Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Ulga dla trzustki i jelit. Rozbija trójglicerydy, wymiata złogi

60

Ta pikantna przyprawa o gorzkawym smaku doskonale sprawdza się w kuchni zarówno jako dodatek do ciast i chleba, ziemniaków, jak i do potraw mięsnych, rybnych czy gulaszu. Poza walorami smakowymi posiada również wiele prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć kminek do swojej diety.

Ulga dla trzustki i jelit. Rozbija trójglicerydy, wymiata złogi
Kumin to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie (Licencjodawca)

Kmin rzymski nazywany również kuminem to jednoroczna roślina z rodziny selerowatych pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego. Możemy w nim znaleźć m.in. witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, wapń, mangan, fosfor, żelazo i cynk. Dobroczynne działanie tej aromatycznej przyprawy były wykorzystywane w medycynie naturalnej wiele wieków temu. Po kumin powinny regularnie sięgać szczególnie osoby skarżące się na biegunkę, przeziębienie, bezsenność, problemy trawienne, stan zapalny dróg oddechowych, zespół jelita drażliwego i niedokrwistość. Stała obecność kminu w codziennym jadłospisie pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów. Dzięki zawartości tymolu pobudza produkcję żółci i enzymów trawiennych.

Kumin pomaga również obniżyć zbyt wysokie stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL i jednocześnie podnosi jego dobrą frakcję HDL w krwiobiegu, obniżając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca.

Kuminol i kuminaldehyd obecne w kminie wpływają korzystnie na pracę trzustki, dzięki czemu ten ważny organ wydziela odpowiednią ilość insuliny. Ten hormon jest odpowiedzialny za transport glukozy do komórek w naszym organizmie i utrzymywanie poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie.

Kumin zawiera również aldehyd i olejki eteryczne posiadające silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dlatego znajduje zastosowanie w kosmetyce jako składnik kremów i balsamów, które regenerują skórę i pomagają pozbyć się zmian skórnych. Z kolei antyoksydanty zawarte w tej roślinie opóźniają proces starzenia się organizmu, a także chronią go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić