Wymiata bakterie. Hamuje wzrost komórek rakowych w płucach i okrężnicy
Każdy, kto lubi pikantne dania, z pewnością ma swojej kuchni chilli. Ten ostry dodatek nie tylko wzbogaca smak wielu potraw, ale wpływa również korzystnie na nasze zdrowie. Koniecznie poznaj jej niezwykłe właściwości.
Papryczka chilli doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do potraw mięsnych, owoców morza, sałatek, omletów i wielu innych dań. Na bazie chilli możemy przygotować także pastę, sos czy leczniczą nalewkę. Najpopularniejsze odmiany uprawiane w warunkach domowych to: habanero, cayenne, apache, demon red, jalapeno czy papryka bananowa hungarian hot wax.
Zobacz także: Potężna broń. Na chore stawy i nerwobóle
Przyprawa o ostrym i piekącym smaku znajduje również swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Papryczka chilli wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwutleniające. Poza tym usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego. W papryczce chilli znajdziemy m.in.: witaminę A, C, E i K witaminy z grupy B oraz potas, żelazo i magnez. Najcenniejszym elementem, jaki zawiera, jest kapsaicyna, której to małe warzywo zawdzięcza swój charakterystyczny pikantny smak.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Nottingham University, ten organiczny związek chemiczny jest w stanie zahamować wzrost komórek rakowych w płucach, prostacie, okrężnicy i mózgu. Poza tym ten naturalny antyoksydant zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia. W badaniach naukowych zostało także udowodnione, że kapsaicyna zapobiega rozprzestrzenianiu bakterii Helicobacter pylori, Pseudomonas aeruginosa i Salmonella typhimurium, które przyczyniają się do rozwoju choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ostre przyprawy a pamięć. Naukowcy ostrzegają
Wprawdzie papryczka chilli posiada wiele zalet, ale używając jej w kuchni, należy zachować szczególną ostrożność. Spożycie zbyt dużej ilości tej przyprawy powoduje silne uczucie pieczenia i gorącą. Nadmiar tego dodatku w codziennej diecie może wywołać podrażnienie śluzówki przewodu pokarmowego, problemy z wątrobą lub zmiany skórne. Podczas krojenia ostrej papryczki warto założyć lateksowe rękawiczki. Należy również chronić narząd wzroku i strefy intymne przed bezpośrednim kontaktem z kapsaicyną.