Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Uderza w komórki nowotworowe. Chroni jelita, prostatę i płuca

7
Podziel się:

Najczęściej wylewamy ją do zlewu, a to ogromny błąd. Woda po gotowaniu brokułów dostarcza nam mnóstwo witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, dzięki czemu jest źródłem zdrowia. Przed jakimi chorobami chroni?

Woda z brokułów
Woda z brokułów

Poznaj właściwości wody po gotowaniu brokułów

Nie od dzisiaj wiadomo, że warzywa powinny być obecne w naszym codziennym jadłospisie. Regularne spożywanie kapusty, pomarańczowej dyni, rukoli czy papryki wpłynie korzystnie na kondycję zdrowotną naszego organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu poważnych schorzeń.

Do listy zdrowych produktów można zaliczyć również brokuły. Te pyszne zielone warzywa są nie tylko niskokaloryczne, ale także zawierają witaminę A, C i K, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, wapń, cynk, sód i żelazo.

Dietetycy z całego świata twierdzą, że najwięcej walorów zdrowotnych mają brokuły gotowane na parze. Nie wszyscy jednak wiedzą, że woda pozostała po gotowaniu brokułów ma zaskakujące właściwości. Podczas gotowania cenna substancja występująca w niektórych warzywach kapustnych rozpuszcza się w wodzie. Ten związek to sulforafan – aktywny izotiocyjanian, który pomaga pozbyć się toksycznych substancji z organizmu.

Poza tym substancja ta wykazuje właściwości antynowotworowe. Brokuły, które gotujemy w wodzie, tracą sulforafan. Na szczęście ten cenny związek można pozyskać właśnie z tej wody. Dlatego warto ją wykorzystać do ugotowania sosu lub zupy. W ten sposób w pełni wykorzystamy właściwości odżywcze brokułów.

Naukowcy z University of Illinois w swoich badaniach potwierdzili, że picie wody po brokułach zmniejsza ryzyko rozwoju czterech groźnych nowotworów: raka jelit, prostaty, płuc i piersi. Poza tym spożywanie brokuł wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowego, obniżają stężenie złego cholesterolu we krwi i chroni nas przed osteoporozą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(7)
Nie mam
6 miesięcy temu
Co z tym glutonem, płacą za to
Nie mam
6 miesięcy temu
Woda po gotowaniu wszystkich warzyw, owoców mięs ma wiele cennych składników, które do niej przechodzą w czasie gotowania
Mar
6 miesięcy temu
Codziennie nowe sensacje. A na co zdrowa jest woda po zmywaniu podłogi?
Mira
6 miesięcy temu
szczególnie ten z Biedronki i innych marketów, z glifosatem
Fagot
6 miesięcy temu
Ale szkodliwe są na tarczycę
Cynik
6 miesięcy temu
Brokuły to lek anynowotworowy? Czysta wódka też!
viitteell
6 miesięcy temu
jak toksyny to dla mnie Biotad plus poczytaj sobie na alleg
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić