Wymiata bakterie. Hamuje wzrost komórek rakowych w płucach i okrężnicy

Każdy, kto lubi pikantne dania, z pewnością ma swojej kuchni chilli. Ten ostry dodatek nie tylko wzbogaca smak wielu potraw, ale wpływa również korzystnie na nasze zdrowie. Koniecznie poznaj jej niezwykłe właściwości.

Chilli to "ostra" broń w walce z rakiemChilli to "ostra" broń w walce z rakiem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | DigiPub

Papryczka chilli doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do potraw mięsnych, owoców morza, sałatek, omletów i wielu innych dań. Na bazie chilli możemy przygotować także pastę, sos czy leczniczą nalewkę. Najpopularniejsze odmiany uprawiane w warunkach domowych to: habanero, cayenne, apache, demon red, jalapeno czy papryka bananowa hungarian hot wax.

Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca

Przyprawa o ostrym i piekącym smaku znajduje również swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Papryczka chilli wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwutleniające. Poza tym usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego. W papryczce chilli znajdziemy m.in.: witaminę A, C, E i K witaminy z grupy B oraz potas, żelazo i magnez. Najcenniejszym elementem, jaki zawiera, jest kapsaicyna, której to małe warzywo zawdzięcza swój charakterystyczny pikantny smak.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Nottingham University, ten organiczny związek chemiczny jest w stanie zahamować wzrost komórek rakowych w płucach, prostacie, okrężnicy i mózgu. Poza tym ten naturalny antyoksydant zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia. W badaniach naukowych zostało także udowodnione, że kapsaicyna zapobiega rozprzestrzenianiu bakterii Helicobacter pylori, Pseudomonas aeruginosa i Salmonella typhimurium, które przyczyniają się do rozwoju choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wprawdzie papryczka chilli posiada wiele zalet, ale używając jej w kuchni, należy zachować szczególną ostrożność. Spożycie zbyt dużej ilości tej przyprawy powoduje silne uczucie pieczenia i gorącą. Nadmiar tego dodatku w codziennej diecie może wywołać podrażnienie śluzówki przewodu pokarmowego, problemy z wątrobą lub zmiany skórne. Podczas krojenia ostrej papryczki warto założyć lateksowe rękawiczki. Należy również chronić narząd wzroku i strefy intymne przed bezpośrednim kontaktem z kapsaicyną.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?