Szkodzi jak papieros. Krótka droga do miażdżycy czy raka
Nie tylko palenie papierosów i picie alkoholu zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym ciele. Oto rakotwórcze produkty spożywcze, które raz na zawsze należy wyeliminować z jadłospisu.
Rakotwórcze produkty spożywcze
Produkty dietetyczne
Żywność oraz napoje typu light uchodzą powszechnie za zdrowsze i mniej tuczące. Okazuje się, że w wielu tego rodzaju produktach znajdują się sztuczne słodziki, takie jak aspartam, sukraloza lub sacharyna. Stała obecność tych substancji słodzących podnosi ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Brutalne pobicie. Wszystko nagrywali telefonem
Zobacz także: Owocowa mikstura. Spróbujesz?
Popcorn z mikrofalówki
Jedzenie prażonej kukurydzy jest szkodliwe dla zdrowia. Nie tylko z powodu dużej zawartość soli i tłuszczu w tej popularnej przekąsce, ale także ze względu na jej opakowanie wykonanego ze szkodliwego dla organizmu tworzywa. Obecny w nim kwas perfluorooktanowy używa się do wytwarzania powłok odpornych na przywieranie. Z badań laboratoryjnych wynika, że substancja ta poddana wysokiej temperaturze przyczynia się do rozwoju raka, ale też osłabia serce i może prowadzić do miażdżycy.
Jedzenie z puszki
Produkty konserwowe takie jak pomidory, fasola, kukurydza czy groszek w puszce wykazują właściwości kancerogenne. Wewnątrz puszek znajduje się toksyczny bisfenol A, który jest wchłaniany do warzyw i owoców, a co za tym idzie również do naszego organizmu. Bisfenol A to rakotwórcza substancja, która powoduje takie szkody w organizmie, jak palenie papierosów.
Czytaj także: Zakazane po 50. Podnoszą ciśnienie, mogą uszkodzić nerki
Chipsy
Uwielbiany szczególnie przez najmłodszych konsumentów – chipsy, spożywane w nadmiernych ilościach prowadzą do nadwagi, otyłości i wysokiego stężenia złego cholesterolu LDL w organizmie. Poza tym w chipsach znajduje się akrylamid, który jest wytwarzany podczas ich produkcji. Jest to substancja rakotwórcza znajdująca się także w papierosach. Zbyt częste sięganie po słoną i tłustą chrupiącą przegryzkę podnosi ryzyko nowotworu żołądka i raka piersi u kobiet.
Cukier
Nadmiar cukru, który jest obecny praktycznie we wszystkich produktach spożywczych, sprzyja rozwojowi komórek rakowych. Znajdziemy go nie tylko w słodyczach, ale także w sosach, zupach w proszku konserwach czy napojach.
Mięso
Stała obecność hamburgerów, krwistych steków czy szaszłyków znacznie zwiększa ryzyko nowotworów. Potwierdziły to wyniki badań zespołu naukowców z Uniwersytetu Południowej Kalifornii w Davis pod kierownictwem prof. Valtera Longo. American Dietetic Association zaleca ograniczenie jedzenie baraniny i wieprzowiny do jednej porcji w ciągu tygodnia. Dotyczy to również parówek, kiełbasy i wędlin zawierających m.in. szkodliwy azotan i azotyn sodu. Te substancje podnoszą ryzyko rozwoju nowotwory w jelicie grubym.