Tylko tak unikniesz wzdęć. Błąd milionów Polaków

Bób jest bogatym źródłem cennych witamin i minerałów. Ziarna tej rośliny strączkowej są bardzo smaczne i posiadają szereg zdrowych właściwości. Zanim jednak udasz się na pobliski targ, sprawdź, na co zwrócić uwagę, kupując bób.

Obraz
Źródło zdjęć: © East News

Wzdęcia po bobie

Jedzenie bobu może powodować gazy i wzdęcia. Jeżeli chcemy uniknąć tego rodzaju dolegliwości, bób powinno się odpowiednio przygotować.

Na początek należy opłukać ziarna bobu pod zimną wodą. Następnie wrzucić je go garnka, zalać gorącą wodą i odstawić na godzinę. Potem należy wylać wodę i ugotować ziarna w świeżej wodzie z niewielką ilością soli. Do bobu warto dodać odrobinę kopru, rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny lub łyżeczkę cukru.

Na to turyści zwracają uwagę. "Oczekują teraz unikalnych doświadczeń"

Młode nasiona zaleca się gotować przez około 15 minut, a dojrzały bób nawet przez pół godziny. Podczas gotowania najlepiej co jakiś czas sprawdzać, czy bób jest gotowy i uważać, żeby ziarna się nie rozgotowały.

Jak kupić świeży bób?

Najlepiej wybierać bób w strąkach. Wówczas jesteśmy pewni, że jego nasiona są młode i świeże. Niestety na straganach trudno go znaleźć w takiej postaci. Zazwyczaj ziarna bobu są sprzedawane w woreczkach foliowych.

Kupując bób w takiej formie, szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na wygląd jego ziaren. Nasiona powinny mieć mały i jędrny kształt oraz intensywny zielony kolor. Im większe nasiona bobu, tym większe prawdopodobieństwo, że roślina jest stara i jej smak nie zadowoli naszego podniebienia.

Podczas zakupu warto również zerknąć na ogonki bobu. Jeżeli są pomarańczowe lub brązowe, to bób nie jest świeży i lepiej poszukać innego sprzedawcy.

Plamy na ziarnach

Sięgając po bób w woreczkach, należy dokładnie obejrzeć opakowanie. Jeśli woreczek leży na słońcu, a wewnątrz zauważymy skraplającą się wodę, to znaczy, że bób może być zepsuty i niesmaczny. Z zakupu tak przechowywanego produktu powinniśmy zrezygnować, szczególnie kiedy ziarna mają ciemne plamy.

Kiedy już wybierzemy odpowiedniej jakości bób, po przyjściu do domu powinniśmy go od razu przesypać z woreczka do miski. Sprawi to, że ziarna będą miały dostęp do powietrza i dłużej pozostaną świeże. Poza tym pojemnik z bobem należy wstawić do lodówki, wtedy nasiona zachowają swoje walory smakowe przez dłuższy czas.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych