Kamil S. Sikora| 

Tak ''żywisz" raka jelita grubego. Lekarz ostrzega

44

Niewłaściwa dieta osłabia kondycję naszego organizmu, przez co jesteśmy bardziej narażeni na rozwój wielu poważnych chorób Jak wynika z najnowszych badań, regularne sięganie po uwielbianą przez wielu Polaków żywność wysokoprzetworzoną przyczynia się do wystąpienia groźnego nowotworu.

Tak ''żywisz" raka jelita grubego. Lekarz ostrzega
Co zwiększy ryzyko rozwoju raka jelita grubego? (Licencjodawca)

Z nowych badań opublikowanych w czasopiśmie "British Medical Journal" wynika, że mężczyźni, którzy spożywają znaczne ilości przetworzonych produktów, są o 29 proc. bardziej zagrożeni rozwojem komórek nowotworowych w jelicie grubym niż osoby unikające tego typu żywności.

Badacze z Uniwersytetów Harvarda i Tufts przez 25 lat analizowali dane medyczne i sposób odżywiania uczestników eksperymentu. 46 tys. mężczyzn i 159 tys. kobiet w takich samych odstępach czasu wypełniali ankiety dotyczące ilości i częstotliwości spożywania ok. 130 produktów.

Jak stwierdził kierownik badań Lu Wang z Friedman School of Nutrition Science and Policy w Tufts - rak jelita grubego to prawdopodobnie nowotwór, na którego rozwój największy wpływ ma codzienny jadłospis, w porównaniu z pozostałymi rodzajami raka. Jak podkreślił naukowiec, żywność wysokoprzetworzona jest bogata w cukier i uboga w błonnik pokarmowy, przez co sprzyja gromadzeniu się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Nadwagę i otyłość można więc zaliczyć do czynników ryzyka rozwoju nowotworu jelita grubego.

Główny czynnik ryzyka rozwoju raka jelita grubego to dieta uboga w błonnik, w warzywa, owoce, bogata w różne przetworzone substancje, konserwanty i kwasy nasycone. Najbardziej szkodliwe są produkty smażone na gorących olejach. Znaczenie ma też sposób przygotowania żywności, który generuje dużo wolnych rodników. One mogą zmieniać skład i funkcje mikrobioty jelitowej i promować rozwój niektórych bakterii - wyjaśnił podczas rozmowy z WP abcZdrowie gastrolog dr hab. Wojciech Marlicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: 3 ważne objawy raka jelita, które najczęściej ignorujemy

Podczas badania amerykańscy naukowcy nie zauważyli podobnej zależności pomiędzy spożywaniem żywności przetworzonej a rozwojem raka jelita u kobiet. Jak się okazało najbardziej narażeni na tego typu problemy zdrowotne byli mężczyźni regularnie sięgający po przetworzone produkty mięsne i rybne oraz napoje z dodatkiem cukru.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić