Wymiata bakterie. Hamuje wzrost komórek rakowych w płucach i okrężnicy

Każdy, kto lubi pikantne dania, z pewnością ma swojej kuchni chilli. Ten ostry dodatek nie tylko wzbogaca smak wielu potraw, ale wpływa również korzystnie na nasze zdrowie. Koniecznie poznaj jej niezwykłe właściwości.

Chilli to "ostra" broń w walce z rakiemChilli to "ostra" broń w walce z rakiem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | DigiPub

Papryczka chilli doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do potraw mięsnych, owoców morza, sałatek, omletów i wielu innych dań. Na bazie chilli możemy przygotować także pastę, sos czy leczniczą nalewkę. Najpopularniejsze odmiany uprawiane w warunkach domowych to: habanero, cayenne, apache, demon red, jalapeno czy papryka bananowa hungarian hot wax.

Przyprawa o ostrym i piekącym smaku znajduje również swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Papryczka chilli wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwutleniające. Poza tym usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego. W papryczce chilli znajdziemy m.in.: witaminę A, C, E i K witaminy z grupy B oraz potas, żelazo i magnez. Najcenniejszym elementem, jaki zawiera, jest kapsaicyna, której to małe warzywo zawdzięcza swój charakterystyczny pikantny smak.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Nottingham University, ten organiczny związek chemiczny jest w stanie zahamować wzrost komórek rakowych w płucach, prostacie, okrężnicy i mózgu. Poza tym ten naturalny antyoksydant zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia. W badaniach naukowych zostało także udowodnione, że kapsaicyna zapobiega rozprzestrzenianiu bakterii Helicobacter pylori, Pseudomonas aeruginosa i Salmonella typhimurium, które przyczyniają się do rozwoju choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ostre przyprawy a pamięć. Naukowcy ostrzegają

Wprawdzie papryczka chilli posiada wiele zalet, ale używając jej w kuchni, należy zachować szczególną ostrożność. Spożycie zbyt dużej ilości tej przyprawy powoduje silne uczucie pieczenia i gorącą. Nadmiar tego dodatku w codziennej diecie może wywołać podrażnienie śluzówki przewodu pokarmowego, problemy z wątrobą lub zmiany skórne. Podczas krojenia ostrej papryczki warto założyć lateksowe rękawiczki. Należy również chronić narząd wzroku i strefy intymne przed bezpośrednim kontaktem z kapsaicyną.

Wybrane dla Ciebie
Uszkodzenie na torach kolejowych. "Było oznaczone symbolem"
Uszkodzenie na torach kolejowych. "Było oznaczone symbolem"
Tragicznym wypadek w Lubuskiem. Nie żyje jedna osoba
Tragicznym wypadek w Lubuskiem. Nie żyje jedna osoba
Rozmowa Macron-Putin? Jasny komunikat z Paryża
Rozmowa Macron-Putin? Jasny komunikat z Paryża
Puszczał filmy w Trumpem. Nauczyciela posądzono o terroryzm
Puszczał filmy w Trumpem. Nauczyciela posądzono o terroryzm
Tak wyglądało Boże Narodzenie w Betlejem. Świętowanie w cieniu cierpienia
Tak wyglądało Boże Narodzenie w Betlejem. Świętowanie w cieniu cierpienia
Akcja policji na Opolszczyźnie. "Brak fragmentu szyny"
Akcja policji na Opolszczyźnie. "Brak fragmentu szyny"
Ataki na kolej w Ukrainie. W tle logistyka z Polski
Ataki na kolej w Ukrainie. W tle logistyka z Polski
Wstrząsające odkrycie na Śląsku. Martwe karpie wrzucone do stawu
Wstrząsające odkrycie na Śląsku. Martwe karpie wrzucone do stawu
Awaria wyciągu krzesełkowego. Utknęło blisko 80 narciarzy, w tym dzieci
Awaria wyciągu krzesełkowego. Utknęło blisko 80 narciarzy, w tym dzieci
Pijany 64-latek niemal spowodował karambol. "Ogromne zagrożenie"
Pijany 64-latek niemal spowodował karambol. "Ogromne zagrożenie"
Ktoś przywiązał psa do drzewa. Zareagowali policjanci
Ktoś przywiązał psa do drzewa. Zareagowali policjanci
Ograniczenie do 50 km/h. Policja pokazała rejestrator. Tyle pędziło audi
Ograniczenie do 50 km/h. Policja pokazała rejestrator. Tyle pędziło audi