Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Szkodzi jak papieros. Krótka droga do miażdżycy czy raka

266
Podziel się:

Nie tylko palenie papierosów i picie alkoholu zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym ciele. Oto rakotwórcze produkty spożywcze, które raz na zawsze należy wyeliminować z jadłospisu.

Żywność w puszkach jest rakotwórcza
Żywność w puszkach jest rakotwórcza

Rakotwórcze produkty spożywcze

Produkty dietetyczne

Żywność oraz napoje typu light uchodzą powszechnie za zdrowsze i mniej tuczące. Okazuje się, że w wielu tego rodzaju produktach znajdują się sztuczne słodziki, takie jak aspartam, sukraloza lub sacharyna. Stała obecność tych substancji słodzących podnosi ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Popcorn z mikrofalówki

Jedzenie prażonej kukurydzy jest szkodliwe dla zdrowia. Nie tylko z powodu dużej zawartość soli i tłuszczu w tej popularnej przekąsce, ale także ze względu na jej opakowanie wykonanego ze szkodliwego dla organizmu tworzywa. Obecny w nim kwas perfluorooktanowy używa się do wytwarzania powłok odpornych na przywieranie. Z badań laboratoryjnych wynika, że substancja ta poddana wysokiej temperaturze przyczynia się do rozwoju raka, ale też osłabia serce i może prowadzić do miażdżycy.

Jedzenie z puszki

Produkty konserwowe takie jak pomidory, fasola, kukurydza czy groszek w puszce wykazują właściwości kancerogenne. Wewnątrz puszek znajduje się toksyczny bisfenol A, który jest wchłaniany do warzyw i owoców, a co za tym idzie również do naszego organizmu. Bisfenol A to rakotwórcza substancja, która powoduje takie szkody w organizmie, jak palenie papierosów.

Chipsy

Uwielbiany szczególnie przez najmłodszych konsumentów – chipsy, spożywane w nadmiernych ilościach prowadzą do nadwagi, otyłości i wysokiego stężenia złego cholesterolu LDL w organizmie. Poza tym w chipsach znajduje się akrylamid, który jest wytwarzany podczas ich produkcji. Jest to substancja rakotwórcza znajdująca się także w papierosach. Zbyt częste sięganie po słoną i tłustą chrupiącą przegryzkę podnosi ryzyko nowotworu żołądka i raka piersi u kobiet.

Cukier

Nadmiar cukru, który jest obecny praktycznie we wszystkich produktach spożywczych, sprzyja rozwojowi komórek rakowych. Znajdziemy go nie tylko w słodyczach, ale także w sosach, zupach w proszku konserwach czy napojach.

Mięso

Stała obecność hamburgerów, krwistych steków czy szaszłyków znacznie zwiększa ryzyko nowotworów. Potwierdziły to wyniki badań zespołu naukowców z Uniwersytetu Południowej Kalifornii w Davis pod kierownictwem prof. Valtera Longo. American Dietetic Association zaleca ograniczenie jedzenie baraniny i wieprzowiny do jednej porcji w ciągu tygodnia. Dotyczy to również parówek, kiełbasy i wędlin zawierających m.in. szkodliwy azotan i azotyn sodu. Te substancje podnoszą ryzyko rozwoju nowotwory w jelicie grubym.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(266)
Etan
1 tyg. temu
Największa trucizna która była rozpylana po drogach została wyeliminowana kilkanaście lat temu i teraz do napędu silników benzynowych stosowane jest paliwo bezołowiowe. Ołów to trucizna rozpoznana już dawno, dawno temu, wywołuje u ludzi ołowicę. Ołowiem zatrute są pasma gleb wzdłuż dróg - w jakim stopniu są zatrute i ile ołowiu dostaje się tą drogą do maszych organizmów - trzeba by zapoznać się z wynikami badań by cokolwiek dowiedzieć się prawdy o zagrożeniu dla zdrowia ludzi mających tę wątpliwą przyjemność kontaktu z ołowiem i jego związkach chemicznych.
tqet
3 miesiące temu
ludzie skończcie czytać artykuły na o2 będziecie zdrowsi
Tom
3 miesiące temu
Ostatniej doby odstrzelono 200 kacapów. Oby tak dalej.
grzegorz
10 miesięcy temu
Co za brednie.Najlepiej nic nie jeść.Mam 80 lat i jem to co właśnie wymienili i nawet łupieżu nigdy nie miałem.Ale nie wpadajcie w panikę polskojęzyczny rząd robi wszystko dla Waszego dobra żebyście jak najmniej jedli
niepokorna
10 miesięcy temu
Czym odżywia się autor tego artykułu ? Pije wodę prosto ze źródła i zagryza liśćmi z drzew (nie pryskane) .bo wszystko inne jest szkodliwe.
dario
10 miesięcy temu
a czy jest cos zdrowego w tych czasach ?
lekarz
10 miesięcy temu
dlaczego nie zabronią produkowania takich trucizn ? widać jak się truje ludzi na świecie tymi świństwami i napojami
zonk
10 miesięcy temu
spokojnie, niedlugo premier i dojna zmiana zadbaja o to zebysmy zap..lali za miske ryzu, ten jest bardzo zdrowy.
dziadek
10 miesięcy temu
.....no i jaka alternatywa?! ..... umrzeć zdrowy? ....... dla mnie bez sensu, będę żył, jadł i spał po swojemu.....
wax
10 miesięcy temu
alr głupoty jak slon z traba
Kaczor nie sz...
10 miesięcy temu
TVPiS na przeczyszczenie, a portret Jara przed koronoskopią
myciol
10 miesięcy temu
Dzisiaj same bzdety na tym portalu.....
Emerytura 67
10 miesięcy temu
Największy szkodnik to PO na czele z Tusekiem...
olo
10 miesięcy temu
Sąsiad jadł całe życie dokładnie to co zaleca stuknięta pani euro Rozporek i w zeszłym tygodniu zmarł na raka trzustki i żołądka...
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić