Są jak tarcza przed rakiem. Niszczą 75 proc. komórek białaczkowych

Owoce są bogatym źródłem wielu cennych witamin i minerałów, dlatego powinny być stałym elementem codziennej diety każdego z nas. Niektóre z nich zawierają również antocyjany - barwniki wykazujące właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Dowiedz się, gdzie można je znaleźć.

Te owoce warto jeść jak najczęściejTe owoce warto jeść jak najczęściej
Źródło zdjęć: © Getty Images | Przemyslaw Iciak

Wyniki nowych badań, które zostały opublikowane na łamach czasopisma medycznego "Nutrition & Metabolism" potwierdziły, że pigmenty obecne w fioletowych, niebieskich i czerwonych owocach mogą zmniejszać ryzyko wielu poważnych chorób.

Mowa o antocyjanach, należących do grupy flawonoidów, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chronią przed rozwojem nowotworów. Te cenne przeciwutleniacze zawierają m.in.: czarne jagody, jeżyny, czarne porzeczki i maliny.

Okazuje się, że związki chemiczne zawarte w ciemnych owocach wyzwalają białka JNK, dzięki czemu są w stanie zniszczyć 3/4 komórek białaczkowych. Obecny w jagodach, ciemnych winogronach czy truskawkach resweratrol sprawdza się przy leczeniu nowotworu płuc, piersi, prostaty, skóry i jelita grubego. Zdaniem naukowców University of East Anglia i Kings College w Londynie, żeby zwiększyć ilość cennych flawonoidów w codziennym jadłospisie, wystarczy wprowadzić odpowiednie przyzwyczajenia żywieniowe.

Barwniki, które nadają kolor produktom żywnościowym, zwalczają wolne rodniki. Dzienne spożycie owoców jagodowych może mieć znaczący wpływ na wytwarzanie markerów odpowiadających za stan zapalny w organizmie - wyjaśnia rzeczniczka Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego i lekarz dietetyk ze Szpitala Dziecięcego w Houston Roberta Anding.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez ekspertów z Sun Jat-sen University, dostarczanie odpowiedniej ilości flawonoidów w ciągu dnia przez 24 tygodnie znacznie zmniejsza ilość chemokin, które uczestniczą w procesie rozwoju stanów zapalnym u osób ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu w krwiobiegu. Stąd wniosek, że regularne sięganie po owoce bogate w antocyjany zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i innych dolegliwości ze strony układu krążenia.

Wybrane dla Ciebie
Nietypowy spacerowicz przy A4. Nocna akcja policji
Nietypowy spacerowicz przy A4. Nocna akcja policji
Ponad 920 tys. sztuk. Odkrycie w busie w trakcie kontroli drogowej
Ponad 920 tys. sztuk. Odkrycie w busie w trakcie kontroli drogowej
Tylko 60 gr za kilogram. Rolniczka zaprasza na samozbiory
Tylko 60 gr za kilogram. Rolniczka zaprasza na samozbiory
Szpakowski nie był przy narodzinach córek. Zdradził, co wówczas robił
Szpakowski nie był przy narodzinach córek. Zdradził, co wówczas robił
Nie żyje Leszek Kłosiński. Biznesmen zmarł tragicznie
Nie żyje Leszek Kłosiński. Biznesmen zmarł tragicznie
Nawet 600 zł za kilogram. "Marzyłem o tym od lat"
Nawet 600 zł za kilogram. "Marzyłem o tym od lat"
Ujawnili działania Putina. Tak miał dbać o swoje kochanki
Ujawnili działania Putina. Tak miał dbać o swoje kochanki
Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia? Wielu robi ten błąd
Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia? Wielu robi ten błąd
Gruzin będzie wydalony z Polski. Złamał zakaz
Gruzin będzie wydalony z Polski. Złamał zakaz
GUS: do 2060 r. Polaków ubędzie. Podano liczbę
GUS: do 2060 r. Polaków ubędzie. Podano liczbę
Takie odkrycie w lesie. 72-latka szybko wpadła. Skandal
Takie odkrycie w lesie. 72-latka szybko wpadła. Skandal
Orban leci do Waszyngtonu. Chce nowego otwarcia z USA
Orban leci do Waszyngtonu. Chce nowego otwarcia z USA