Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Są jak tarcza przed rakiem. Niszczą 75 proc. komórek białaczkowych

15
Podziel się:

Owoce są bogatym źródłem wielu cennych witamin i minerałów, dlatego powinny być stałym elementem codziennej diety każdego z nas. Niektóre z nich zawierają również antocyjany - barwniki wykazujące właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Dowiedz się, gdzie można je znaleźć.

Są jak tarcza przed rakiem. Niszczą 75 proc. komórek białaczkowych
Te owoce warto jeść jak najczęściej (Getty Images, Przemyslaw Iciak)

Wyniki nowych badań, które zostały opublikowane na łamach czasopisma medycznego "Nutrition & Metabolism" potwierdziły, że pigmenty obecne w fioletowych, niebieskich i czerwonych owocach mogą zmniejszać ryzyko wielu poważnych chorób.

Mowa o antocyjanach, należących do grupy flawonoidów, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chronią przed rozwojem nowotworów. Te cenne przeciwutleniacze zawierają m.in.: czarne jagody, jeżyny, czarne porzeczki i maliny.

Okazuje się, że związki chemiczne zawarte w ciemnych owocach wyzwalają białka JNK, dzięki czemu są w stanie zniszczyć 3/4 komórek białaczkowych. Obecny w jagodach, ciemnych winogronach czy truskawkach resweratrol sprawdza się przy leczeniu nowotworu płuc, piersi, prostaty, skóry i jelita grubego. Zdaniem naukowców University of East Anglia i Kings College w Londynie, żeby zwiększyć ilość cennych flawonoidów w codziennym jadłospisie, wystarczy wprowadzić odpowiednie przyzwyczajenia żywieniowe.

Barwniki, które nadają kolor produktom żywnościowym, zwalczają wolne rodniki. Dzienne spożycie owoców jagodowych może mieć znaczący wpływ na wytwarzanie markerów odpowiadających za stan zapalny w organizmie - wyjaśnia rzeczniczka Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego i lekarz dietetyk ze Szpitala Dziecięcego w Houston Roberta Anding.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez ekspertów z Sun Jat-sen University, dostarczanie odpowiedniej ilości flawonoidów w ciągu dnia przez 24 tygodnie znacznie zmniejsza ilość chemokin, które uczestniczą w procesie rozwoju stanów zapalnym u osób ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu w krwiobiegu. Stąd wniosek, że regularne sięganie po owoce bogate w antocyjany zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i innych dolegliwości ze strony układu krążenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(15)
Perelka
miesiąc temu
Co za bzdury wypisujecie , sami fachowcy , tragedia
chinkperry
2 miesiące temu
Sorry, ale w owocach niee ma minerałów......(no może poza owocami monstery)... Są za to substancje mineralne, czyli odwrotność tego, czym są minerały.
anka
2 miesiące temu
policzyli,te 75%, szacun
Texas
2 miesiące temu
A co z tymi 25% 😂
kama
2 miesiące temu
Precz z chemią, niech żyją jagody i winogrona!!!😂😂😂
Pawel
2 miesiące temu
Promowanie trucizn w modzie , jagody zawieraja garbniki które niszczą białka. Wilcze jagody, maliny ,jezyny i czarny bez sa jeszcze bardziej szkodliwe ponieważ zawierają kwas galusowy które niszczy układ nerwowy. Powodzenia.
Plemnik
2 miesiące temu
Po prostu owoce przekazują geny
pawel-
2 miesiące temu
o jej to juz nie będzie onkologii panie dochtorze tylko jadalnia malin i jagód ?
Z Gen.Guberni...
2 miesiące temu
Nadmieniam że jesteśmy truci glifosatem z żywności mięsnej plus niekontrolowanej przez państwową inspekcję handlową oraz sanepid. Raport NIK potwierdza te informacje a osoby które go ujawniają są szykanowane przez aparat państwa jak szanowny Pan BUSTOWSKI.
dlafrustra
2 miesiące temu
silne wlasciwosci antyoksydacyjne? ja tam wole Biotad plus dla mnie to number1 wsrod antyoksydantow
Starej daty
2 miesiące temu
A są jeszcze jakieś przypadki nowotworów, skoro są takie złote środki?
Starej daty
2 miesiące temu
A są jeszcze jakieś przypadki nowotworów, skoro są takie złote środki?
Viki
2 miesiące temu
Ja jadłam bardzo dużo owoców o dziwo nie pryskanych i choruje na raka....
Anna
2 miesiące temu
A ja wiem, że wszelkie czarne jagody, porzeczki, działają na mnie trująco i to z miejsca po ich zjedzeniu i dlatego nie wszyscy mogą je jeść.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić