Są jak tarcza przed rakiem. Niszczą 75 proc. komórek białaczkowych

Owoce są bogatym źródłem wielu cennych witamin i minerałów, dlatego powinny być stałym elementem codziennej diety każdego z nas. Niektóre z nich zawierają również antocyjany - barwniki wykazujące właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Dowiedz się, gdzie można je znaleźć.

Te owoce warto jeść jak najczęściejTe owoce warto jeść jak najczęściej
Źródło zdjęć: © Getty Images | Przemyslaw Iciak

Wyniki nowych badań, które zostały opublikowane na łamach czasopisma medycznego "Nutrition & Metabolism" potwierdziły, że pigmenty obecne w fioletowych, niebieskich i czerwonych owocach mogą zmniejszać ryzyko wielu poważnych chorób.

Mowa o antocyjanach, należących do grupy flawonoidów, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chronią przed rozwojem nowotworów. Te cenne przeciwutleniacze zawierają m.in.: czarne jagody, jeżyny, czarne porzeczki i maliny.

Okazuje się, że związki chemiczne zawarte w ciemnych owocach wyzwalają białka JNK, dzięki czemu są w stanie zniszczyć 3/4 komórek białaczkowych. Obecny w jagodach, ciemnych winogronach czy truskawkach resweratrol sprawdza się przy leczeniu nowotworu płuc, piersi, prostaty, skóry i jelita grubego. Zdaniem naukowców University of East Anglia i Kings College w Londynie, żeby zwiększyć ilość cennych flawonoidów w codziennym jadłospisie, wystarczy wprowadzić odpowiednie przyzwyczajenia żywieniowe.

Barwniki, które nadają kolor produktom żywnościowym, zwalczają wolne rodniki. Dzienne spożycie owoców jagodowych może mieć znaczący wpływ na wytwarzanie markerów odpowiadających za stan zapalny w organizmie - wyjaśnia rzeczniczka Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego i lekarz dietetyk ze Szpitala Dziecięcego w Houston Roberta Anding.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez ekspertów z Sun Jat-sen University, dostarczanie odpowiedniej ilości flawonoidów w ciągu dnia przez 24 tygodnie znacznie zmniejsza ilość chemokin, które uczestniczą w procesie rozwoju stanów zapalnym u osób ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu w krwiobiegu. Stąd wniosek, że regularne sięganie po owoce bogate w antocyjany zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i innych dolegliwości ze strony układu krążenia.

Wybrane dla Ciebie
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos