Szkodzi jak papieros. Krótka droga do miażdżycy czy raka

557

Nie tylko palenie papierosów i picie alkoholu zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym ciele. Oto rakotwórcze produkty spożywcze, które raz na zawsze należy wyeliminować z jadłospisu.

Żywność w puszkach jest rakotwórcza
Żywność w puszkach jest rakotwórcza

Rakotwórcze produkty spożywcze

Produkty dietetyczne

Żywność oraz napoje typu light uchodzą powszechnie za zdrowsze i mniej tuczące. Okazuje się, że w wielu tego rodzaju produktach znajdują się sztuczne słodziki, takie jak aspartam, sukraloza lub sacharyna. Stała obecność tych substancji słodzących podnosi ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Popcorn z mikrofalówki

Jedzenie prażonej kukurydzy jest szkodliwe dla zdrowia. Nie tylko z powodu dużej zawartość soli i tłuszczu w tej popularnej przekąsce, ale także ze względu na jej opakowanie wykonanego ze szkodliwego dla organizmu tworzywa. Obecny w nim kwas perfluorooktanowy używa się do wytwarzania powłok odpornych na przywieranie. Z badań laboratoryjnych wynika, że substancja ta poddana wysokiej temperaturze przyczynia się do rozwoju raka, ale też osłabia serce i może prowadzić do miażdżycy.

Jedzenie z puszki

Produkty konserwowe takie jak pomidory, fasola, kukurydza czy groszek w puszce wykazują właściwości kancerogenne. Wewnątrz puszek znajduje się toksyczny bisfenol A, który jest wchłaniany do warzyw i owoców, a co za tym idzie również do naszego organizmu. Bisfenol A to rakotwórcza substancja, która powoduje takie szkody w organizmie, jak palenie papierosów.

Chipsy

Uwielbiany szczególnie przez najmłodszych konsumentów – chipsy, spożywane w nadmiernych ilościach prowadzą do nadwagi, otyłości i wysokiego stężenia złego cholesterolu LDL w organizmie. Poza tym w chipsach znajduje się akrylamid, który jest wytwarzany podczas ich produkcji. Jest to substancja rakotwórcza znajdująca się także w papierosach. Zbyt częste sięganie po słoną i tłustą chrupiącą przegryzkę podnosi ryzyko nowotworu żołądka i raka piersi u kobiet.

Cukier

Nadmiar cukru, który jest obecny praktycznie we wszystkich produktach spożywczych, sprzyja rozwojowi komórek rakowych. Znajdziemy go nie tylko w słodyczach, ale także w sosach, zupach w proszku konserwach czy napojach.

Mięso

Stała obecność hamburgerów, krwistych steków czy szaszłyków znacznie zwiększa ryzyko nowotworów. Potwierdziły to wyniki badań zespołu naukowców z Uniwersytetu Południowej Kalifornii w Davis pod kierownictwem prof. Valtera Longo. American Dietetic Association zaleca ograniczenie jedzenie baraniny i wieprzowiny do jednej porcji w ciągu tygodnia. Dotyczy to również parówek, kiełbasy i wędlin zawierających m.in. szkodliwy azotan i azotyn sodu. Te substancje podnoszą ryzyko rozwoju nowotwory w jelicie grubym.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić