Oregano, znane również jako lebiodka pospolita, to roślina, którą możemy rozpoznać po małych, zielonych liściach i charakterystycznym, lekko pieprznym zapachu.
W oregano znajdziemy mnóstwo cennych składników, takich jak: potas, cynk, żelazo, magnez, wapń, witaminy A, C, E oraz K, witaminy z grupy B, garbniki, tymol, karwakrol oraz błonnik pokarmowy.
Zobacz też: Zakazane po pięćdziesiątce. Unikaj jak ognia
Dzięki bogactwu składników oregano wykazuje działanie przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz przeciwutleniające.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
5 prostych przepisów z pokrzywą. Poznaj jej walory kulinarne
Najzdrowsza przyprawa świata. Nie żałuj sobie
Według badań opublikowanych w czasopiśmie "Phytotherapy Research", oregano wspomaga leczenie nowotworów wątroby, piersi i płuc. Co więcej, naukowcy z Long Island University w Nowym Jorku wykazali, że karwakrol, który znajduje się w oregano, może niszczyć komórki raka prostaty.
Przeciwutleniacze zawarte w oregano chronią organizm przed nadmiarem wolnych rodników, które powodują stres oksydacyjny, a także spowalniają proces starzenia się organizmu.
Olejek z oregano obniża wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwioobiegu, co zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca oraz udaru mózgu. Ma też właściwości wykrztuśne i rozkurczowe, dzięki czemu jest pomocny w leczeniu zapalenia oskrzeli, astmy oraz stanów zapalnych migdałków.
Z liści lebiodki pospolitej można przygotować napar, który poprawia trawienie, zwiększa odporność na sezonowe infekcje i łagodzi ich objawy. Napój ten jest szczególnie pomocny dla osób cierpiących na biegunkę, bóle mięśni oraz uporczywy kaszel. Co więcej, herbatę z oregano można użyć do przygotowania maseczki odświeżającej i tonizującej skórę, mieszając ostudzony napar z zieloną glinką. Tę glinkę można kupić praktycznie w każdym sklepie z kosmetykami.