Truje organizm, rujnuje trzustkę, sprzyja cukrzycy. Lepiej całkowicie zrezygnować

380

O tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa, wiadomo od dawna. Głośno mówi o tym m.in. Jared Koch, założyciel sieci amerykańskich restauracji ze zdrową żywnością "Clean Plates". Wymienił aż 9 produktów, które powinniśmy wykreślić ze swojego jadłospisu. To one najbardziej trują organizm.

Truje organizm, rujnuje trzustkę, sprzyja cukrzycy. Lepiej całkowicie zrezygnować
(Getty Images)

Pomidory i margaryna

Jego zestawienie może być dla niektórych zaskakujące. Jednym z produktów na liście restauratora są pomidory w puszce. I mimo że są źródłem cennych składników odżywczych m.in. likopenu, jednocześnie mogą zawierać szkodliwy bisfenol A, który ukrywa się w jego opakowaniu. Substancja ta bardzo obciąża jelita, serce i trzustkę. Zbyt wysoki poziom tego związku chemicznego może przyczynić się do rozwoju cukrzycy typu II, a nawet nowotworów.

Na liście Kocha znajduje się także margaryna, przez niektórych uważana za zdrowszą od masła. A jednak zawarte w niej oleje roślinne są przetworzone w wysokich temperaturach. Takie działanie zdaniem ekspertów może prowadzić do problemów z sercem. Ponadto w jej składzie znajdziemy także m.in. tłuszcze trans mogące zaburzać gospodarkę hormonalną oraz przyczyniać się rozwoju komórek nowotworowych.

Oleje roślinne i mięso

Jak podkreśla restaurator, oleje roślinne są potrzebne w naszym jadłospisie. Jednak ich nadmiar jest szkodliwy i prowadzi m.in. do stanów zapalnych. W diecie powinniśmy zachować równowagę, a stosunek kwasów omega-6 i omega-3 powinien wynosić 1:1. Mimo to często nieświadomie zaburzamy te proporcje. Czasem jest to nawet stosunek 15:1.

Na liście zakazanych produktów jest także grupa dobrze znana miłośnikom nowinek żywnościowych. O tym, że przetworzone mięso jest szkodliwe wiedzą od dawna. Wypowiedź Kocha więc najprawdopodobniej ich nie zaskoczyła. Jego zdaniem jedzenie, chociażby szynki, kiełbasy czy hot-dogów to spożywanie produktów, które są potencjalnie rakotwórcze.

Popcorn, sól i izolat białka sojowego

Kolejnym produktem, na który powinniśmy uważać, jest popcorn przygotowywany w kuchence mikrofalowej. Badania wskazują, że jego opakowanie zawiera kwas perfluorooktanowy – substancję toksyczną i rakotwórczą.

Koch przestrzega także przed używaniem soli. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca nieprzekraczanie dziennej dawki 5 g soli. Z kolei Koch podkreśla, że powinniśmy się wystrzegać zwykłej soli kuchennej, która nie jest tak wartościowa, jak chociażby sól himalajska, która jest bogata w minerały takie jak fosfor i krzem.

Izolat białka sojowego to jeden z najgorszych produktów, który może znajdować się w naszej kuchni. Jest to produkt modyfikowany i pozbawiony wartości odżywczych, z których słynie soja. Możemy go znaleźć m.in. w mleku sojowym i tofu. Badania na zwierzętach dowiodły, że spożywanie izolatu białka soi może wywołać alergie, a także problemy z tarczycą.

Ziemniaki i słodziki

Na liście restauratora znalazły się także ziemniaki. Jego zdaniem powinniśmy kupować tylko organiczne warzywa, ponieważ inne zawierają w sobie duże ilości szkodliwych dla ludzi pestycydów.
One zaś negatywnie wpływają m.in. na układ nerwowy, a także mogą przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia i niepłodności. Najlepszym rozwiązaniem będzie więc kupowanie produktów z ekologicznych upraw. Natomiast jeśli nie mamy do nich dostępu, powinniśmy dokładnie myć wszystkie warzywa i owoce.

Ostatnim produktem na liście Kocha są słodziki, takie jak sacharyna czy aspartam. Ich nadmiar w organizmie może spowodować coraz większą potrzebę słodkich produktów i źle wpływać na metabolizm, co zaś w efekcie prowadzi do przyrostu wagi.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić