Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Wymiata bakterie. Hamuje wzrost komórek rakowych w płucach i okrężnicy

6

Każdy, kto lubi pikantne dania, z pewnością ma swojej kuchni chilli. Ten ostry dodatek nie tylko wzbogaca smak wielu potraw, ale wpływa również korzystnie na nasze zdrowie. Koniecznie poznaj jej niezwykłe właściwości.

Wymiata bakterie. Hamuje wzrost komórek rakowych w płucach i okrężnicy
Chilli to "ostra" broń w walce z rakiem (Licencjodawca, DigiPub)

Papryczka chilli doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do potraw mięsnych, owoców morza, sałatek, omletów i wielu innych dań. Na bazie chilli możemy przygotować także pastę, sos czy leczniczą nalewkę. Najpopularniejsze odmiany uprawiane w warunkach domowych to: habanero, cayenne, apache, demon red, jalapeno czy papryka bananowa hungarian hot wax.

Przyprawa o ostrym i piekącym smaku znajduje również swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Papryczka chilli wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwutleniające. Poza tym usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego. W papryczce chilli znajdziemy m.in.: witaminę A, C, E i K witaminy z grupy B oraz potas, żelazo i magnez. Najcenniejszym elementem, jaki zawiera, jest kapsaicyna, której to małe warzywo zawdzięcza swój charakterystyczny pikantny smak.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Nottingham University, ten organiczny związek chemiczny jest w stanie zahamować wzrost komórek rakowych w płucach, prostacie, okrężnicy i mózgu. Poza tym ten naturalny antyoksydant zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia. W badaniach naukowych zostało także udowodnione, że kapsaicyna zapobiega rozprzestrzenianiu bakterii Helicobacter pylori, Pseudomonas aeruginosa i Salmonella typhimurium, które przyczyniają się do rozwoju choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ostre przyprawy a pamięć. Naukowcy ostrzegają

Wprawdzie papryczka chilli posiada wiele zalet, ale używając jej w kuchni, należy zachować szczególną ostrożność. Spożycie zbyt dużej ilości tej przyprawy powoduje silne uczucie pieczenia i gorącą. Nadmiar tego dodatku w codziennej diecie może wywołać podrażnienie śluzówki przewodu pokarmowego, problemy z wątrobą lub zmiany skórne. Podczas krojenia ostrej papryczki warto założyć lateksowe rękawiczki. Należy również chronić narząd wzroku i strefy intymne przed bezpośrednim kontaktem z kapsaicyną.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Co po upadku Asada? Wskazują kraj. Na nim może się skupić Rosja
Zaatakowała gaśnicą aktywistów. Mamy reakcję policji i prawnika
Rakotwórcze ftalany w zabawkach. UOKiK ujawnia
Śmiertelnie potrącił 10-latka i uciekł. Jest wyrok dla kierowcy
Śmierć Natalii z Andrychowa. Śledczy podali przyczynę zgonu
Izrael się wycofuje. Amerykański generał: "Ważny krok"
Dźgnął polskiego kibica w Niemczech. Zarzuty dla Marokańczyka
Gwałt w Sztokholmie. Jest decyzja ws. Mbappe
Syria. Rebelianci zdecydowali. Konstytucja zawieszona na 3 miesiące
Zginęło 9 osób. Wyrok? 4 lata więzienia dla kierowcy
Dożywocie nawet dla 10-latków. Przyjęli kontrowersyjne zapisy
Nowa fucha Morawieckiego? Doniesienia z Włoch
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić