To popularny błąd. Arbuz traci wówczas cenne właściwości

106

Schłodzony arbuz to świetna przekąska w upalne dni. Ten pyszny i zdrowy owoc orzeźwi nasz organizm i skutecznie ugasi pragnienie. Poza smakowitym czerwonym miąższem arbuz posiada również pestki. Niejedna osoba, jedząc arbuza, zastanawia się, czy połykanie jego pestek może być szkodliwe dla zdrowia.

To popularny błąd. Arbuz traci wówczas cenne właściwości
(Getty Images)

Właściwości arbuza

Arbuz w 92 procentach składa się z wody, dlatego szybko gasi pragnienie. Nic więc dziwnego, że chętnie sięgamy po ten owoc w letnie dni, kiedy wyjątkowo chce nam się pić. Czerwony miąższ arbuza zawiera składniki niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu.

Do tych cennych elementów możemy zaliczyć witaminę A i E, witaminy z grupy B oraz potas, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź, a także śladowe ilości sodu. Arbuz posiada również likopen, który reguluje ciśnienie, obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi i korzystnie działa na układ krążenia. Kolejną zaletą arbuza jest działanie przeciwzapalne i antynowotworowe.

Pestki arbuza

Jak się okazuje, pestki arbuza także mają szereg prozdrowotnych właściwości, Zamiast je wydłubywać z miąższu, możemy, a nawet powinniśmy je zjeść.

Nasiona arbuza regulują poziom cukru we krwi, dostarczają znaczne ilości cennego magnezu do organizmu, działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Ponadto zawierają przeciwutleniacze i argininę, która dba o prawidłowe ciśnienie krwi.

Najlepszym pomysłem jest uprażenie pestek arbuza na patelni. Prażone nasiona arbuza są świetnym dodatkiem do zdrowego koktajlu lub owsianki. Z prażonych pestek można również przyrządzić chrupiąca przekąskę, dodając do nich ulubione przyprawy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić