościach wiąże się z wysokim ryzykiem rozwoju nowotworu trzustki, prostaty czy okrężnicy.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić