Wymiata bakterie. Hamuje wzrost komórek rakowych w płucach i okrężnicy

Każdy, kto lubi pikantne dania, z pewnością ma swojej kuchni chilli. Ten ostry dodatek nie tylko wzbogaca smak wielu potraw, ale wpływa również korzystnie na nasze zdrowie. Koniecznie poznaj jej niezwykłe właściwości.

Chilli to "ostra" broń w walce z rakiemChilli to "ostra" broń w walce z rakiem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | DigiPub
6

Papryczka chilli doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do potraw mięsnych, owoców morza, sałatek, omletów i wielu innych dań. Na bazie chilli możemy przygotować także pastę, sos czy leczniczą nalewkę. Najpopularniejsze odmiany uprawiane w warunkach domowych to: habanero, cayenne, apache, demon red, jalapeno czy papryka bananowa hungarian hot wax.

Przyprawa o ostrym i piekącym smaku znajduje również swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Papryczka chilli wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwutleniające. Poza tym usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego. W papryczce chilli znajdziemy m.in.: witaminę A, C, E i K witaminy z grupy B oraz potas, żelazo i magnez. Najcenniejszym elementem, jaki zawiera, jest kapsaicyna, której to małe warzywo zawdzięcza swój charakterystyczny pikantny smak.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Nottingham University, ten organiczny związek chemiczny jest w stanie zahamować wzrost komórek rakowych w płucach, prostacie, okrężnicy i mózgu. Poza tym ten naturalny antyoksydant zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia. W badaniach naukowych zostało także udowodnione, że kapsaicyna zapobiega rozprzestrzenianiu bakterii Helicobacter pylori, Pseudomonas aeruginosa i Salmonella typhimurium, które przyczyniają się do rozwoju choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ostre przyprawy a pamięć. Naukowcy ostrzegają

Wprawdzie papryczka chilli posiada wiele zalet, ale używając jej w kuchni, należy zachować szczególną ostrożność. Spożycie zbyt dużej ilości tej przyprawy powoduje silne uczucie pieczenia i gorącą. Nadmiar tego dodatku w codziennej diecie może wywołać podrażnienie śluzówki przewodu pokarmowego, problemy z wątrobą lub zmiany skórne. Podczas krojenia ostrej papryczki warto założyć lateksowe rękawiczki. Należy również chronić narząd wzroku i strefy intymne przed bezpośrednim kontaktem z kapsaicyną.

Wybrane dla Ciebie

To właśnie wtedy wszechświat zginie. Podano datę
To właśnie wtedy wszechświat zginie. Podano datę
Nowa strategia walki z boreliozą. Blokada bakterii w kleszczach
Nowa strategia walki z boreliozą. Blokada bakterii w kleszczach
Nagranie ze Słubic obiega sieć. Sytuacja na granicy z Niemcami
Nagranie ze Słubic obiega sieć. Sytuacja na granicy z Niemcami
35-latek wessany przez silnik samolotu. Ujawniają, czym się zajmował
35-latek wessany przez silnik samolotu. Ujawniają, czym się zajmował
Sprawiedliwość po 43 latach. Wyrok za zabójstwo dziennikarzy w Salwadorze
Sprawiedliwość po 43 latach. Wyrok za zabójstwo dziennikarzy w Salwadorze
29-latek mieszkał w Niemczech. Do Polski wracał, by kraść
29-latek mieszkał w Niemczech. Do Polski wracał, by kraść
Nagle wyskoczył z pola kukurydzy. Taki incydent o 22:30
Nagle wyskoczył z pola kukurydzy. Taki incydent o 22:30
Nocny napad w Katowicach. Decydowały sekundy
Nocny napad w Katowicach. Decydowały sekundy
Przemieszcza się znad Rumunii. Sprowadzi do Polski nie tylko ulewy
Przemieszcza się znad Rumunii. Sprowadzi do Polski nie tylko ulewy
Mężczyzna przyłapany w lesie. Okropne, jak się zachował
Mężczyzna przyłapany w lesie. Okropne, jak się zachował
Migranci odsyłani z Niemiec do Polski. Gdzie trafiają? SG tłumaczy
Migranci odsyłani z Niemiec do Polski. Gdzie trafiają? SG tłumaczy
Odkryto nowy gatunek węża sprzed 50 mln lat. Trafił do Europy z Ameryki Płn.
Odkryto nowy gatunek węża sprzed 50 mln lat. Trafił do Europy z Ameryki Płn.